Karadeniz bölgesi il bazında değil bölgesel olarak değerlendirilmelidir...

Ziraatçılar derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Anadolu’yu Karadeniz’e oradan da komşu ülkelere bağlamaya yönelik hedeflenen demiryolu biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi
Bu haber 2019-10-21 19:34:39 eklenmiş ve 668 kez görüntülenmiştir.

 Akman açıklamasında, “  Erzincan, Gümüşhane ve Trabzon olarak yapılması projesinin startının verilmesi; Sarptan – Samsun a kadar olan bölgedeki illere haksızlıktır ve kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

İlyas GÜR

Ziraatçılar derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, “Bölgesel kalkınma açısından önem taşıyan ve limanları etkin konuma getirmeyi amaçlayan demiryolu projesi Samsun –Sarp arasındaki illeri kapsayacak şekilde projelendirilmelidir.Teşvik kapsamında il sayısının yoğun olduğu Karadeniz Bölgesi’nde yıllarca ulaşımda yaşanan zorluklar nedeniyle bölgedeki sanayi yatırımları yapılamamıştır.100 yılın projesi olarak uzun yıllardır yapılamayan RİZE-MARDİN otoyol projesi; OVİT tünelinin hayata geçmesiyle Kuzey illeri ile  Güney illeri arasında ulaşım sağlanmıştır.. Ovit tüneli ve yine Sarp-Samsun arasını kapsayan demiryolu projesi ile Rize de Lojistik Bölgesi, Organize Sanayi Bölgesi, Turizm(Çay, Fındık), Çaykur ve Özel sektör tarafından üretilen 250 bin ton kuru çayın nakliyesi kolaylaşacak sektörün maliyetleri azalacak, bölgenin gelişimi ve ulaşımı hızla artacaktır. Son yıllarda bölgenin yeni gelişen sektörü Turizm yatırımları Karayolu, Havayolu ve yapılacak Demiryolu ile daha da artacak Turizm bölgenin Çaydan sonra ekonomisinde önemli yer bulacaktır” dedi. 

 

Son zamanlarda sıkça dile getirilen Trabzon –Gümüşhane demiryolu projesi Trabzon dışındaki illeri yok sayarak düşünülürse diğer iller olumsuz etkilenecek ve gelişemeyecektir. Karadeniz bölgesi il bazında değil bölgesel olarak değerlendirilmelidir. Sarptan Samsuna kadar olan bölgede yaklaşık 5 (BEŞ)Milyon insanın yaşadığı unutulmaması gerektiğini kaydeden Akman, “Bu nedenle; Samsun dan –Sarp a kadar demiryolu yapılmalı ve bölgenin coğrafi yapısı iyi etüt edilerek demiryolunun Erzurum veya Erzincan a bağlantısı gelecek yüzyıllar düşünülerek yapılmalıdır. Sarp kapısından Samsuna kadar bağlantısı olan böyle bir proje hayata geçirildiğinde Karadeniz bölgesindeki iller kuzeyden güneye demiryolu ulaşımında etkin duruma gelecektir. Kafkaslardan güneye kadar ulaşım ve ticaret artacak, Turizm, Organize Sanayi Bölgeleri ile limanlar gelişecektir” dedi.              

Akman, “Trabzon – Erzincan hattında Demiryolu yapılacağı projenin onaylandığı yönünde kamuoyunda dile getirilen Demiryolu projesinin ülkemiz kaynaklarının boşa harcanması anlamına gelecektir. Samsun-Sarp Demiryolu hattının yapılmasını engellemek gelecek nesillere ve bölge gelişimine karşı çıkmak olur. Çünkü daha güçlü olmak için bütünleşme ve paylaşımın önemli olduğunun kabul edilmesi gerekmektedir. Demiryolunda sadece Doğu Anadolu Bölgesi’nden sahile inen bir projeyi değil, Samsun’dan Sarp’a kadar planlanan Demiryolu projesinin ivedilikle yatırıma dönüşmesini ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bölgenin tamamını kapsayan bir projeye ve yatırıma onay vermesini temenni ediyoruz” dedi.

 

ETİKETLER : Ziraatçılar derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur