Rize’de, nefes darlığı, halsizlik ve yorgunluk gibi şikâyetleriyle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi kalp ve damar cerrahisi polikliniğe müracaatta bulunan 36 yaşındaki Nejla Tüylü, yapılan tetkiklerinde kalbinde iki büyük delik tespit edildi.
Toplumda çok az rastlanılan ve müdahale edilmediği takdirde hayatı tehlike arz edecek durum oluşabilecek olan genç hastaya şemsiye yöntemi denilen kapalı yöntem ile deliklerin kapatılması kararı alındı.
Anjiyografi ünitesinde Şemsiye yöntemi ile kapalı gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 saat süren girişimin ardından genç vatandaş yeniden hayata tutundu.
Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Hakan Duman ve Dr.Öğr. Üyesi Nadir Emlek, taburculuk aşamasına gelen hastayı serviste ziyaret etti.
Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı üyesi Doç. Dr. Hakan Duman, yaptığı açıklamada, “Bayan hastamız, bize nefes darlığı şikayeti ile geldi. Biz hastamıza yaptığımız fizik muayenesi ve tetkiklerinden kalbin iki odacığı arasında büyük iki tane deliğinin olduğunu tespit ettik.” dedi.
Duman, “Normalde toplumumuzda sık olarak gördüğümüz bu delikler büyük veya küçük olabilir fakat genelde tek delik görüyoruz. Fakat nadir olarak böyle birden fazla büyük defekt görebiliyoruz. Bu hastalar tek olmayan defektler, kalpteki delikler genelde ameliyatla tedavi edilir, fakat biz burada iki ayrı delikten geçerek her birine farklı cihaz koymayı planladık ve birbirleriyle ilişkili şekilde iki tane yan yana koyarak kapatabiliriz diye düşündük, ölçümlerimizi işlemlerimizi, hesaplarımızı yaptık hastamızı anjiyo grafik ünitesine aldık yaklaşık iki saatte iki cihazı da yerleştirip çıkmaya muvaffak olduk. Eğer bu defektlerimiz kalp akışını, akım yönünü değiştirseydi tabi geri dönülmez sonuçlar olabilirdi, fakat bu müdahale ile beraber o tarz sonuçları beklemiyoruz artık. Hastamız tamamen sağlığına kavuştu normal hayatına dönecek.” şeklinde konuştu.
Normalde iki tane bu büyük deliğin şemsiye yöntemi ile kapanması çok sık görülmeyen bir hadise olduğunu söyleyen Duman, ”Biz de genç hastamızın onayını alarak, kalbine iki adet şemsiye cihazını birbirleriyle üst üste gelecek şekilde yerleştirdik ve kapatmaya muvaffak olduk. Hastamızın da kliniğinde belirli derece düzelme oldu takip ve tedavilerine devam edeceğiz.” diye belirtti.
Dr. Öğretim Üyesi Nadir Emlek ise, “Normalde kalp delik ameliyatları kapalı yöntem ile kliniğimizde rahatlıkla yapılmakta. Fakat bu hastamızda iki tane deliğin ikisinin de çok büyük olması dolayısıyla bir farklılık oluşturuyor ve başarı oranının düşük olabileceği bir vaka. Bu tarz vakaları bölgede yapılabilecek yerler bakımından sayılı merkezlerden birisi haline geldik. Baktığımız zaman bu deliklerden bir tanesi 23 milimetre birisi de 28 milimetre olmak üzere iki tane delik. Şemsiye yöntemi ile hastamızın kalbine iki cihaz başarılı bir şekilde yerleştirildi. Hastamızı sağlığına kavuşturduğumuzdan dolayı memnuniyet içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Başarılı operasyonun ardından sağlığına kavuşan Nejla Tüylü de, “Nefes darlığından hastaneye geldim. İlk göğüs doktoruna geldim, göğüs hastalıklarından, bana kalbinde bir sıkıntı var dediler beni Trabzon’a gönderdiler. Trabzon’a gittim bir tane delik olduğunu söylediler ama tekrar buraya geldim hocalarımı buldum, onlar muayene ettikten sonra iki tane delik var dedi ve ondan sonra acil olarak bu kalp deliklerinin kapatılması gerektiğini söylediler. Gayet güzel bir ameliyat geçirdim çok mutluyum ve hocalarıma çok teşekkür ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.