“Türkiye Ekonomisi Sağlam Temeller Üzerine İnşa Edilmiştir”

Biz Cevahir Haliç Alışveriş Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz’da nasıl el birliğiyle demokrasimize, özgürlüğümüze, geleceğimize sahip çıkmışsak, şimdi de ekonomimize sahip çıkma zamanıdır. Gün, laf söyleme değil harekete geçme zamanıdır. Gün, Türkiye’nin ekonomi seferberliğine köstek değil destek olma zamanıdır” dedi.
Bu haber 2016-12-03 20:07:56 eklenmiş ve 761 kez görüntülenmiştir.

Alışveriş merkezinin açılış töreninde; İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve bazı milletvekilleri de hazır bulundu. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

“ENGELLİLERİN YAŞAMLARINI KOLAYLAŞTIRMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Konuşmasının başında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün Türkiye ve dünyadaki tüm engelliler için hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, engellilerin pek çok alanda büyük başarılara imza attığına işaret etti ve “Engelleri aşma, eşit ve tam olarak hayata katılma noktasında sergiledikleri azim ve kararlılıklarıyla hepimize örnek oluyorlar. Biz de son 14 yıldır attığımız adımlarla engelli kardeşlerimizin yaşamlarını kolaylaştırmaya gayret ediyoruz, buna rağmen yapılanları yeterli görmüyoruz. İnşallah günün şartlarına göre sürekli kendimizi yenileyerek yılmadan, yorulmadan kardeşlerimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Ama benim bir duam daha var, Rabbim zihniyeti engelli olanlardan bizi ve tüm insanlığı korusun, asıl olan burası” diye konuştu.

Bin kişiye istihdam sağlayan ve yatırım maliyeti 175 milyon lirayı bulan Biz Cevahir Haliç Alışveriş Merkezi’nin; sosyal tesisleriyle ailelerin, çocukların ve gençlerin vakit geçireceği, kısa sürede bölgenin cazibe merkezi hâline geleceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uzun zamandır ülkemizde yapılan binaların, betonun ve demirin soğukluğuna mahkûm edilmesinin üzüntüsünü yaşıyorum. Çocuklarımız toprağın yeşiline ve gökyüzünün maviliğine hasret bir şekilde büyüyor. Bu tür yapılar aynı zamanda insani hasretleri, beşeri münasebetleri de öldürüyor. Açılışını yaptığımız binanın ziyaretçilerine, içerisine gün ışığının girdiği refah ve rahat bir ortam sunmasını son derece kıymetli buluyorum” dedi.

“30 YILDIR SIRTINI SIVAZLADIKLARI TERÖR ÖRGÜTÜ AÇTIĞI ÇUKURLARA GÖMÜLDÜ”

15 Temmuz darbe girişiminin yeni bir oyun olmadığını, son 3 yıldır ekonomik kriz kozunun farklı kılıflar altında sürekli tedavüle sokulmaya çalışıldığı kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Bunun için her yolu denediler, her aracı kullandılar, eli kanlı çetelere, insan kılığındaki katil sürülerine bile umut bağladılar. Yıllardır koyunlarında besledikleri FETÖ gibi, PKK, YPG gibi, DEAŞ gibi terör örgütlerini kendilerini ifşa pahasına üzerimize salmaktan çekinmediler. 6-7 Ekim olaylarında olduğu gibi, siyasetçi görünümlü piyonlarını kullanarak etnik milliyetçilik üzerinden sokakları terörize etmeye, insanları birbirine düşürmeye çalıştılar ama muvaffak olamadılar. 30 yıldır sırtını sıvazladıkları terör örgütü bizzat kendi açtığı çukurlara gömüldü. DEAŞ ise bugün Suriye’de kaçacak delik arıyor, Allah’ın izniyle onların da işini orada bitireceğiz” açıklamasında bulundu.

“BORSA, DÖVİZ VE FAİZ ÜZERİNDEN MANİPÜLASYON YAPILIYOR”

Hâlen borsa, döviz ve faiz üzerinden manipülasyonlar yapıldığına; basireti bağlı kimi iş adamları derneklerinin de bu sürece alenen destek olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “28 Şubat dâhil bu milletin iradesine yönelik bütün vesayet girişimlerinde ilk sırada saf tutmuş bir yapıdan başka türlü hareket etmesini beklemek elbette aşarı iyimserlik olur. Şimdi bunların içerisinde olanlardan bir tanesi enteresan tweetler atıyor. Tweetlerinde ne diyor? Diyor ki, ‘Şu anda ağlıyorsunuz. 15 Temmuz gecesi F-16’lara karşı, tankların karşısına dizildiniz, şimdi niye ağlıyorsunuz?’ diyor. Bunlar da işte güya eli kalem tutanlardan. Bir diğer taraftan da roman yazarıymış, başarılıymış, şuymuş buymuş vesaire. Sizin her yeriniz roman yazarı olsa ne olur? Biz hayatı yaşıyoruz. Biz bu millete efendilik değil, hizmetkârlık yapıyoruz, bizim yaptığımız iş bu. Benim milletim kendisine ihanet eden o alçaklar, o hainler karşısında kendisini vatanı için tankların altına atıyor, menfaat şebekeleri için değil.”

“DÖVİZ BİR BASKI ARACIDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan alışveriş merkezi sahibinin merkezdeki iş yerlerinin Türk lirası üzerinden kiralandığı açıklamasına işaret ederek, kendisine teşekkür etti. Kiralamaların döviz üzerinde değil TL ile yapılması ve yastık altı döviz birikimlerinin TL’ye çevrilmesi veya altın alınması yönünde geçen hafta çağrıda bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Döviz bir baskı aracıdır ve bu döviz karşılığı olmadan bastırılan para ve karşılığı olmadan bastırılan bu parayla da yüz milyarca dolar birilerine akmaktadır; mesele bu. Bir defa bizim bunu çözmemiz lazım. Niçin yastığının altında bu karşılığı olmayan parayı saklayacaksın? Gelin bu parayı millî paramıza çevirelim. Millî değerlerimize sahip çıkacağız, dem bu dem, zaman bu zaman. Gelin şu anda dolarınız, avronuzu TL’ye çevrin. Bizi yıkmak, bizi mahkûm etmek isteyenlere karşı yastığımızın altındaki parayı TL’ye çevirmeliyiz” diye ekledi.

Yaptığı ziyaretlerde ve görüşmelerde; Rusya’ya, İran’a ve Çin’e, Türkiye ile aralarındaki ticarette TL’nin ve bu ülkelerin resmî paralarının kullanılması teklifinde bulunduğunu ve bu teklifinin sıcak karşılandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekli talimatların merkez bankalarına verildiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekranları başında bizi izleyen tüm milletime sesleniyorum, yastığının altında ne varsa, para olarak söylüyorum, gel bunu altına yatır, gel bunu TL’ye yatır ve bununla beraber piyasayı düzenleyelim. Piyasayı bununla düzenlediğimiz zaman, işte o çıkar şebekeleri değil, o zaman ülkemiz kazanacak, o kazan millet kazanacak” şeklinde konuştu.

“HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ REFORMLAR, EKONOMİMİZİ KRİZLERE KARŞI DİRENÇLİ HÂLE GETİRDİ”

Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde inşa edildiğini vurgulayarak; “Hiç kimsenin, hele hele iş dünyasını temsil iddiasındaki derneklerin bu millete karamsarlık pompalamaya hakkı yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu ülke 2001 krizinde gecelik faizlerin yüzde 7500’lere çıktığı günleri yaşadı. Bunu Osmanlı’da da yaptılar, Osmanlı’da yüzde 900’lere kadar faizi çıkarttılar. Çünkü Osmanlı’yı o şekilde çökertmek istiyorlardı. Şimdi de işte burada da 7 binin üzerine faizi çıkartılar, bu millet bunu da aştı. Vergi gelirlerinin faiz borçlarını dahi karşılayamadığı dönemleri gördü. Göreve geldiğimizde durum buydu. Türkiye memur maaşlarını ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu ülke IMF kapılarında birkaç milyon dolar için boyun büktüğü acı günleri yaşadı. Ama şimdi bizim IMF’e borcumuz yok. Elhamdülillah şu anda Merkez Bankamızın döviz rezervi işlerimizi görüyor; ama dikkatliyiz. Felaket senaryolarından bahsedenler, o dönem paralarına para katmanın, krizi fırsata çevirmenin mutluluğunu yaşıyordu. Bakın burası çok önemli; millet gelecek kaygısıyla kıvranırken, bunlar sırça köşklerinde saltanat sürüyordu. Rabbim bir daha bizlere o günleri göstermesin. Ülkemizde artık bu dönemler bir daha geri gelmemek üzere kapanmıştır. 14 yıldır hayata geçirdiğimiz reformlar, ekonomimizi krizlere, sarsıntılara, hatta 15 Temmuz’da olduğu gibi büyük fırtınalara karşı dirençli hâle getirmiştir. Bu millet güçlü bir millet, bu millet büyük bir millet. Bakın 15 Temmuz’un ertesinde 16 Temmuz’da benim milletim yastığının altından 2,5 milyar doları piyasaya sürdü ve TL almak suretiyle hesapları altüst etti. Şimdi ben milletimden bunun devamını bekliyorum. Dünyada birçok lider ülkesinde bu tür çağrıları yapıyor, ben de bu milletime bu çağrıyı yapıyorum”

“KENDİ PARAMIZI KULLANIP DÖVİZE BAĞIMLILIĞIMIZI DÜŞÜRMELİYİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel piyasalarda son birkaç aydır yaşanan dalgalanmaların Türkiye’deki etkisinin geçici olduğunu dile getirerek, dünyanın en büyük ekonomilerinin dahi bu sürecin yansımalarını hissettiğini ve yaşadığını hatırlattı. Asıl meselenin bunu çok kısa sürede atlatmak ve bundan kurtulmak olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye nasıl 2008 krizini diğer ülkelere göre çok rahat atlatmışsa, inşallah çok daha kısa sürecek bu çalkantılı dönemi de geride bırakacaktır” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, “Madem kriz operasyonu döviz üzerinden yapılıyor, öyleyse biz de kullanabileceğimiz her yerde kendi paramızı kullanıp dövize bağımlılığımızı düşürmeliyiz” sözlerine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Türk Lirası üzerinden yapabileceğimiz işlemleri, kiralamaları, alımları ki devlet olarak da Cumhurbaşkanlığında yaptığımız ekonomi zirvesinde onu da karara bağladık, yapılabilecek tüm ihaleleri TL üzerinden bu şekilde gerçekleştireceğiz. Böylece ihalelerde de bir dönüm noktasını başlatmış olacağız. Alımları neden döviz üzerinden gerçekleştirip kendimizi niye dolara, avroya bağımlı hâle getirelim? Artık böyle bir döneme girelim. Neden yastık altında atıl hâlde duran ziynet eşyalarını, dövizleri, altınları ekonomimize kazandırmayalım? Bunun da adımlarını atalım. 15 Temmuz’da nasıl el birliğiyle demokrasimize, özgürlüğümüze, geleceğimize sahip çıkmışsak, şimdi de ekonomimize sahip çıkma zamanıdır. Gün, laf söyleme değil harekete geçme zamanıdır. Gün, Türkiye’nin ekonomi seferberliğine köstek değil destek olma zamanıdır.”

“MİLLETİN YANINDA SAF TUTANLARI DESTEKLEYECEĞİZ”

İşlemlerini TL ile yapan firma sayısı arttıkça, döviz üzerinden Türkiye’yi sıkıştırma hesabının kısa zamanda bozulacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki tüm yerli yabancı şirketlerden Türkiye’ye güvenmeleri tavsiyesinde bulundu ve bu ülkenin geleceğine yatırım yapmalarını beklediğini söyledi. Türkiye’nin şimdiye kadar kendine inanını, yatırım yapanı asla yarı yolda bırakmadığını ve bırakmayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devlet ve siyasetçiler olarak elini taşın altına koyan, bu milletin yanında saf tutan herkesi desteklemeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“FAİZİ ÖNEMLİ BİR SÖMÜRÜ ARACI OLARAK GÖRÜYORUM”

Konuşmasında faiz konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Faiz meselesini çözmemiz gerekiyor. Yalnızlığımı biliyorum; ama mücadelemi sürdüreceğim, kararlıyım. Çünkü faizi önemli bir sömürü aracı olarak görüyorum, faizi emperyalist mantığın en önemli sömürü araçlarından biri olarak görüyorum. Faizi yatırımcıyı köşeye sıkıştırma aracı olarak görüyorum. Şu anda Türkiye’de en yüksek parayı kazanan reel yatırımcı değildir, en yüksek parayı kazanan finans sektöründe olanlardır. Kendi öz sermayeleriyle değil, bütün mevduat sahiplerinin bankaya yatırdıkları parayla ne yapıyor? Vurgunu vuruyor. Konuştukları zaman, bunlar öyle ufak tefek parayla konuşmuyorlar, bu yıl şu banka şu kadar kazandı derken, reel yatırımcıya bakıyorsun o kılı kırk yarıyor.”

Faizlerin düşürülmesi gerektiğine vurgu yaparak dünyada yüzde 0,5 ile 1,5 arasındaki faiz oranlarının uygulandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, “Peki, bize ne oluyor? Onlar bununla hem para kazanıyorlar, hem de yatırımcısının önünü açıyorlar. Biz de yatırımcının önünü açacağız ki bu yatırımcı yatırım yapsın, yatırımdan sonra istihdam sağlayalım, istihdamdan sonra üretimi gerçekleştirelim, ardından da rekabet imkânını verelim. Ondan sonra da parayı gerçekten kazanma fırsatını yakalayalım, derdimiz bu. Bunun için er veya geç adımlarımızı atıyoruz, atacağız ve bu işi de inşallah gerçekleştireceğiz” görüşlerine yer verdi.

Konuşmasının sonunda açılışı yapılan alışveriş merkezinin hayırlı olmasını, merkezde mağaza açacak, iş kuracak firmalara bereketli ve helal kazançlar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini “Rabbim yar ve yardımcımız olsun, yolumuz, bahtımız açık olsun” temennisiyle tamamladı.

Konuşmasının ardından kurdele keserek açılışı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradan ayrılışı sırasında alışveriş merkezinin önünde biriken ve kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlara hitaben de kısa bir konuşma yaptı.

“AVM’DEKİ DÜKKÂNLARI KENDİ MİLLÎ PARAMIZLA KİRALAYALIM”

Açılışı yapılan merkezle birlikte Alibeyköy, Eyüpsultan ve İstanbul'un yeni bir sıçramayı daha yakaladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alibeyköy'de 90'lı yıllarda yaşanan dere taşkınlarını hatırlattı ve şöyle dedi: "Alibeyköy deresi bir taşkın geçirmişti. Taşkında dere kenarındaki evlerin hâlini hatırlayalım. Belki o dönemde içinizde o evlerde oturanlar da vardı ama o günden bugüne işte bakın şu anda burada bu toplantıyı yapıyoruz ve artık bu her an tehdit altında olan bölge, bu tehditlerden kurtarılmış oldu. Şimdi çok daha modern, çok daha güzel bir semtte yaşamanın gururu içindeyiz. Biz sizleri seviyoruz, Allah için seviyoruz. Sizlere efendi olmaya değil, hizmetkâr olmaya geldik. 14 senedir bunun hazzını yaşıyoruz ve daha iyi olacağına inanıyoruz."

Buradaki hitabında da döviz baskısına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle seslendi: “Buradan tüm mülk sahiplerine, alışveriş merkezlerine buradan da çağrı yapıyorum: Gelin, bu ülkeyi seviyorsanız, bu milleti seviyorsanız alışveriş merkezlerinizdeki dükkânları bir diğer yerlerdeki dükkânları dolar, avro üzerinden kiraladıysanız bunları bugünün kuru üzerinden Türk lirasına çevirin. Bu adımı atalım. Bu adımı atalım ki benim esnafım da güç kazansın. Çünkü birçok esnaf şu anda endişeli, 'Ben bunu acaba bu şekilde ödeyebilir miyim?' diyor. İşte onları da rahatlatalım. Onun için şunu bilelim; Kardeşlerim, bütün bu mal, mülk, bütün bunlar geçici, bunu biliyoruz. 'Mal da yalan mülk de yalan/Gel biraz da sen oyalan' diyor ya şair, öyleyse biz oyalanacağımız bu mal mülk noktasında dolara, avroya mahkûm etmeyelim vatandaşımızı. Kendi millî paramızla kiralayalım ve onlar da hizmetlerini verirken bu rahatlık içinde bu huzur içinde milletine, devletine ve kendi oradaki ev sahibine sadakati daha da artsın."

 

Hitabının sonunda, AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi arasında süren Anayasa görüşmesinin millet ve ülke için hayırlara vesile olması dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini “Bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım, hep birlikte Türkiye olalım” çağrısıyla bitirdi.

http://www.tccb.gov.tr/haberler/410/64199/turkiye-ekonomisi-saglam-temeller-uzerine-insa-edilmistir.html

ETİKETLER : Cumhurbaşkanı Erdoğan.
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur