MHP Rize İl Başkanı Serkan Birben, Rize'nin doğal güzellikleriyle birlikte yerli yabancı turistlerin gözdesi haline geldiğini belirterek, geçtiğimiz yıl 602 bin 814'ü yerli, 76 bin 59'u yabancı turist olmak üzere kente 678 bin 873 turistin geldiğini kaydetti.
Kente gelen turist sayısının her geçen gün artış gösterdiğini ifade eden Birben, "Arap turistlerin yanı sıra bölgeye birçok ülkeden de turist gelmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Karadeniz bölgesi ve özellikle Rize’mizin eşsiz manzarası ve temiz havasıyla beraber insanlar büyük şehirlerin gürültüsü ve kirliliğinden kısa bir süre de olsa kurtulmanın hazzını yaşamaktadır.
2016 yılında Rize’ye gelen yerli turist sayısı 602.814, yabancı turist sayısı 76.059, toplamda ise 678873'tür. Ve bu sayı her yıl büyük oranda artmaktadır. İlimizin güzelliklerini daha büyük kitlelere tanıtmak, daha çok ülkenin ilgisini çekmek için bizlere büyük görev düşmektedir. İlimiz bir sanayi şehri olmadığı için halkımız geçimini çay ve son yıllarda artan turizm faaliyetleriyle sağlamaktadır. Turizmin il ekonomisine de büyük katkısı olmuştur. Bu nedenle daha profesyonel çalışmalar yapmamız gerekmektedir.
Tesisleşme, altyapı, turizm acenteleri, rehberlik hizmetleri gibi unsurların bir an önce tamamlanması gerekmektedir. İlimizi, bölgemizi ne kadar tanıyoruz ve tanıtabiliyoruz gibi konulara önem vermemiz gerekmektedir. Turistik ziyaret sadece o bölgede coğrafi yapıyı görmek değildir. Tarihini, kültürünü, geçim kaynağını, bitki örtüsünü her şeyini doğru bir sekilde öğrenmek demektir. O halde soru şu olmalı; gelecek turiste Rize ve Rize insanını doğal güzellikleri ve coğrafi özellikleri, tarihi, örf, anane, gelenek ve görenekleri ile doğru şekilde kim anlatacaktır.
Tabiki rehberlik hizmeti vermeye ehliyeti olan yetkili rehberler. Öyle ise bu rehberler nasıl belirlenecek, hangi kriterlere sahip olacak ve kimler tarafından denetlenecek?" şeklinde konuşan Birben, "Peki bunu ne kadar anlatabiliyoruz.
Turizm sadece ticari bir faaliyet değildir. Bu anlamda turist rehberlerine büyük görev düşmektedir. İyi bir turist rehberi anadiline vakıf olan, ziyaret edilen bölgenin gelenek ve görenekleri hakkında bilgiye sahip, genel kültürü iyi, gerektiğinde müdahale edecek kadar ilkyardım bilgisi olan, gezdirdiği turda olan insanların kültürleri hakkında bilgi edinmiş, bilgilerini akıcı bir dille, iyi bir ses tonuyla ifade edebilen, pratik düşünebilen, herhangi bir olumsuzluk anında grubun üyelerine belli etmeden idare edebilen, planlı programlı kişiler olmalıdır. Ancak, bu işi yapan birçok kişi olmasına rağmen ilimizin de arasında olduğu 16 ilin bağlı olduğu Trabzon Rehberler odasına üye aktif rehber sayısı 62’dir. Sahada olanlar ise yaklaşık 10-15 kişidir. Bu sayı kesinlikle yeterli değildir. İlimizde bu konuda yapılan çalışmalar maalesef yetersizdir. Bu nedenledir ki turistler Trabzon merkezli olarak ilimize günü birlik olarak getirilip akşam ise tekrar Trabzon'a geri götürülmektedir." dedi.
Birben; açıklamasının devamında ise şunları kaydetti: Turizm sektöründe; bölgelerde inceleme, yer belirleme, gözlem faaliyetinde bulunan insanların ve doğa sporları yada derneklerinin bölgede yaptığı gezileri ve katılımcıları kimler denetlemektedir? Elini kolunu sallaya sallaya herkes dağlarımızda çadır kurup tatil yapabilmektedir? Niyeti kötü insanlar terör örgütleri için yer belirleme yapmak adına bu etkinliklerin içinde olabilir mi? Bu hassas dönemlerde turizmden, inşaat sektörüne, kamudan özel sektör temsilcilerine kadar herkes çok dikkatli olmalıdır. Bölgemiz terör örgütlerinin yerleşmek ve lojistik destek sağlama adına çalışma yaptıkları bir alan. Herkesin bölgesinde dikkatli olması ve güvenlik kuvvetlerine yardımcı olması gerekmektedir."
|