Rize Barosu Kadın haklarını anlattı...

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Sosyal Farkındalık Topluluğu tarafından Adalet Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik 8 Mart Dünya Kadınlar Günü konferansı düzenlendi. Rize Barosuna üye kadın avukatların konuşmacı olduğu konferansta kadın haklarına anlatıldı.
Bu haber 2017-03-09 20:31:41 eklenmiş ve 1615 kez görüntülenmiştir.

RTEÜ’deki konferansa Rize Baro Başkanı Avukat Mehmet Çırakoğlu, Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Rıza Sandalcılar, Öğretim Görevlileri Fatma Kandemir Ergün, Süleyman Kandemir ile Yüksekokul Sekreteri Recep Yerebakan ve öğrenciler katıldı. 

KADIN HAKLARINA YÖNELİK ÖNEMLİ SORUNLAR VAR

Konferansın açılışında konuşan Rize Baro Başkanı Avukat Mehmet Çırakoğlu, sözlerine eli öpülesi kadınların Dünya Kadınlar günü’nü kutlayarak başladı. Kadınla erkek arasındaki eşitsizliğin insan hakkı sorunu olduğuna dikkat çeken Baro Başkanı Avukat Mehmet Çırakoğlu, sosyal adaletin önemli bir koşulu olan eşitliğin kalkınmanın da vazgeçilmez temel ön koşulu olduğunu ifade etti. Çırakoğlu, şöyle dedi:

“Ülkemizde her kesimden milyonlarca kadın fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet veya tehdit yüzünden baskı altında yaşamak zorunda kalmaktadır. Aynı zamanda kadınlar toplumsal hayata daha az katılmakta, küçük yaşta zorla evlendirilmekte, en yakınları tarafından öldürülmekte veya sakat bırakılmaktadır. Toplumda aile içi şiddet giderek yaygınlaşmakta ve kadınlar ihmal ve istismarın yoğun olduğu ortamlarda büyümek ve yaşamak zorunda kalmaktadırlar. İnsan haklarının vazgeçilmez bir hak olarak algılandığı ülkelerde kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmaları artık insan haklarının bir gereği olarak değerlendirmekte, kadınların siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik hayata katılımını sağlayacak tüm haklardan erkekler gibi eşit şekilde yararlanmaları gerektiği kabul edilmektedir. Kız çocuklarının eğitiminin engellenmesi, kadınların çalışma hayatına etkin katılımının ve gelir elde etmesinin zorlaştırılması, kamusal ve özel alanda belli düzeylerde karar alma mekanizmalarında katılımının engellenmesi gibi halen önemli sorunlar mevcuttur”

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE DİKKAT ÇEKTİ

Kadına yönelik şiddet olaylarına değinen Baro Başkanı Avukat Mehmet Çırakoğlu şöyle devam etti:

“Kadına yönelik şiddet konusu dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Kadınların yaşadıkları dezavantajlı durum sosyal, ekonomik ve siyasal göstergelerde net bir şekilde görülmektedir. Bu bağlamda toplumsal idari ve siyasi yapı çerçevesinde cinsiyetçi yargılar nedeniyle kadınların toplumsal ve çalışma yaşamında mevcut yasal haklarından yararlanmalarının önündeki engellerin kaldırılması toplumsal anlayış ve davranış biçimlerinin gözden geçirilerek sorgulanması ve değiştirilmesi gerekmektedir. Tüm bu belirtilen nedenle bizler ülkemizde ve dünyada kadın haklarının gözetilmesini, öncelikle yaşam haklarının güvence altına alınmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayan yasal düzenlemelerin yürürlüğüne girmesi ve uygulanmasının bir toplumsal sorumluluk olduğunu düşünerek bu sempozyuma katılmaya gerek duyduk.”   

KADIN AVUKATLAR SUNUM YAPTI

Konferansta Rize Barosu avukatlarından Selin Eren ‘kadın haklarının tarihçesi’, avukat Havva Samidin Topçuoğlu ‘Kadına karşı şiddetin hukuki temelleri’ ile avukat Hatice Ceren Eren ise ‘Kadın haklarının hukuksal boyutu’ ile ilgili sunum yaptı.  

Kadın haklarının tarihçesini anlatan Rize Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Selin Eren, “Anadolu’da kurtuluş mücadelesi vermiş Nene Hatunlarla, Halide Edip’lerle, Nezahat Onbaşılarla birlikte bağımsızlığı kazanmış bir milletin çocuklarıyız. Bunu hiçbir zaman unutmamalı ve toplum odak noktasının kadınlar olduğunu bilerek haklarımızı savunmalıyız.” diyerek kadına yönelik şiddetin olmadığı, özgürlüklerin kısıtlanmadığı ve eşitliğin mutlak olduğu bir toplum bilinci ve yaşantısı temennisinde bulundu.

 Rizehaber

ETİKETLER : Rize Barosu Tayyip Erdoğan
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Rize Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur