ERGÜN: EMEKLİ AYLIKLARINA İYİLEŞTİRME ŞART...

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün; açıklanan enflasyon oranlarının emeklilerin harcamalarındaki artışın çok altında kaldığına dikkat çekerek seyyanen zam yapılması talebinde bulundu.
Bu haber 2020-01-07 02:00:17 eklenmiş ve 803 kez görüntülenmiştir.

ERGÜN: "EMEKLİ AYLIKLARINA İYİLEŞTİRME ŞART..."

 

Aylık artışlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün; açıklanan enflasyon oranlarının emeklilerin harcamalarındaki artışın çok altında kaldığına dikkat çekerek seyyanen zam yapılması talebinde bulundu.

Ergün açıklamasında; “Emekli aylıkları arasındaki makasın giderek açılması gerekçesiyle, emekli aylıklarına iyileştirme yapılması kaçınılmaz oldu. Emeklisini mutlu etmeyen toplumlar geleceğe güvenle bakamaz ve sosyal barış sağlanamaz. Bu nedenle; aylık hesaplama ve artış sistemi değiştirilmeli, intibak yapılmalı” dedi.

 

Açıklanan enflasyon oranının emeklinin ve diğer dar gelirlilerin harcamalarını gerçek anlamda temsil etmediğini vurgulayan Kazım Ergün şunları söyledi;

 

“2019 Aralık ayı enflasyonu %0,74 olarak açıklanmıştır. Aralık ayında en yüksek artış, %2,93 ile gıda maddelerinde yaşandı. Emeklilerin en temel ve zorunlu harcamaları olan gıda, doğalgaz, elektrik ve su gibi giderlerin, açıklanan 6 aylık artışının %6,49 oranının çok üzerinde olması; emeklilerin mağduriyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Gerçek enflasyonun mağduru olan emeklilerimiz için yüzdeli artışlar, emekli aylıkları arasındaki makası giderek açan bir uygulamaya dönüştü.

 

Türkiye Emekliler Derneği, emekli aylıklarının kendi içinde adaletli olması için, intibak yapılması gerektiğini ısrarla savunmaktadır. Son olarak 2019 yılı Aralık ayında; Sayın Cumhurbaşkanımıza bir mektup gönderilerek, emekli aylıklarında uygulanan hesaplama ve artış sisteminin değiştirilmesi talep edilmiş ve emekli aylıklarında adaletin sağlanması için prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olanların emekli aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi, bu nedenle de intibakın yapılması istenmiştir.

 

TUİK tarafından açıklanan 6 aylık % 6,49 tüfe artışına göre emekli aylıkları yeniden hesaplandı. Buna göre; 2000 öncesinde emekli olanların Ocak 2020’de SSK’da en düşük emekli aylığı ek ödeme dahil 2111,46 TL; Bağ-Kur’da en düşük esnaf emekli aylığı ek ödeme dahil 1783,93 TL; memur emekli aylıklarına toplu sözleşme gereğince %5,49 artışla en düşük memur emekli aylığı ek ödeme dahil 2572 TL olarak hesaplandı.

 

Sistem değişikliği nedeniyle; 2000-2008 arası emekli olanların en düşük SSK aylığı ise ek ödeme ile birlikte 1386,81 TL olarak hesaplanmaktadır. Ekim 2008 sonrası en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasında 1000 TL’nin altında olanların aylıkları ise ek ödeme dahil 1000 TL olarak ödenmeye devam edilecek.”

KAYNAK : https://www.tued.org.tr

ETİKETLER : Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün açıklana n enflasyon oranlarının emeklilerin harcamalarındaki artışın çok altında kaldığına dikkat çekerek seyyanen zam yapılması talebinde bulundu.
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur