Güneysu'ya gidip görmeniz gereken yerler…

Güneysu Rize'ye 15 km. uzaklıkta olan ilçe doğuda Çayeli, batıda İkizdere, kuzeyde Rize Merkez ve güneyde Erzurum (Kaçkar Dağları) ile çevrilidir. Rize’nin iç kesiminde yer alır. Karos Dağı’nın güneyinde, Kıble Dağı ve Ayane Tepeleri'nin eteğinde kurulmuştur. İlçenin yüzölçümü 107 km², nüfusu 17.560’tır. Güneysu’ya bağlı 22 köy bulunmaktadır. İlçenin eski adı Potomya’dır.
Bu haber 2017-04-14 17:29:30 eklenmiş ve 1702 kez görüntülenmiştir.

Güneysu'ya gidip görmeniz gereken Başlıca Gidilecek yarler:

Handüzü Yaylası, Kanboz Yaylası, Kandemir Yaylası, Kıbledağı Köyü (Ilıca) Camisi, Gürgen (Kangeldibi) Köprüsü, Kıbledağı Dua Tepesi, Arapdüzü Doğa Parkı ve Mesire Yeri, Yeşilköy Devran Köprüsü, Katarahte Şelalesi, Müftüağa Konağı  ilçenin önemli tarihi ve turistik yerlerindendir.

Kıbledağı-Dua Tepesi ve Mesire Alanı

Rize'nin Güneysu ilçesindeki 1130 rakımlı "Dua Tepesi" olarak isimlendirilen Kıble Dağı'nın zirvesine inşa edilen ve manzarasıyla ziyaretçilerini hayran bırakan Kıbledağı Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii'nin yapımı 2 yılda tamamlandı.Güneysu ilçesinde, kıble yönünde olması ve ilçenin birçok yerinden görülebilmesi nedeniyle Kıbledağı ismiyle anılan 1130 rakımlı dağın zirvesine inşa edilen caminin yapımı yaklaşık 2 yıllık çalışmanın ardından sona erdi.

Mesire alanında   yürüyüş parkuru, dinlenme alanı, konukların çay içebileceği park alanı ve mesire yerleri inşa edilerek, Ailece  güzel vakit geçirmek isteyen vatandaşların hizmetine sunuldu.

 

 

Handüzü Yaylası:

Güneysu ilçe merkezine 16 km. uzaklıkta olan yayla 1800 metre yüksekliktedir. Merkeze yakın olması nedeniyle çok gelişmiş, kolay ulaşılabilir olmasıyla popüler olmuş büyük bir yayladır. Bu yayladan Güney ve Güneybatı yönündeki pek çok yaylaya giden yollar geçmektedir.Ayrıca henüz hizmete açılmamış olsada  tamamen ahşaptan yapılmış kır evleri, 400 kişilik kır lokantası, camii, piknik ve kamp alanları ile sosyal alanlardan oluşacak olan 85 dönümlük tabiat parkının çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. ileride olağanüstü bir kış turizmi ve kayak potensiyeliyle gözkırpan, denizin görüldüğü ve eşsiz bir manzara ile zevkine doyum olmayan han düzü yaylası, il merkezine en yakın yaylalardan birisidir. 

 

Katarahti Şelalesi: Yaz aylarında  rahatlıkla tatlı suda yüzme zevkini tadabilir hoşça  vakit geçirebilirsiniz.

Rize şelaleleri arasında Katarahte Şelalesi’nin özel bir yeri vardır. Debisinin azlığına ve şelalenin boyunun kısa olmasına rağmen, su şaşırtıcı derinlikte bir gölet meydana getiriyor. bu derin gölet, macera arayan yüzücülerin de  vazgeçilmez adresidir aynı zamanda. Güneysu ilçe merkezine 1 kilometre mesafedeki şelale, yükseklerde Pilahoz adıyla anılan Katarahte Deresi’nin üzerindedir. Yaklaşık 9 metreden düşen şelale dağlardan gelen buz gibi sularla beslenir. Yakınında bir dinlenme tesisinin bulunmadığı şelaleye merdivenlerle inmek mümkündür. Dere yatağının kenarındaki ıslak ve yosunlu kayaların kaygan olabileceğini unutmayın.

Arap Düzü Mesire Alanı : Doğa ile iç içe bulunan 800 metre yürüyüş parkuru güzergâhı boyunca kayrak taşlara basarak yürürken, tahta asma köprülerden geçen ziyaretçiler buradan Arapdüzü Şelâlesine ulaşırlar. 

1080 rakımda bulunan Arapdüzü Mesire Alanı, şelâle ile de ayrı bir güzellik sunuyor ziyaretçilerine. Şelâleyi izlemek için özel yapılan seyir teraslarında oturup bol bol fotoğraf çektiren doğa tutkunları yeşilin ve temiz havanın tadını çıkartıyorlar. Oturma ve piknik alanları güzel havalarda dolup taşarken doğa parkından Karadeniz'i görmek mümkün oluyor.

Mesire Alanında yeme içme ihtiyaçlarını, ziyaretçiler dışarıdan getirirken, lavabo ve su ihtiyaçları karşılanabiliyor. Arapdüzü Mesire Alanında 25 adet kamelya, bir adet kır evi , iki adet mescid (bayan-erkek) ayrıca bir adet Bosna Kardeşlik Çeşmesi bulunuyor.

ARAPDÜZÜŞELALESİ
Arapdüzü şelalesi Güneysu ilçesine yaklaşık 15 km mesafede ve yolların tamamı beton ve asfalt ile kaplı. Arapdüzü Doğa Parkının uzantısı olan  kesme taş ve ahsap asma köprülerden oluşan yürüyüş parkurunu geçerek şeleleye ulaşmak oldukça keyifli. Doğal güzelliği bozulmadan oluşturulan seyir terasları  şelaleyi farklı açılalardan görmek ve soluklanmak için muhteşem bir fırsat sağlıyor.

 

 

ETİKETLER : Güneysu Handüzü yaylası Katarahtı Arapdüzü mesire alanı
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Güneysu Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur