CHP Devrilen Çay yüklü tır için Rize'de suç duyurusunda bulundu

CHP Çay yüklü tır için Rize adliyesine suç duyurusunda bulundu
Bu haber 2020-06-11 20:51:08 eklenmiş ve 562 kez görüntülenmiştir.

CHP Rize İl başkanlığı İkizdere ilçesinde devrilen ithal çay yüklü tır için Rize adliyesine suç duyurusunda bulundu

 

4 Gün önce Rize’nin İkizdere İlçesinde devrilen tırın içerisinden çıkan ve HMK Tütün İşletmelerine ait olduğu söylenilen çayın ne olduğu hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Rize il başkanlığı bugün suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi Rize il Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada: “Kaza sonucu ortaya çıkan çayların peşini bırakmıyoruz. Bugün savcılığa suç duyurusunda bulunduk ve soruyoruz. Çayın sahibi olduğu iddia edilen HMK Şirketi Rize’ye geldi mi? Çaylarla ilgili raporun sonucu ne oldu? Çaylar nerede? Çaylar gümrük deposunda mı yolsa sahiplerine teslim edildi mi?” sorularını sordu.

Günlerdir beklenilen ve bir türlü yapılmayan açıklamalar vatandaşların aklında soru işaretleri bırakıyor. Bahsi geçen firma HMK Tütün İşletmelerine ulaşmak ise mümkün olmuyor. Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanlığı bugün Cumhuriyet Baş Savcılığına şikâyette bulundu.

CHP Rize il Başkanı Saltuk Deniz açıklamanın ivedilikle yapılması gerektiğini söylerken “ Niye şimdiye kadar hiç birisi çıkıp bu çaylar bizim, işimiz bu, çayları da şu nedenle getirdik demiyor? HMK adlı firma kim?” şeklinde sordu.

HMK KİM? KİMSE AÇIKLAMADI BİZ AÇIKLAYALIM…

6 Haziran 2020 tarihinde Rize İkizdere Sivrikaya mevkiinde Çay Yüklü TIR’ın kaza yapması sonucu aracın şoförü ölmüş bir kişi de yaralanmış ve 21 Ton Çay yollara saçılmıştı. İşte hikâyede bu noktada başladı. Kazayı duyar duymaz ilk gelen bilgilere göre açıklama yapmış ve “İRAN KURU ÇAYININ RİZE' DE NE İŞİ VAR? Diye sormuştuk.

Açıklamamızın ardından konu ulusal basına kadar çıkmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan RTB Başkanı Mehmet ERDOĞAN çayın Adana Menşeli HMK Türün Mamulleri Şirketi’ne ait olduğunu ve “çayın ”İran'dan Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı'nda gümrük işlemine müteakip Rize Çay İhtisas Gümrük Müdürlüğüne sevki sağlanmak üzere yola çıkmıştır. Çay İhtisas Gümrüğü ilimizde olduğu için yurt dışından gelen bütün çaylar ihtisas gümrüğünden geçmek zorundadır. Rize’ye gelen bütün çayların hepsinin kaçak çay olduğu bir yanılgıdır. Bu tür açıklamalara dikkat etmek gerekir. Ayrıca tırın devrilmesi nedeniyle tırda bulunan kuru çaydan Rize Tarım Müdürlüğü numune almış, analizlerini yapmaktadır. Yine ayrıca devrilen tırdaki çaylar Gümrük Müdürlüğü personelinin nezaretinde başka bir araca nakledilerek ihtisas gümrüğüne sevki sağlanmıştır.” Açıklamasını yapmıştır.

Doğal olarak bu açıklama kamuoyunu tatmin etmemiştir.

Özellikle çayın sahibi olduğu söylenen HMK şirketi ile sorular artmıştır. Gazeteci arkadaşlarımız kamuoyunu aydınlatmak için konuyu araştırmışlardır. Bölgemizi ilgilendiren her konu ve sorun bizim için de konu ve sorundur. Bu nedenle HMK şirketi ile ilgili elde edilmiş olan bilgileri paylaşıyoruz.

Şirket 05.07.2018 tarihinde M.K. tarafından Adana Yüreğir’de kurulmuş. 12.07.2019 tarihinde M.K. hisselerini A.E’ ye devretmiş. Aynı tarihlerde müdürde değişmiş. Şu an tek kişi üzerinden devam eden bir şirket. Sermayesi 1.000.000 TL. Oda kayıtlarında ne telefon numarası ve ne de Fax. Numarası var. Firmaya Ticaret odasından ulaşmak isteyip mal almak isteseniz ulaşma şansınız yok 100 Bin dolar ya da 110 Bin dolar arasında mal ithal eden firmanın oda da telefon numarası yok, Ne web sitesi var nede sosyal medyada hesabı var.

Oysaki mal alıp satan hele de bu kadar büyük miktarda hem de yurt dışından mal alıp getiren satan firmanın tek sayfa da olsa bir web sitesinin olmaması, sosyal medya da hesaplarının olmaması ve görünür, bilinir olması gerekmez mi? Aksine gizemli bir firma. Kaza olmasa kimsenin firmadan haberi olmayacak.

Firmanın Ticaret odasına göre Ana Faaliyet Kodu

46.35.01 Tütün ürünlerinin toptan ticareti (pipo tütünü sigara puro vb.) (işlenmemiş tütün hariç)

Oysaki Çay işiyle uğraşanların Ana Faaliyet Kodu

46.37.01 Çay toptan ticareti

Oda kayıtlarına göre Firmanın ana faaliyet kolu Tütün ticareti.

PEKİ, BU FİRMANIN TÜTÜN TİCARETİ YAPMA YETKİSİ VAR MI? BAKALIM.

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TÜTÜN VE ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ‘nın web sitesinde yer alan Tütün Ticareti Yetki Belhesine sahip gerçek ve tüzel kişilere ait bilgiler listesine baktığımız da firmanın adının olmadığını görüyoruz.

Yani bu firmanın Tütün ticaret yapma yetkisi de yok.(listede adı geçmediği için)

Araştırıldığı zaman başka şeylerde çıkacaktır. Şimdilik bu kadar araştırma yeter diyelim ve sorumuzu soralım.

- Çayın sahibi olduğu söylenen HMK Firması yetkilileri Rize’ye geldiler mi? Gelmediler mi?

- Geldilerse Çay’ı teslim aldılar mı?

- Gelmedilerse 21.545 Kg. Çayın Sahibi yok mu? Ya da gerçek sahibi kim?

- Çayla ilgili rapor sonuçlandı mı?

- Çaylar nerede depolanıyor?

- 21.545 kg. Çay (4 dolardan alındığı söylenir gibi olmuştu) yaklaşık değeri 90 bin ile 110 bin dolar arasında TL bazında da 700 bin TL nin üzerinde. Vergisi vs. bunun maliyeti 1.000.000 TL bulur.

Bu duruma göre şirket tüm sermayesini bu işe yatırmış. Peki, Çayına niye sahip çıkmıyor?

Bekliyoruz soruların yanıtlanmasını. Sadece beklemiyoruz. Bugün de savcılığa suç duyurusunda bulunduk.

ETİKETLER : #chprize #çay #çayyüklütır
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur