Hüseyin Yardımcı İlkokulu öğretmenlerinden Anlamlı Çalışma ‘’ Yeri Tohum, Milli Tarım...

Rize İl Milli Eğittim Müdürlüğü bünyesindeki Hüseyin Yardımcı İlkokulu öğretmenleri Emine Kalender ve Hümeyra Kaya,nın Başlattığı “Yerli Tohum Milli Tarım” projelerini velilerin de katılımıyla büyüterek bütün okula ve çevre sakinlerine yaymayı başardılar. Projeyle amaçlanan; köyden şehre göçle başlayan, tarım toplumundan uzaklaşma sonucunda, ekilip dikilmeyen tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılmasıdır. Ayrıca yerli tohum üretimine katkı sağlayarak organik tarımı destekleme ve GDO’lu ürünlerin sofralarımızdan azaltılmasıdır.
Bu haber 2019-03-08 22:27:40 eklenmiş ve 1056 kez görüntülenmiştir.

YERLİ TOHUM, MİLLİ TARIM  (TOPRAĞINI SAHİP ÇIK, TOPRAĞINI EK)

Rize İl Milli Eğittim Müdürlüğü  bünyesindeki Hüseyin Yardımcı İlkokulu öğretmenleri Emine Kalender ve Hümeyra Kaya, okul bahçesinde öğrencileriyle birlikte küçük çapta başlattıkları, “Yerli Tohum Milli Tarım” projelerini velilerin de katılımıyla büyüterek bütün okula ve çevre sakinlerine yaymayı başardılar.

 Tarım İl Müdürlüğünün de destek verdiği projede, tohumların nereden toplandığı ve kaç yıllık oldukları tespit edilerek tasnif edildi.

 Proje kapsamında, köylerinde, mahallelerinde geleneksel yöntemlerle ve yerli tohumlarla tarım yapan velilerden de destek alındı. Toplanan tohumlar arasında 200 yıldır genleriyle oynanmamış tohumların olması, yerli tohumculuk açısından ümit vericiydi.

 Yaklaşık 500 veliden toplanan yerli ve organik tohumlarla bir taraftan okul bahçesinde uygulama yaparken, diğer taraftan da projeye katılan velilerin bahçelerinde ekim yapılacak. Ekim yapan veliler, tohum bankasından aldıkları tohumların iki katı kadar tohumu, hasat sonrasında tohum bankasına iade edecek. Bu şekilde proje daha da yaygınlaşırken, tohum bankası da zengin hale gelmiş olacak. Burada toprağını ilk kez ekenlere öncelik verilecektir.

 İlk aşamada, okul bahçesinin öğrenciler tarafından kullanılmayan bir bölümüne DSİ’den getirilen toprak ile veliler tarafından getirilen organik gübre karıştırılarak, organik tarım proje alanı oluşturuldu.

 Projeyle amaçlanan; köyden şehre göçle başlayan, tarım toplumundan uzaklaşma sonucunda, ekilip dikilmeyen tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılmasıdır. Ayrıca yerli tohum üretimine katkı sağlayarak organik tarımı destekleme ve GDO’lu ürünlerin sofralarımızdan azaltılmasıdır.

 Projeyle ilgili Rize Valiliği, Rize Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tarım il Müdürlüğüyle görüşülerek, projenin tüm Rize’de yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

ETİKETLER : Rize İl Mili Eğitim Hüseyin Yardımcı İlkokulu Yerli tohum mili tarım a s w e d c x v bn m ö ç ş p
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EĞİTİM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -

Güneysu53.com - Guneysu53 - Güncel Haber, Rize haberleri, Artvin, Rize,  Trabzon, manşet haber, Giresun, gerçek haber, Ordu, Samsun, spor, siyaset, anlık haber, doğru haber, ilkeli haber, ajans haber, spot haber,
© Copyright 2025 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur