Osman Aşkın Bak, Çay Üreticisinin sorunu yok dedi...


Bu haber 2020-06-17 15:41:33 eklenmiş ve 2662 kez görüntülenmiştir.

Ak Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Meclise verilen Çayın Sorunları Araştırma önergesinde, bölgede çay üreticilerinin sorununun olmadığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) çay üreticilerinin ve çaycılığın sorunlarının araştırılması için Meclise araştırma önerisi sundu.

Araştırma önergesi aleyhinde konuşan AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, bölgede çay üreticilerinin sorunu olmadığını, 2002'den bu yana yapılan seçimlerde 2007'de bir bağımsız vekil dışında Rize'de tüm milletvekilliklerini kazanmalarının bunun göstergesi olduğunu söyledi.

CHP ile birlikte İYİ Parti ve HDP'nin de destek verdiği araştırma önergesi yapılan oylama sonucu AK Parti ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Çayın temel sorununun başında fiyat geliyor

Çay Üreticilerinin Sorunlarının Araştırılması Önergesi kapsamında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu çayın en temel sorununun başında çay fiyatı geldiğini söyleyerek, "Bu sene çay fiyatı 3 lira 40 kuruş oldu ama vatandaş çayını 2 lira 70 kuruşlara satmak zorunda kaldı. Çünkü Çaykur kapasitesini kullanmıyor. Kontenjan ve kota diye uydurulan kavramlarla üreticiyi fırsatçı özel sektörün kucağına itiyor." dedi.

Türkiye'de çay geriye giderken dışardan çay gelmesinin bir diğer önemli konu olduğunu belirten Bekaroğlu, "Bu ülkede 70 bin ton civarında kaçak çay kullanılıyor ve tedbir alınmıyor. Yetmiyormuş gibi ithal yollarla ise 30-40 bin ton çay geliyor. Bu çaylar da köşe bucakta çöp diyebileceğimiz çaylarla karıştırılarak ucuza satılıyor. Tüm bunlar yaşanırken Çaykur'un ne yaptığını ise kimse bilmiyor." dedi.

Çaykur ortadan kalkarsa bölgede çay olmaz

Çaykur'un Türkiye Varlık Fonu'na devredildikten sonra 1 Milyon 500 Bin TL zarar ettiğini hatırlatan ve bugüne kadar Çaykur'un böyle bir zarar hiç yapmadığını dile getiren Bekaroğlu, "Bu şekilde zarar eden Çaykur ile ilgili bir süre sonra üretim ve pazarlama ayrı alanlar olmak üzere ikiye bölünüp Pazarlama kısmının satılacağı endişesi var. Çaykur ortadan kalkacak endişesi var. Eğer Çaykur ortadan kalkarsa bölgede çay da olmaz, hayat da olmaz." diyerek Çaykur'un pazarlama kısmını Çaytaş isimli özel bir şirkete vererek büyük bir hata yaptığını ifade etti.

Özel sektör firmalarının sadece fiyat konusunda fırsatçılık yapmadığını ve Çaykur'un yıllardan beri oluşturmuş olduğu markaları taklit ederek kamuyu milyarlarca lira zarara uğrattığını, kendilerine haksız kazanç sağladıklarını ifade eden Bekaroğlu, ayrıca Çaykur'u uyararak fabrikaların kapasitelerini tam kullanmasını istedi ve Çaykur'un açıkladığı taban fiyatın özel sektörün de uymak zorunda olduğu bir fiyat olması yönündeki kanun teklifinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

İYİ Partili Örs AK Partili Vekillere sordu: "13 kuruş sizin uğurlu rakamınız mıdır?"

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs de araştırma önergesiyle ilgili söz alarak, çay tarımının Doğu Karadeniz bölgesinde 220 bin aileyi ve yaklaşık 1 Milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirtti.

Bu yıl yaş çay taban fiyatının 3 Lira 27 kuruş ve 13 kuruş desteklemeyle birlikte 3 Lira 40 kuruş olduğunu hatırlatan Örs, "5 yıldır destekleme 13 kuruş olarak açıklanıyor. Oysa bu yıl pandemi sürecinden dolayı üreticimiz büyük bir sıkıntı içerisinde. Bunun adı destekleme fiyatı. En azından bu yıl pandemi sürecinde üreticimizin çektiği sıkıntıyı dikkate alarak, 13 kuruşluk destekleme ısrarından vazgeçip daha yüksek bir tutar belirleyebilirdiniz. AK Partili arkadaşlara soruyorum. Bu 13 kuruş sizin uğurlu rakamınız mıdır? Verilmiş olan bu fiyat, el ele baş başa fiyatıdır. Üretici şu anda maliyetini kurtarma derdindedir." dedi.

Siyaset Çaykur'dan elini çeksin!

Çaykur'un pandemi sürecini iyi idare edemediğini söyleyen Milletvekili Örs, "Çaykur üreticilerin çay toplama bölgelerine ulaşımındaki alınacak tedbirler noktasında geç kalmış, elini taşın altına sokmamıştır. Üreticinin yanında olması gereken Çaykur nerededir bilen yok. AK Partili siyasetçiler de Çaykur'un avukatlığına soyunmuş, çay üreticilerinin sesine kulak vermemiştir. Lütfen siyaset Çaykur'dan elini çeksin. Artık Çaykur'u AK Parti'nin depo makamı olarak kullanmaktan vazgeçin. Çaykur'u liyakatli ve işini bilen insanlara teslim edin. Çaykur'un üreticinin yanında olsun, üreticinin derdine derman olsun" dedi.

Hep birlikte bir Çay Kanunu hazırlayalım

AK Partili ve bölgedeki diğer Milletvekillerine seslenen Örs, "Çay üreticisinin derdine son vermek için, çaydaki taban fiyatın altında çay alımının önüne geçilmesi için, üreticinin mağduriyetini gidermek için, çaydaki kaosa son vermek için gelin bir çay kanunu çıkartalım. Biz muhalefet olarak iki kere iki dört eder desek itiraz ediyorsunuz. Siz hazırlayın, paydaşlara danışalım, hep beraber bir çay kanunu hazırlayıp çay üreticimizin derdine son verelim" şeklinde konuştu.

KAYNAK : RİZEHABER.ORG

ETİKETLER : #MEHMETBEKAROĞLU
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur