İSTİKLAL SAVAŞININ İLK DENİZ ŞEHİDİ “RİZELİ RECEP KAHYA” İÇİN ANMA

Rize Belediyesi, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde düzenlenen İstiklal Savaşındaki ilk deniz şehidi Rizeli Recep Kahya ve Alemdar Gemisi ile gazilerini anma programında şehri temsil etti.
Bu haber 2017-02-15 17:23:43 eklenmiş ve 869 kez görüntülenmiştir.

Ereğli Kaymakamlığı tarafından ilçede bulunan Alemdar Anıtı ve aynı ölçekte inşa edilen Alemdar Gemisi müzesinde düzenlenen anma programına, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kurmay Albay Aykut Manioğlu ve Ereğli Belediye Başkan Vekili Ayhan Atay ve Rize Belediyesini temsilen Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Hüseyin Nalkıran katıldı.

Deniz Yüzbaşı Murat Aksu, törende yaptığı konuşmada Alemdar gemisinin Danimarka’daki imalat sürecinden başlayarak, Türkiye’ye gelişine ve 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda gerçekleştirdiği yararlılıklar hakkında bilgi verdi.

“RİZELİ RECEP KAHYA KALBİNDEN VURULARAK ŞEHİT OLDU”

Aksu, Alemdar’ın Fransız C 27 Gambotu tarafından ele geçirildiğini, ancak Ereğli’nin açıklarında mürettebatın Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğli’ye dönüş yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Durumu fark eden Fransız gambotu Alemdar’a ateş açmış, çatışma seslerini duyarak Ereğli’den denize açılan sandallar karşı ateş açarak geminin açığa kaçmasını sağlamıştır. Alemdar gemisinin kaçırılmasını önlemek amacıyla Çobançeşmesi önlerinde karaya oturtulmuştur. Recep Kahya bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşımızın ilk deniz şehidi unvanını almış, bütün şehir halkının katılımıyla şehir mezarlığına defnedilmiştir” dedi.

RİZELİ RECEP KAHYA’NIN TORUNUNDAN RİZE BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR

Törenin ardından Alemdar Gemisi’nin kurtarılması esnasında şehit düşen Recep Kahya’nın torunlarından Mehmet İpek, “Çok anlamlı, duygu yüklü bir gün. , Takdir edersiniz ki Ereğli halkı bizi memnun ediyor. Geçen yılki anma törenlerine göre bu yıl daha kalabalığız. Rize Belediyesi yetkililerine de bugün burada oldukları için teşekkür ediyorum. Ereğli halkı bizim emanetimize dedemize Recep Kahya’ya bizden daha çok sahip çıkıyor, sahipleniyor. Sizlerin aracılığı ile Ereğli halkına teşekkür ediyorum. ” diye konuştu.

Törenin ardından Rizeli Recep Kahya’nın torunları Mehmet İpek, Şemsettin Er, Sare Topal, Mehmet Topal, Özkan İpek ve Fatma İpek anıt önünde hatıra resmi çektirdi.

Tören sonrasında Rize Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nalkıran, İlçe Kaymakamı Madenoğlu ve Belediye Başkan vekili Atay’ı ziyaret ederek Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap adına hediyelerini takdim etti.

http://www.rize.bel.tr/haber.php?id=7405

ETİKETLER : İSTİKLAL SAVAŞI DENİZ ŞEHİDİ RİZELİ RECEP KAHYA
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Rize Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur