Nevzat PALİÇ ''Açıkladığımız 4.40 kuruşu üreticimiz beğenmedi...


Bu haber 2021-05-20 19:11:23 eklenmiş ve 342 kez görüntülenmiştir.

www. Haberetanik sitesinin oluşturduğu röportaj masasının konuğu Rize Ziraat Odası başkanı Nevzat Paliç oldu. Paliç çay ithalatından, gübre desteğine, yaş çaya açıkladıkları taban fiyata kadar sorularımıza dürüstçe cevap verdi

*Sayın Paliç çay fiyatını açıkladınız. Bu fiyatı hangi kriterlere göre açıkladınız?

-Nevzat PALİÇ: “Çayımız bu sezon biraz geç kaldı. Çay nerde belli değil. Çay toplama işi bayramdan sonraya kalır diye düşünüyorum. Ramazanı insanımız rahat geçirecek. Desteklemeyle beraber geçen yıl 3 lira 40 kuruş taban fiyat verildi. Taban fiyat konusunda geçen yıldan alacaklıyız. Üreticinin menfaatlerini her zaman koruduk. Geçen yıl 3.90 lira taban fiyat istemiştik, 3.40 kuruş verildi. Bu sene diyoruz ki biz geçen sene diğer tarım ürünlerine verilen fiyatları kıyaslıyoruz. İlk taban fiyat çayda açıklandı Yüzde 12.6. Bunu da Cumhurbaşkanımız açıkladığı için sesimizi çıkartmadık. Vatandaşlarımızdan bu konuda bize bayağı tepki oldu. Çaydan sonra fındığa yüzde 33, yüzde 22.5 buğdaya, yüzde 16 arpaya zam verildi. Bu nedenle geçen yıldan alacaklıyız diyoruz. Geçen yıl tarım ürünleri arasında en düşük fiyat çaya verildi. Geçen senenin telafisini bu sene bakanımızdan giderilmesini istiyoruz. En azından bu sene bizi mağdur etmemesini hükümetten istiyoruz. Bu sezon için meclis toplantımızda fedakârlığımızı da yaparak, bu günkü şartları göz önünde bulundurarak yaş çay taban fiyatının 4.40 kuruş olarak belirledik. Bu rakamı da az bulan çok insanımız var. 6 yıldır destekleme fiyatına zam yapılmadı halen 13 kuruştur. Ondan önce 5 yılda 12 kuruştu. Yani 11 yılda destekleme fiyatı sadece 1 kuruş artmıştır. Bu desteklemeyi bu sezon artıralım. Destekleme yüksek olursa çayın maliyeti düşük olur”

Sayın Paliç, açıkladığınız bu fiyata çay müstahsili nasıl değerlendirdi?

-Nevzat PALİÇ: “Ziraat odası olarak açıkladığımız 4.40 kuruşu üreticimiz beğenmedi, rakamın daha yüksek olmasını istiyor. Biz 27 yılı aşkın bir tecrübe olarak verilebilecek bir rakam istedik. Bu rakam çok büyük bir rakam değildir. Tecrübelerimize dayanarak bu rakamı açıkladık. Bizim görevimiz üretici ile devlet arasında bir köprüdür”.

 

*Geçen yıl Sarp kapısı kapalı olduğu için üretici çayını nasıl topladı. Bu yılda aynı usul mü toplayacak? İl dışından üretici nasıl gelecek?

-Nevzat PALİÇ: “2020 yılında Çaykur 752 bin ton Çaykur aldı, 692 bin ton Özel sektör yaş çay aldı. Geçen yıl çayda bazı aksaklıklar yaşandı. Pandemi dolayısıyla hem işçi konusunda hem üreticilerimizin il dışından gelme konusunda bayağı sıkıntılar oldu. Şu anda daha gevşek bir tutum izlenecek özellikle il dışından gelenler için. Geçen gün Valimiz başkanlığında bir toplantı yaptık. O toplantıda üreticimiz bulunduğu adresten tarlasına gidecekler için çiftçiye belge veriyoruz. İnsan her şeyi erteleyebilir ama tarım ertelenemez. İnsan aç duramaz. Geçen yıl çay sezonu öncesi Korona vardı, çok endişeliydik. Gürcüler Sarp kapısı kapalı olduğu için gelemiyordu. Acaba çayları toplayabilecek miyiz endişemiz vardı. İl dışındaki çiftçilerin buraya gelmesi sıkıntılar yaşanmıştı. Geçen yıl bu sıkıntıları atlattık. Vatandaşımız kendi çayına girdi, çayına sahip çıktı. Gürcü işçilerin olmamasıyla daha kaliteli bir kuru çay üretimi oldu. Özel sektör geçen yıl Çaykur’ un fiyatına çay alacağız dedi ama sözlerini tutmadılar. Çayımızın yüzde kırkını vatandaş bu nedenle düşük fiyata satmış. Bizim arzumuz özel sektörün Çaykur fiyatına yaş çay almasıdır. Özel sektör kurulalı 36 yıl olmuş. Bu süre zarfında sadece bir yıl vatandaşı memnun etmişler, Çaykur fiyatına çay alarak. O sene hem kendileri memnun olmuş hem de üreticimiz memnun olmuş. İnşallah bu sene üreticiyi memnun edecek şekilde özel sektör çay alır”

 

*Sayın Paliç çay ithalatı var mı? İthalata karşı önlemler alınıyor mu?

-Nevzat PALİÇ: “Geçen yıl sadece Sri Lanka Türkiye’ ye 39 bin ton kuru çay ihraç ettiğini duyurdu. Ama resmi rakamlarda böyle bir ithalat yok. Resmi yazıyla kimler bu çayı ithal etti diye sordum, ticari sır olduğunu söylediler. Türkiye kişi başına 4 kilo ile en fazla çay tüketen ülke konumundadır. Hükümet isterse çayda ithalatı önler. Biz her ürünümüzü istediğimiz kadar Avrupa’ ya satabilir miyiz, satamayız. Buna Avrupa izin vermez. Avrupalının ihtiyacı varsa alır. Ayda 25 bin ton Türkiye’de çay tüketimi var. Bu nedenle elimizde çay stokumuz yok. Çayda çok iyi durumda olmamız gerekirken kendi kendimize zarar veriyoruz. Yurt dışına çay satmak istiyorsak kaliteli çay yapıp pahalı çay satalım. Çok fazla satıp dışardan çay alacaksak o da yanlış. Çay bir damak tadıdır. Vatandaşımızın damak tadını değişecek şekilde çay ithal etmeyelim. Güneydoğu Anadolu Bölgesine kaçak giren çayları engellememiz lazım. Pakistan 180 bin ton dışardan çay ithal ediyor. Çünkü o kadar çaya ihtiyacı var”

ETİKETLER : a b c ç d e r u l ş z w Q t
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Rize Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur