Çay sezonu öncesi yevmiye fiyatı açıklandı...


Bu haber 2021-04-17 22:01:52 eklenmiş ve 291 kez görüntülenmiştir.
Rize ilinde 2021 yılı Çay hasadında çalışacak işçilere ilişkin konular masaya yatırıldı. Rize Valiliği, İlgili Kamu kurum kuruluşları ve Rize İli Ziraat Odalarının katılımı ile tavsiye kararları alındı. Çay işçisi yevmiye miktarı 200 lira olarak açıklandı.
 
Rize’de 2021 yaş çay hasının başlamasına kısa bir süre kala yetkililer sezonun iyi geçirilebilmesi adına tavsiye kararlar aldılar. Rize Vali Yardımcısı Başkanlığında ki toplantıya, Rize Çalışma Ve İş Kurumu Müdürü, Hasan Kiraz, Rize İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Genç, Ticaret İl Müdürü, Osman Köseoğlu, Ticaret Borsa Meclis Başkanı, Resul Okumuş, Rize İl göç idaresi Müdürü, Mürevvet Serap Aydın ile il geneli tüm ziraat odaları katıldı. 

Çay hasadından işçi yevmiyelerinin 4857 sayılı İş Kurumu’nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak 200 lira olarak belirlendi. Ayrıca kilo işi toplayan yevmiyecilerin ise kg fiyatı 0,95 Tl olarak belirlenirken ton fiyatı 950 lira olarak tavsiye edildi. Tavsiyelerin uygulanmasında birliktelik çağrı vurgulanarak çay müstahsillerinin ve ziraat odalarının ortak bir tutum sergilenmesi tavsiye edildi.

TOPLANTIDA ALINAN TAVSİYELER;

Çay üreticileri için alınan tavsiyeler, Çay toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın yemek dahil ve en az 250 kg çay toplamak şartı ile günlük net ücretin 200 olarak belirlenmesi tavsiye edildi.

İl dışından gelecek aracılarına bağlı işçilerin ilçemize gelene kadarki masraflarının kendileri tarafından karşılanmasını tavsiye olunur.


Konaklama, yemek, çay toplama malzemeleri, konaklama yerinden çay bahçesine kadar yol masrafı bahçe sahibi tarafından karşılanması durumunda işçiye günlük net 175 lira ücret verilmesine (bu fiyata en 250 kg çay toplamak şartı ve toplanan çayın çay alım yerine getirilerek satılması işi de dahil) tavsiye edilir.

Kilo hesabı ile çay toplayanlarının işçi ücretlerinin kilo başına 0,95 kuruş olarak belirlenmesi (ton fiyatının 950 TL olmasına) tavsiye edilir.

İşçi ücretlerinin iş bitiminde ödenmesi tavsiye olur.

Çay tarımından çalışacaklara yönelik belirlenen ücretler 4857 sayılı İş Kurumu’nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak belirlenmiştir.


Çay müstahsillerinin ve arazi sahiplerinin zorunlu ziraat odası üyelikleri göz önünde alınıldığında çay toplama hususunda piyasa ekonomisinin gerçekleri ve serbest piyasa ilkeleri çerçevesinde işgücü piyasasının doğru fiyat dengecisinin oluşması için örgütlü alternatif işgücünün oluşumu için ziraat odalarının alternatif ortak tutum sergilemeleri köklü çözüm için tavsiye edilir.

KAYNAK: HABERETANIK

ETİKETLER : a b c ç d e r u l ş z w Q t
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Mobil
Maksut Küçüközdemir 2021-04-17 23:58:56
65 ÜSTÜ OLDUM İÇİN
SEYAHAT OTOBUSLE İZİN BELGESİ VERMİYOR ATAŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
ÇAY BUDAMASI YAPAMİYORUM RUSATIM İPTAL EDİLECEKTİR

GECEN YİL YASAK GİDEMEDİM BIR YILDEN BERİ ARAZİM DURUMU NEDİR BİLEMIYORUM
YARICIM KACTI GİTTİ BUDAMA YAPMADI
Toplam 1 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer GÜNDEM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur