KAZIM ERGÜN: EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI…


Bu haber 2021-11-16 02:50:46 eklenmiş ve 293 kez görüntülenmiştir.
 Türkiye Emekliler Derneği( TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün; yapılan hesaplamaların, özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban aylıklarında çok büyük oranlarda erime yaşandığını ortaya koyduğunu söyledi. Ergün açıklamasında; “2002 yılında asgari ücret, en düşük işçi emeklisi aylığının %72’sine denk gelirken; bugün en düşük işçi emeklisi aylığı, asgari ücretin %53’üne denk geliyor. Böyle adalet olmaz” dedi. Ergün açıklamasında şunları söyledi. 2002 yılı Aralık ayında en düşük işçi emeklisi aylığı 257 lira idi. Aynı tarihte asgari ücret ise 184,25 TL idi. Bugün geldiğimiz noktada ise, en düşük emekli aylığı yaklaşık 20 aydır hazine yardımı ile birlikte ödenen 1500 TL’dir. Asgari ücret de 2825 lira seviyesindedir. Geçen yaklaşık 20 yıl içerisinde, taban emekli aylığı ile asgari ücret arasındaki makas emeklinin lehine iken şimdi tam tersine dönmüş durumda. Kaldı ki, bu rakam hazine yardımıyla gelinen rakamdır. Yani gerçekte taban emekli aylığı daha da düşüktür. 
 Emekli aylıkları 2008 den sonra azalmaya başlamış ve giderek asgari ücretin yarısının da altına düşmüştür. Bu nedenle yükselen tepkiler karşısında 2019 yılının Ocak ayında en düşük emekli aylığının hazine yardımıyla 1000 TL’ye tamamlanması, 2020 yılının Mart ayında da 1500 TL’ye tamamlanması yönünde düzenlemeler yapılmıştır. Ancak bu düzenlemelere rağmen emekli aylığı asgari ücretin % 53’üne denk gelmektedir. 
 Diğer bir hesaplamayla; Aralık 2002’de 184,25 TL olan asgari ücret, geçen zaman zarfında % 1433,38 oranında bir artış göstererek, 2825,90 TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde en düşük işçi emeklisi aylığı 257 TL’den, % 483,70 oranında artış göstererek, 1500 TL’ye ulaşabilmiştir. 
 Aslında tablo çok açıktır. Asgari ücret % 1433 seviyelerinde artarken, taban emekli aylığı bunu sadece 3/1 i kadar yükselebilmiştir. Şimdi yapılması gereken bu adaletsizliğin bir an evvel ortadan kaldırılması ve yıllar içerisinde büyük haksızlıklara neden olan aylık bağlama yönteminin değiştirilerek hakkaniyet ölçülerinde bir standarda oturtulmasıdır.
 Yoksulluk sınırının 10 bin TL’yi, açlık sınırının ise 3 bin TL’yi aştığı bir ekonomik ortamda; devletin yardımlarıyla bile ancak 1500 TL’yi bulabilen emekli aylıklarıyla yaşam mücadelesi vermek imkansızdır. Keza biraz daha yüksek olan, 2000 öncesi emeklilerimizin taban aylıkları da, açlık sınırı seviyesinin altındadır. 
 Sayın Cumhurbaşkanımıza ve yetkililere sesleniyoruz. En düşük emekli aylığı asgari ücrete eşitlenmeli. Önümüzdeki zorlu kış şartlarında, emeklilerimizin ayakta kalabilmesi için seyyanen düzenlemeler yapılmalı.
ETİKETLER : a b c ç d e r u l ş z w Q t
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur