Lojistik Merkez İçin Rize’ den Büyük Tepki...

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), TBMM’den geçirilen torba teklifte yer alan Rize İyidere Lojistik Merkez limanı ile Rize dolgu alanı ve sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla yapılan arazileri imara açacak olan düzenlemeyi 4’e karşı 10 oyla iptal etmesi Rize’de tepkilere neden oldu
Bu haber 2019-08-07 00:58:14 eklenmiş ve 735 kez görüntülenmiştir.

İlyas GÜR

. İnşaat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Murat Yazıcı,  Saadet Partisi Rize İl başkanı Av. Muhammet Kaçar ve Rize Kent konseyi Başkanı Sadullah Köse birer açıklama yaparak, bu karara tepki gösterdiler

 

İnşaat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Murat Yazıcı, tepkisini dile getirerek “Belki bazı sıkıntılar var ama ülkenin genel kalkınmasını ilgilendiren bir projeyi bu şekilde Anayasa Mahkemesi’nde iptal ettirmenin gerekçesini iyi anlamak lazım. CHP’li arkadaşlara bunu tekrar düşünmelerini tavsiye ederim.  Bu proje önemli bir projedir. Üçüncü boğaz köprüsüne bağlanıyor. Tren yolunun da yapılması halinde Çin’den gelecek olan ürün Avrupa’ya kadar gitmesi demektir. Bu da Türkiye’de yeni ürünün depolanacağı lojistik merkez haline geleceği anlamını taşıyor. Tavsiyem şu ki bölgenin politikasını çok iyi anlamak gerekir. Bölgenin kaderini değiştirecek olaylarda biraz daha hassas olmak gerekir” diye konuştu.

 

Yazıcı, “Bunun dışında kanuni açıdan denizi doldurmak ve alan oluşturmak imkânsız gibi olsa da lojistik merkezde yapılacak olan sadece limandır. Liman için de Devlet Hava Limanlarının deniz ulaşımı için liman yapma yetkisi var. O zaman Rize Limanını, Samsun Limanını da yıkalım. Onlar da sadece bir mendirek yapılarak inşa edilmiştir. Denizi doldurmak doğru değil ama ülkenin ekonomisini ve gelişimini göz önüne aldığınızda bence denizde doldurulur ova da ovalıktan çıkartılır. Yeter ki ülke kalkınsın diye. Muhtemelen mendirek ile o liman yapılacaktır. Yaklaşık 750 milyon liralık bir yatırımdır. Buraya yedi tane uluslararası büyük gemi girecekti. Hem İyidere hem de Trabzon’daki ürünler servis edilecektir. Bu bölgeye anlam kazandıracak liman olacaktı. Buna karşı çıkmak ve bu projenin olmaması için uğraş vermek hangi akla hizmet etmektir anlamaktan hakikaten güçlük çekiyorum. Ben olsam ülkenin geleceği için liman daha büyük yapılsın diye uğraşırdım” dedi.

 

Büyük kayıp Olur

 

Saadet Partisi Rize İl Başkanı Av. Muhammet Kaçar, “Bu projenin sekteye uğratılması hem bizim için hem de bölge için büyük bir kayıp olduğunu düşünüyoruz. İnşallah orta yol bulunur da bu önemli projenin önü açılır. Bir yargı kararı var bunu eleştirmek en nihayetinde çok doğru olmaz. Yargının bir tespiti var. Kıyılar önemli. Ama diğer taraftan da Rize’nin sanayi ile ilgili yatırım yok. İşsizliği azaltmaya yönelik çalışmaların da olmadığı aşikârdır. İyidere’de yapılacak olacak Lojistik Merkez Limanı ile ciddi manada bir istihdam sağlanacaktır” dedi.

 

Kaçar, “Rize için olmazsa olmaz. Bir orta yol bulunup böylesine önemli bir projenin önünü açmak gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta binlerce kişi istihdam edilecek. Dış ülkeler ile ticari ilişkilerimiz gelişecek. Lojistik Merkez Limanı sadece Rize’ye değil tüm bölge illerine de katkı verecek olan bir çalışmadır. Bu projenin sekteye uğratılması hem bizim için hem de bölge için büyük bir kayıp olduğunu düşünüyoruz. İnşallah orta yol bulunur da bu önemli projenin önü açılır” diye konuştu.

 

Mega Projenin Önü Açılmalı!

 

Anayasa Mahkemesi’nin Bitlis Ahlat ile birlikte Rize İyidere Lojistik Merkez Limanı ile Rize dolgu alanı kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla yapılan arazileri imara açacak olan düzenlemeyi 4’e karşı 10 oyla iptal etmesi üzerine Rize’de sular durulmuyor. Rize Kent Konseyi Başkanı Sadullah Köse de İyidere Lojistik Merkez Limanının bölge için büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Köse, “Lojistik Merkez üssü Karadeniz Bölgesi için çok önemlidir. Batum bile Lojistik üssü istiyor. Oradaki malları rahatlıkla getirebilmek veya kendi ürünlerini dışarıya göndermek için istiyor. Onlar için de bir avantaj. Havaalanı ve Lojistik Merkez yapılması gerekiyor. Hem istihdama katkı sağlayacak hem de Rize’nin ve Karadeniz’in çehresini değiştirecek bir proje” dedi.

Köse mega projenin muhakkak önünün açılması gerektiğini ifade ederek gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Köse, “Eminim ki Cumhurbaşkanımız gerekli düzenlemeleri yapıp bu projeleri faaliyete geçirecektir. Bu anlamda buna inanıyorum. Bu projelerin önünün açılması ve hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

ETİKETLER : Lojistik Merkez İçin Rize’ den Büyük Tepki a e r l o u m j w
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur