ÇAYKUR İŞÇİSİNE EK ZAM VERİLMELİ SÖZLEŞME YENİLENMELİ...


Bu haber 2021-12-17 00:53:20 eklenmiş ve 229 kez görüntülenmiştir.
Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Adına Genel Başkan Seyit ASLAN yaptığı basın açıklamasında 
Çaykur işçisinin ücreti dolar karşısında erimiş, aylık ücret kaybı 195 dolara yükselmiştir. Çaykur işçisinin %90’ı mevsimlik işçi olarak çalışmakta ve yoksulluk faturası daha fazla ağırlaşmaktadır, bu sebeple  Çaykur işçisine ek zam verilmeli sözleşme yenilenmelidir denildi.
 Genel başkan Seyit Aslan'ın açıklaması şöyle ;
 ÇAYKUR İŞÇİSİNE EK ZAM VERİLMELİ SÖZLEŞME YENİLENMELİ
 Çaykur’da imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin üzerinden bir yıl geçmeden ücretler yarı yarıya eridi. Ardarda gelen zamlar, raflardaki fahiş fiyatlar Çaykur işçisinin belini büküyor. Açlık sınırının biraz üzerinde ücret alan Çaykur işçisi son yaşanan zamlar ve döviz artışı karşısında ücreti açlık sınırının altında kaldı. Haziran başında Çaykur işçisi 516 dolar ücret alırken, şimdi ücreti 321 dolar düzeyine inmiş durumda. Yani Çaykur işçisinin ücreti dolar karşısında erimiş, aylık ücret kaybı 195 dolara yükselmiştir. Çaykur işçisinin %90’ı mevsimlik işçi olarak çalışmakta ve yoksulluk faturası daha fazla ağırlaşmaktadır. İktidar kamu sözleşmlerinde iyi zam verdik diye övündüğü, Çaykurda yetkili sendikanın sözleşmenin üzerine bir kuruş alamadığı koşullarda Çaykur işçisi için yoksulluk daha fazla derinleşmiştir. Zamların dur durak bilmediği, döviz kurlarının dizginlenmediği günlerde, Çaykur işçilerinin koşullarının iyleştirilmesi acil bir talep olarak gündeme gelmiştir.
 ÇAYKUR SÖZLEŞMESİ YENİLENMELİ
 Yaşanan zamlar ve döviz kurlarındaki artıştan kaynaklı hak kayıplarının giderlimesi için Çaykur sözleşmesi yenilenmelidir. TUİK’in belirlediği enflasyon üzerinden değil, halkın gerçek enflasyonu üzerinden ücretler yeniden belirlenmelidir. Sadece ücretler değil sosyal hakların gerçek anlamda iyleştirilmesi sağlanmalıdır. Başta mevsimlik işçiler olmak üzere tüm Çaylur işçileri fedakarca çalışmakta, gecelerini gündüzlerine katmaktadırlar. Çaykur’un dünya markası olmasının sağlayan işçilerin hakları tartışılmadan verilmelidir. Reklam şirketlerine yapılan ödemeler, yandaşlara akıtılan kaynaklar kesilerek Çaykur işçilerine ödenmeli, insanca çalışma, yaşama koşulları sağlanmalıdır.
 Sözleşme yenilenmeli talebi karşısında, iki yıllık sözleşme imzalandı diyerek sözleşmenin yenilenmesine başta genel müdürlük ve sendika yetkilileriden karşı çıkanlar olacaktır. Çaykur Genel Müdürlüğü ve Özgıda-İş sendikası artık bir sonraki sözleşmede kayıpları telafi ederiz diyeceklerdir. Mahkeme nedeniyle üç TıS dönemi kayıplar içinde telafi edilecek diye söylenmişti, çabuk unuttular, kayıplar karşılanmadı. Artık Çaykur işçisinin parlak sözlere hamasete karnı tok. Yaşanan zamların ve dolar kurundaki artışın yükünü işçiler çekmek zorunda değildir. Bu nedenle 1 Ocak 2022 tarihinden başlamak üzere işçilerin tüm kayıplarının giderecek yeni bir sözleşme ve ek protokolle tüm işçilere seyyanen 1000 TL zam yapılarak, üzerine gerçek enflasyon tutarı olan %50 zam yapılmalıdır. Bu artış tüm sosyal haklara uygulanmalıdır. Sadece ücretlere zam değil mevsimlik işçilerin kadro talebi karşılanmalıdır.
 Sendika olarak Çaykur işçilerinin haklı talepleri etrafında yürütecekleri mücadelenin yanında olacağımızı ve talepler için mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz.
 Çaykur sözleşmesi yenilenmeli, kayıplar giderilmeldir.
 Bir kez daha Çaykur işçilerini bu talepler etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.dedi.

ETİKETLER : a b c ç d e r u l ş z w Q t
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur