Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli otomobili...

KKTC’nin İlk Yerli Otomobili: GÜNSEL
Bu haber 2020-02-24 19:45:09 eklenmiş ve 2150 kez görüntülenmiştir.

Dr. Suat Günsel’in 50 yıl önce kurduğu kendi otomobilini üretme hayali, Kurucu Rektörü olduğu Yakın Doğu Üniversitesi’nde “GÜNSEL” adıyla hayata geçiriliyor.

 

Dr. Suat Günsel’in çocukluk hayali ile başlayıp, zamanla bir vizyona dönüşen ve yıllar içinde Yakın Doğu Ailesinin değerli mensuplarının birikimleri, yaratıcılıkları ve emekleriyle vücut bulma aşamasına gelen KKTC’nin ilk yerli otomobilini üretme hedefi, “Gerçeğe dönüşen bir hayal” olarak nitelendiriliyor.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İrfan Günsel, GÜNSEL’in çıkış hikayesini şu sözlerle anlatıyor, “Bu yolculuk, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in çocukluk hayalinden başladı. Babam Suat Günsel’in otomobil merakı küçük yaşlarda başlamış. Çocuk yaşlarda killi topraktan otomobil modelleri yaparak, ileride bir otomobil fabrikası kuracağını, çiftleri üstü açık arabalarda gezerken seyredeceğini hayal edermiş. Fakat ülke şartları nedeniyle bu otomobil aşkı; bir müze kurmaya, müzede klasik otomobillere bakım yapmaya ve onların sergilenmesine dönüştü. Müzede yaptığımız çalışmalar, kendi otomobilimizi üretme hayalini tekrar canlandırdı. Otomobile olan tutkumuz, yenilikçi bakış açımızla birleşti ve bize güçlü bir ilham verdi.”

 

Yenilikçi, Verimli ve Zarif…

GÜNSEL, “Yenilikçi, verimli ve zarif” olarak belirlenen sloganı desteklercesine otomotiv sektöründe geleceğin teknolojisi olan elektrik enerjisini kullanacak. Tasarımında Kıbrıs’ın simgesi Muflon’dan esinlenilen GÜNSEL B9, Muflon gibi zarif ve güçlü hatlara sahip, modern ve özgür bir şekilde tasarlandı.

 

Dolu batarya ile 350 km aralıksız yolculuk imkanı sunacak. Sınıfındaki araçlara göre %80’in üzerinde tasarruf sağlayacak olan GÜNSEL, performansıyla da dikkat çekecek. 160 beygire eşdeğer 120 kW elektrik motoru ile 0’dan 100 km’ye 8 saniyede ulaşacak.

 

Kompozit ve alüminyum kullanılarak yapılacak üretim daha verimli araçlar çıkmasını sağlayacak. GÜNSEL B9’da kullanılacak olan bir diğer dikkat çeken özellik ise rejeneratif fren sistemi. Rejeneratif fren sistemi ile standart araçlarda frene basıldığında ısıya dönüşerek boşa giden enerjinin geri kazanılması sağlanacak. Yoğun trafik koşullarında sürekli gaz/fren yapılması durumunda bile daha az enerji harcanacak.

 

Birçok otomobil markası gibi adını kurucusu olduğu aileden alan GÜNSEL’in logosunu; “kalkan” figürü, bu form üzerine yerleştirilmiş “g” harfi (aynı zamanda 9 rakamı) ve 3 adet elektrik devresi figürleri oluşturmakta. Kalkan figürü, aileyi ve onu koruyup kollayan, bir arada tutan anneyi, “g” harfi aileye soyadını veren babayı, “9” rakamı ailenin uğurlu sayısını, elektrik devreleri ailenin 3 kardeşini ve GÜNSEL’in sadece elektrikli araçlar üreteceğini simgeliyor.

 

GÜNSEL Üretim Tesisinin Temelleri Atıldı…

GÜNSEL’in ilk 1000 adetinin üretileceği tesis Kıbrıs’ın geleceği için çok şey müjdeliyor.

 

Tasarımdan Ar-Ge’ye, üretimden pazarlamaya kadar tüm otomotiv süreçlerini yenilikçi bir yapıyla tek bünyede toplayacak GÜNSEL üretim tesisi; 20 bin metrekare alana kurulu, toplamda 15 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterecek. Kompozit ve alüminyum üretim teknolojilerinden faydalanacak tesis aynı zamanda yüzlerce kişiye de iş olanağı sağlayacak.

 

GÜNSEL üretim tesisinin ülkenin temel sanayisine, ekonomisine, teknolojik gelişimine ve güçlü itibarına büyük bir katkı sağlayacağı inancında olduklarını vurgulayan Prof.Dr. İrfan Günsel üretim tesisinin önemine şu şekilde değiniyor, “İlk 1000 otomobilin üretiminin hayata geçeceği tesislerin temel atma törenini büyük bir gururla gerçekleştiriyoruz. Sadece KKTC’de değil, Türkiye ve dünyada da çok konuşulacak ve gıptayla bakılacak bu üretim tesisleri ile bir hedefimize daha ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Günsel marka otomobilimiz, büyük bir hayalin, yoğun bir emeğin, yüksek inanç ve arzunun başarıya uzanan somut bir örneğidir. Bugün Günsel üretim tesisleri ile bizi daha yüksek zirvelere taşıyacak olan bu adımın; aynı zamanda üreten, geliştiren ve ihraç eden bir KKTC olma yolunda güçlü bir hamle olduğunun bilincindeyiz. İstediğimizde uluslararası alanda ses getirecek başarılara imza atabileceğimizi herkese gösteriyoruz. Herkes merakla neler yapabileceğimiz bekleyecek. Bu, milli bilinçle hareket etmek, bilime ve inovasyona önem vermek ülkemizin ve genç nesillerimizin geleceği için oldukça önemli bir konudur.”

 

ETİKETLER : Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli otomobili KKTC’nin İlk Yerli Otomobili GÜNSEL
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur