Çay'da Taban Fiyat uygulamasına geçilmeli...

Cumhurliyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaptığı yazılı açıklama ile çay müstahsilinin emeğinin ve alın terinin devlet-özel sektör marifetiyle sömürüldüğünü öne sürdü. Deniz, çözüm olarak, yaş çayda taban fiyat uygulaması başlatılmasını önerdi.
Bu haber 2018-07-11 18:36:59 eklenmiş ve 828 kez görüntülenmiştir.

Çayda uygulanan kota ve kontenjanla üreticinin özel sektörün insafına terk edildiğini belirten CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, taban fiyat uygulamasıyla emek sömürüsünün ortadan kaldırılmasının sağlanacağını ifade ederek, Rize halkından vekalet alarak TBMM’de Rize’yi temsil eden Milletvekillerinin bu konudaki suskunluğunu ise yine Rize halkının vicdanına havale etti. ÇAY MÜSTAHSİLİ SÖMÜRÜLÜYOR İkinci sürgün yaş çay sezonu devam ederken, üreticinin alınteri ve emeği, her dönemden daha fazla sömürülüyor.  Türk çayı ve üreticisinin teminatı Çaykur, Allah’ın verdiği nimet olan çaya kota ve kontenjan koyarak, kapasitesini de tam olarak kullanmayarak üreticiyi özel sektör fırsatçılığının insafına terk etmektedir.
Planlamayı yapamayan iş bilmez yöneticiler nedeniyle Çaykur’un 9 bin ton civarında olduğu söylenen günlük çay işleme kapasitesi ne yazık ki bu kampanyada da kullanılamamaktadır. Çaykur, Hazine tarafından finanse edilirken, özel sektör finans kaynağı olarak üreticiyi kullanmaktadır! Bugünlerde 1,80 TL’ye ve daha altında çayı alan özel sektörle karşı karşıyayız. Bu durumda 10 ton çay satan üreticinin 5 bin 200 lirası cebinden alınarak özel sektörün cebine konulmakta, bu şekilde yılda yaklaşık 500 milyon lira para müstahsilden alınarak, hem bölge ve ülke ekonomisi ve hem de bölge halkı zarara uğratılmaktadır. Çay fiyatının ‘taban fiyat’ olarak açıklanmaması durumunda Doğu Karadeniz Bölgesinde çay üretimi yapan 212bini aşkın üretici ailenin emeği bu şekilde sömürülmeye devam edecektir. Bunu önlemenin yolu,yasa çıkartılarak yaş çay fiyatının ‘Taban Fiyat’ olarak açıklanması ve bu fiyatın altında çay alımının önüne geçilmesidir.   CHP olarak, Rize halkının haklarını koruyup kollama ve sorunları dile getirme görevimizi yerine getirirken; 24 Haziran’da vekalet yetkisini alarak TBMM’de Rize’yi temsil eden AKP’li vekillerin bu konudaki sessizliğini, halkımızın vicdanına havale ediyoruz.
                  Saltuk DENİZ
                    İl Başkanı

 

KAYNAK : www.toplumgazetesi.com

ETİKETLER : Çay'da Taban Fiyat CHP Rize
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur