Covid-19 ve Tarımsal Üretim...


Bu haber 2020-03-26 21:43:06 eklenmiş ve 2093 kez görüntülenmiştir.

Çin de başlayan, dünyada birçok ülkede etkisi devam eden ve ülkemizde de görülen Covid-19 virüs salgını insan sağlığını ve yaşamımızı etkilemeye devam ediyor. Ülkemizin almış olduğu tedbirlere sağlımız için uymamızın gerekli olduğunu hatırlatmak isterim.

Salgından korunmak için alınan tedbirler yanında insanların gıda ihtiyacı olduğundan bu ihtiyaçların temini için tarımsal faaliyetler çiftçiler tarafından devam ettirilmelidir. Üretim durursa gıda temini başka sorunları karşımıza çıkarır.

Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek için duyarlı olmalı ancak gıda temini için tarım sektörü ayakta kalmalıdır.Çiftçiler tarafından üretimde her türlü tarımsal girdi temini,işçi sevkiyatı,işçi sağlığını koruma,tarım ürünlerinde hasat ve pazarlama zinciri ile insanların gıda ihtiyacını karşılayacak temel gıda ürünlerinde üretimin durmaması için iyi bir organizasyon yapılmalıdır.

Sağlıklı beslenmek için gıdaya; gıda temini için de tarımsal üretime devam edilmelidir. Ülkemizde tarımsal üretimin devam etmesi için iller bazında Valilik,Belediye,(Çay bölgesi için Çaykur-Borsa dahil), üniversite, İşkur,Tarım İl Müdürüğü,ziraat odaları,tarımsal kuruluşlardan oluşan tarım kurulu veya komite oluşturulmalıdır.

Çiftçiler üretim ve kesintisiz gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla üretimin devam etmesi için özellikle bu dönemde gerekli tüm tedbirleri alarak bahçede olmak zorundadır. Gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretim devam etmelidir. Ülkemizin birçok farklı noktasında Mart-Nisan aylarında tohumun, bitkinin toprakla buluştuğu dönem başlamaktadır. Erken hasat dönemi meyve hasadı başlamak üzere olan yerlerde bu dönemde işçilere yoğun bir şekilde ihtiyaç olacak, ürünün dalında kalmaması için işçiler toplu taşıma araçlarını kullanarak bu bölgelere hareket edeceği için işçi sağlığı düşünülmeli, tedbirler alınarak tarımsal üretim aksatılmamalıdır. İllerde işçilerin yaşam koşulları, bahçelere sevki önemli olup Covid-19 etkileri en aza indirecek tedbirler şimdiden alınmalıdır. Alınan tedbirlere işçiler tarafından uyulmalı yetkililere yardımcı olunmalıdır. Birlikte yardımlaşma ve dayanışma ile sorunları daha çabuk çözeriz.

Doğu Karadeniz bölgesinde Çay ve Fındık bahçelerinde bahar dönemi budama , gübreleme ve bahçe işleri başlamıştır. Bölge dışından gelen üreticilerin salgını taşıyıcı olmaması için Çay tarımında gübreleme işlemlerini 1.sürgün sonu yapılabilir. Ancak çay hasat sezonu Mayıs ayı itibariyle başlayacak ve yaşanabilecek sorunları en aza indirmek için şimdiden önlemler alınmalı, alınan kararlar tüm işletmeler,üreticiler, çalışanlar tarafından uygulanabilir olmalıdır.

İlimizde oluşturulacak kurul veya komite kararıyla çay sezonunda yabancı işçi gelmese bile ülkemizin diğer illerinden bölgeye gelecek işçilerin uyması gereken kurallar, hasat döneminde uygulanacak sosyal mesafe, çayın bahçeden başlayıp, üreticiler tarafından alımyerlerine satışı , fabrikaya sevki ve fabrikalarda üretim aşamasında insan gücünün yoğun olarak kullanıldığı yerlerde şimdiden uygulanacak tedbirler bugünün şartları düşünülerek karara bağlanmalıdır. Çay tarımında ürün toplama ve işleme aşamasında, ülkemizin diğer tarımsal üretimlerinde, gıda ihtiyaçlarının temininde sorun yaşanmaması için tedbirli olmak zorundayız.

Covid-19 salgınının etkilerini en aza indirmek için alınan tedbirlere ve kurallara uyalım.

Tarımsal üretimin devamı ve İnsan sağlığı her şeyden önemlidir. 26 .03.2020

Müfit AKMAN

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı

ETİKETLER : Müfit AKMAN Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Rize Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur