Bekaroğlu TBMM'ne Çağlayan Vadisi hakkında soru önergesi verdi...


Bu haber 2021-04-22 02:02:55 eklenmiş ve 265 kez görüntülenmiştir.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu Türkiye Büyük millet meclisi başkanlığına verdiğı sörü Önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından cevaplandırılmasını istediği ''Rize İli Fındıklı İlçesi Çağlayan Vadisinin 1. Derece doğal sit alanı statüsünden çıkarmak için Bakanlığınız bünyesinde çalışma yapıldığı iddiaları doğru mudur? dedi.
 
 
 
 
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından cevaplandırılmasını arz ederim. 20.04.2021 
Tarihi ahşap evleri, kemer köprüleri ve zengin bitki örtüsüne sahip Rize İli Fındıklı İlçesi Çağlayan Vadisi, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca 15 Kasım 2008’de topoğrafya, biyolojik çeşitlilik, nadir görülen bitki kompozisyonu ve peyzaj bütünlüğü, barındırdığı canlı türleri itibarıyla 1. derece doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir.
 
Çağlayan Vadisinin 1. Derece doğal sit alanı statüsünün kaldırılıp hidroelektrik santral kurulabilmesi için Ayen Enerji firmasının başvurusu 30 Nisan 2010’da Rize İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Rize İdare Mahkemesinin kararı Danıştay 6. Dairesi tarafından da onanmış ve vadide 1. Derece doğal sit alanı olarak hiçbir kalıcı yapı inşa edilemeyeceğine bir kez daha hükmedilmişti. 
HES, taş ocağı, yol ve maden aramaları adı altında yıllardır vadilerin ve derelerin etrafında yaşayan köylülerin, yaylacıların, yöre insanlarının doğal yaşam alanlarından göçe zorlandıkları bilinmektedir. Buna karşı yaşam alanlarını savunan yerel halkın davalarında haklı olduğu çeşitli mahkeme kararları ile tescil edilmiştir.
 
Bölge halkının doğal yaşam alanları konusundaki hassasiyeti çok yüksektir ve her ne ad altında olursa olsun vadisini, derelerini, toprağını, suyunu savunma kararlılığındadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlıca görevleri arasında da “Çevrenin korunması, iyileştirilmesi ile çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik prensip ve politikaların belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaları yapmak”  bulunmaktadır.
Son günlerde Fındıklı Çağlayan Vadisinin 1. Derece doğal sit alanı statüsünden çıkarmak için Bakanlığınız bünyesinde bir çalışma yürütüldüğüne yönelik haberler bölge halkını huzursuz etmektedir. 
Bu çerçeveden;
 
1. Rize Fındıklı Çağlayan Vadisinin 1. Derece doğal sit alanı statüsünden çıkarmak için Bakanlığınız bünyesinde çalışma yapıldığı iddiaları doğru mudur? Buna neden gerek duyulmaktadır?
 2. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun tescili, yerel mahkemenin ve Danıştay’ın kararlarına rağmen Çağlayan Vadisinde hangi önemli proje için bu kararları yok saymakta ısrar ediyorsunuz?
 3. Doğu Karadeniz Bölgesinde yıllardır HES, maden arama, taş ocağı ve yeşil yol projelerinin doğal yaşam ortamlarını yok ettiği ve bölge halkını topraklarından koparıp göçe zorladığı, insanların büyük şehirlerin varoşlarında sefalete sürüklendiği şeklinde haklı kaygılar bulunmaktadır.  Bu durum ülke insanının refahını, huzurunu korumakla görevli bir Bakan olarak sizi de endişeye sevk etmemekte midir? 
 4. Bakanlık olarak çevrenin korunması ve geliştirilmesi için çalışma yapmanız beklenirken, tam tersine doğal çevrenin zarar göreceği, tahribata uğrayacağı uygulamalar içerisinde mi olacaksınız? Yöre halkının huzurunu bozucu bu tür girişimleri engellemeyi düşünmüyor musunuz?

ETİKETLER : a b c ç d e r u l ş z w Q t
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur