Atmacacılar Sahaya İndi...


Bu haber 2020-09-28 23:43:02 eklenmiş ve 2109 kez görüntülenmiştir.

Rize'de özel ağ düzenekleri kuran, ağaç dalları ve yapraklarla kamufle olan avcılar, bıldırcın avına yardımcı olan atmacaları yakalıyor.

Doğu Karadeniz'de, kültürel yaşamın bir parçası haline gelen atmaca yakalama sezonu başladı. Rize'de özel ağ düzenekleri kuran, ağaç dalları ve yapraklarla kamufle olan avcılar, bıldırcın avına yardımcı olan atmacaları yakalıyor. Avcılar, yakalayıp, besledikleri atmacaları, bir süre sonra doğaya salıyor.

Doğu Karadeniz’de, Rize ve Artvin’de avcılar, atmacaların geçiş güzergâhı üzerinde kurdukları tuzaklarla atmaca yakalıyor. Karadeniz’de türkülere de konu olan atmacalar, yöre insanının da vazgeçilmez tutkusu olmayı sürdürüyor. Tutkunları, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak düzenlediği atmaca kurslarından sertifika alıp, atmaca yakalamaya çalışıyor. Her yıl ağustos- kasım ayları arasında yapılan atmaca avı, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Avcılar, çekirge, danaburnu gibi böceklerle önce serçe, bu kuşlar vasıtasıyla da atmacaları yakalıyor. Avcılar, yakaladıkları ve besledikleri atmacaları bir süre sonra doğaya salıyor. Karadenizlilerin atmaca sevgisi asırlardır babadan oğula, gelenek halinde sürüyor.

‘Lokalimiz Atmaca Barınağı Oldu’

Pazar Avcılık ve Atmacacılık Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği de bu kültürün yaşaması için mücadele ediyor. Dernek Başkanı Kamil Görmüş, "Dernek lokalimiz atmaca barınağı gibi bir yer oldu. Üyelerimiz çarşıda işi olduğunda atmacalarını buraya bırakıyor, gidiyor ve işlerini halledip, geliyor. Atmacacıların toplanma yeri burası. Sertifikalı yaklaşık 450 atmacacımız var. Atmacalarıyla burada buluşuyor, planlamalarını yapıyor ve kaynaşmayı sağlıyoruz. Bu kültürün devamı için gençleri de yetiştirmeye çalışıyoruz. Onların atmacaya ilgisi bizleri de sevindiriyor" dedi.

'Gençlerin Atmaca Kültürüne İlgisi Artıyor'

En genç atmaca meraklılarından 15 yaşındaki Mehmet Memoğlu, "Atmaca ve atmacacıların arasında büyüdüm ancak atmacaya bu yıl merak saldım. İlk atmacamı tuttum ve beslemeye başladım. Ben de bu geleneği devam ettirmek istiyorum" diye konuştu.

kaynak: Rizehaber.org

ETİKETLER : Atmaca Rize
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -

Güneysu53.com - Guneysu53 - Güncel Haber, Rize haberleri, Artvin, Rize,  Trabzon, manşet haber, Giresun, gerçek haber, Ordu, Samsun, spor, siyaset, anlık haber, doğru haber, ilkeli haber, ajans haber, spot haber,
© Copyright 2025 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur