KARGAPAZARI DAĞI : YÜZ ÜÇ YIL ÖNCE NE OLDU BU TOPRAKLARDA…

Erzurum'un Pasinler İlçesi Kevenlik mahallesi kırsalı Kargapazar dağındaki 3000 metre yükseklikteki Şehitlerimizi ziyaret ederek Fatihalar okuduk yöre insanlarıyla şehitlerimizi anarak inşasına başlanan şehitlik hakkında bilgi aldık.
Bu haber 2019-07-09 13:17:24 eklenmiş ve 1898 kez görüntülenmiştir.

Mevlüt. AK

Erzurum Kargapazarı dağındaki 3000 metre yükseklikte Şehitlerimizi ziyaret ederek Fatihalar okuduk  yöre insanlarıyla şehitlerimizi anarak şehitlik hakkında bilgi aldık. Ve gördük ki  maalesef aradan geçen onca zamana karşın şehitlikte daha yeni yeni yeterli  çalışmalar yapılıyor.

 Şehitliğe ulaşım zor yol stabilize, ama her şeye rağmen umutluyum geçte olsa  şehitlik düzenleme Çalışmaları başlatılmış. Şehitlerimize Vefa borcu, ilgi ve alaka gösterenlerden Allah razı olsun.

Vatan için vuruşan ve şehit olanlara ne kadar alaka ilgi göstersek azdır. Unutulmamalı ki Bugün bu topraklarda var isek  bunu şehitlerimize borçluyuz.

 Yurdumuza Göz dikenlerin Tarihten alacakları Çok ders var. Alınacak derslerden bir sayfası Birinci Dünya savaşı 1916 yılında Ruslarla yapılan Kargapazar yurt savunma savaşıdır. Bu savaşta Erzurum’un  Kargapazar dağı 3000 metre yükseklikte ve çok zor  kış şartlarına rağmen  Ruslara karşın Kahramanca Yurt savunması yapan ve  şehit olan 350 Subaya ve Askerimizdir. Bu savaşta  şehitlik mertebesine erişmiş insanlarımızdan Türklüğün ne olduğunu öğrensinler.

 

YÜZ ÜÇ YIL ÖNCE NE OLDU BU TOPRAKLARDA

 Birinci Dünya savaşı 1916 yılında Ruslarla Kafkas Cephesinde olanca hızıyla devam ediyor.

Rusların hedefi Erzurum'u ele geçirip, orduyu arkadan kuşatarak imha etmekti.

Deveboynu geçidini bir türlü geçemeyen Ruslar 3000 metre yüksekliğindeki karga pazar dağlarını aşarak Dumlu'ya inerek Karasu Köprüsünün geçip şehri kuşatıp teslim almaktı.

 Durumu fark eden Osmanlı Kurmay Heyeti derhal harekete geçerek Rusların önünü kesmek için Şubat ayının soğuğunda, kar ve tipinin göz gözü görmesine mani olduğu bir durumda hızlı bir yürüyüşle Kargapazar dağlarında mevzilenmişti. Askerler açtı, susuzdu, günlerdir midelerine sıcak bir kaşık yemek inmemişti.

 Bir tarafta açlık, bir tarafta kar,tipi ve eksi kırlardaki soğuk ve buda yetmezmiş gibi teçhizat ve elbisede noksandı. Fakat ne pahasına olursa olsun Ruslar Kargapazar Dağlarında durdurulacaktı.

 

Şubat ayının 3000 metredeki tipisi felaketti. Bütün bunlara karşılık 350 Subaya ve Asker kahramanca Ruslarla bu dağlarda Savaşarak Osmanlı Ordusuna zaman kazandırdı. Sonunda bütün subay ve askerler şehit düşmüştü.

Ruslar hızla Dumlu'ya ve Köse Mehmet Köyüne ulaşmak istemişler bu seferde sivil ahali ordunun geri çekilmesi için askerin yerine siperlere geçip Ruslarla savaşmışlardı.

 Böylece Ruslar vakit kaybetmişler ve Ordu Ilıcaya doğur çekilmiş imhadan kurtulmuştu. Bütün bunlar yüzüç yıl önce olmuş Türk Ordusu ve Türk Milleti açta kalsa, susuzda kalsa, çıplakta kalsa vatanını savunmuş 2 yıl sonra Erzurum'u işgalden kurtaracak olan ordusunu kurtarmıştı. 

 

ERZURUM İl Kültür ve Turizm Müdürü / Cemal ALMAZ Şehitlik hakkında yaptığı açıklama şöyle :

Kargapazarı Şehitliği;
Şehitlik Pasinler İlçesi Kevenlik Mahallesi kırsalında bulunmaktadır. Şehitlik uzun süredir doğal haliyle muhafaza edilmiş, ancak kapsamlı bir proje üretilmemiştir. Bu Şehitlik 1916 yılı 12-16 Şubat Türk-Rus Savaşı ( 1.Dünya Savaşı Kafkas Cephesi) sırasında gerçekleşen muharebeler neticesinde Şehit olan yaklaşık 350 Askerimize aittir. Müdürlüğümüzce gündeme getirilen proje Erzurum Valiliği Koordinesinde, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğümüz ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanmış YİKOB tarafından ihale edilmiştir. Böylece yaklaşık bir asırlık ihmal Şehitliğin şehrimize kazandırılması ile ortadan kalkmış, hem tarihe vefa borcumuz ödenmiş hemde inanç turizmi adına şehrimize bir değer kazandırılmıştır.denildi.

ETİKETLER : KARGADAĞI ŞEHİTLİĞİ Erzurum Pasinler İlçesi Kevenlik Mahallesi
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer TARİH haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur