Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize’ye Gelişinin 95. Yılı Törenlerle Kutlandı...


Bu haber 2019-09-17 16:49:15 eklenmiş ve 659 kez görüntülenmiştir.

Valilik önü tören alanında bulunan Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayan programa; Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, daire müdürleri, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Atatürk Anıtına Çelenklerin sunulmasının ardından Rize Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşımız okunurken Ay-Yıldızlı Bayrağımız göndere çekildi.

Törende öğrenciler tarafından şiirler okundu ve Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Belediye Başkanı Metin yaptığı konuşmada “17 Eylül 1924 tarihinde Hamidiye zırhlısı ile Rize’ye gelen Atatürk Rizeliler tarafından coşkuyla karşılanmıştır. Bu anlamlı gezi 95 yıldır törenlerle kutlanıyor. Rizeliler tarafından hemşehrilik teklif edildiğinde Atatürk tarafından resmi bir yazıyla kabul edilmiş ve bu gelişme milli gazetelerde ”Atatürk Rizeli Oldu!” başlıklarıyla büyük yankı uyandırmıştır (29 Nisan 1923).Gazi Mustafa Kemal Atatürk Rize’ye yaptığı ziyaret esnasında Mataracı ailesine ait evde misafir edilmiş ve bugün o ev Atatürk müzesi olarak kullanılmaya devam etmektedir. Mustafa Kemal Paşa ve Rize insanını bu coğrafyada bir araya getiren, bu birlikteliğin gerçekleşmesinin temel amacı Türkiye’nin bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını yeniden elde etmesi ve millet egemenliğine dayalı, bağımsız Türk Devleti’nin ebedi müddet yaşaması ideali olmuştur. 95 yıl sonra bugün, Türk Milletinin tarih sahnesinden silinemeyeceğini bir kez daha yaşamış ve anlamış bulunmaktayız. Bu anlamda başta Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi minnetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Valilik önü tören alanındaki kutlamaların ardından Ulu Önder Atatürk’ün Rize’ye geldiğinde konakladığı ve halen Atatürk Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan eve geçildi.

Vali Çeber ve beraberindekiler burada Atatürk konulu fotoğraf sergisini gezerek müze hakkında yetkilerden bilgi aldı.

 
ETİKETLER : a s c f e r bn l ş p ğü
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Rize Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur