ÇAYKUR işçilerinin kadro sorunu çözülsün, çay üreticilerinin promosyon hakkı verilsin

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz: "ÇAYKUR işçilerinin kadro sorunu çözülsün, çay üreticilerinin promosyon hakkı verilsin"
Bu haber 2022-10-10 22:08:33 eklenmiş ve 169 kez görüntülenmiştir.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz: "ÇAYKUR işçilerinin kadro sorunu çözülsün, çay üreticilerinin promosyon hakkı verilsin"

CHP Rize il örgütü AKP’nin meclis gündemine getirdiği çay kanunu teklifini protesto etmeye devam ediyor: "ÇAYKKUR işçilerinin kadro sorunu çözülsün, çay üreticilerinin promosyon hakkı verilsin"

AKP' nin Haziran ayında TBMM Başkanlığı’na sunduğu ancak çay üreticileri ve örgütlerinden gelen tepkiler üzerine komisyondaki görüşmeleri ileri tarihe bırakılan “Çay kanunu” teklifini AKP Genel Başkanı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın geçen ay “Çay kanunu teklifini yeniden TBMM'ye getireceğiz.” açıklamasına tepki gösteren CHP Rize İl Örgütü 12 ilçede yapmayı planladığı “Çaya ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” protesto eylemlerine devam ediyor.

Daha önce Rize Merkez, Çayeli ve Fındıklı ilçelerinde  gerçekleştirdikleri protesto eylemi ve basın açıklamalarının ardından bugün Pazar ilçesinde eylemlerine devam ettiklerini ifade eden CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz sırasıyla; Ardeşen, Çamlıhemşin ve Güneysu ilçelerinde AKP'nin TBMM'ye yeniden getireceği çay kanunu teklifini protesto etmeye devam edeceklerini açıkladı.
AKP'nin çay kanunu teklifini bugün pazar ilçesinde çay üreticisi ve parti üyesi, yurttaşlarla protesto eylemi gerçekleştiren CHP Rize İl Örgütü adına İl Başkanı Saltuk Deniz bir basın açıklaması yaptı.

Deniz yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi; 
"Daha önce yapmış olduğumuz 3 yerde de söyledik; ÇAYKUR'da çalışan mevsimlik işçilerin kadro sorununu çözün. Her çalışanın 12 ay aş ve iş talebi en temel hakkıdır. Geçici mevsimlik işçi diye bir şey olmaz. Elbette ki mevsimlik ve geçici yapılan işler vardır. Ama bu işlerin olması çalışanların mevsimlik veya geçici olarak çalışmaya mahkum edilmeleri demek değildir. Devlet her çalışan vatandaşın 12 ay eksiksiz çalışmasını ve aşının olmasını sağlamak buna ilişkin çalışma kuralları ve olanakları yaratmak zorundadır. Bizim düşüncemiz budur. Bu düşünceden baktığımızda ÇAYKUR' da çalışan mevsimlik ya da geçici işçilerin en doğal hakkı da 12 ay çalışmak ve 12 ay aş sahibi olmaktır. Bu sorun ÇAYKUR' da mevsimlik yada geçici olarak çalışanların talepleri yani onların görüşleri de alınarak çözülmelidir.

"MASRAFLI SARAYI KAPATIN, ÇAYKUR İŞÇİLERİNİN KADRO SORUNUNU ÇÖZÜN"
Hemen kaynağı söyleyelim. Sarayın günlük masrafı 10 milyon aylık masrafı 300 milyon yıllık masrafı 3 milyar 600 milyon tl. yani eski hesaba göre 3 katrilyon 600 milyar tl. Peki 9300 mevsimlik işçinin ortalama maliyeti nedir 15 bin tl olsa yıllık maliyeti 1 milyar 674 milyon. Bunların 6 ay zaten çalıştığını düşünürsek ilave maliyet 837000 tl. Yani sarayın 3 aylık maliyeti. Çözüm basit kapatın sarayı ÇAYKUR' da çalışan mevsimlik işçilerin kadro sorununu çözün. Konu basit ama mesele niyettir. Niyetiniz işçiden çalışandan yana olursa sorun yok olmazsa çözümde yok sorunda çok. Bırakın çözülmeyi konuyla ilgili adım bile atılmamış daha. Bu konunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Herkesin promosyon aldığı bir dönemde çay üreticilerinin promosyon almamaları kabul edilemez.

"ÜRETİCİYİ SÖZLEŞMELİ TARIMLA KÖLE HALİNE GETİRECEK BU KANUN, ÇAY TARIMINI SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKMEYİ AMAÇLIYOR"
Hükümet yaş çay alım fiyatlarına % 75 zam yaparak yüzde yüzlerin (hatta yüzde iki yüzlerin)  üzerine çıkan ve süreklilik oluşturan yüksek enflasyon karşısında mağdur edilmenize ve daha çok yoksullaşmanıza neden olmuştur. Aynı AKP hükümeti şimdi de içinde taban fiyat uygulaması olmayan çay kanunu çıkarak üreticiyi daha mağdur ve sözleşmeli tarımla  köle edecek, ÇAYKUR' u tamamen ortadan kaldıracak, devletin çay tarımında ki görev ve sorumluluğunu ortadan kaldırarak Türk çay tarımını tamamen sermayeye peşkeş çekmeyi hedeflemektedir. Yaş çayda taban fiyat uygulamasını getirin ne kota sorunu olur nede kontenjan sorunu olur dediğimizde ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı.

"KANUN ÇAY ÜRETİCİSİNİ YOKSULLAŞTIRACAK KÖLE EDECEK"
AKP tarafından çıkarılmaya çalışılan kanun devletin çay tarımındaki sorumluluğunu ve görevini ortadan kaldırarak Türk çayını tamamen sermayeye açacak, çay üreticisini yoksullaştırarak köle edecek, ÇAYKUR' un yok edilmesini sağlayacak, uzun vadede yerli girişimcilerinin de devreden çıkarılarak Türk çay tarımının tamamen yabancıların eline geçmesini sağlayacak bir kanun. AKP tarafından meclis gündemine yeniden getirilecek olan kanun teklifine karşı mücadele etmek hepimizin herkesin görevidir. Çünkü çaya, ÇAYKUR' a sahip çıkmak demek geleceğimize sahip çıkmak demektir. O nedenle bu kanunun tümü geri çekilmeli ve yeniden konuyla ilgili tüm tarafların bir araya gelmesiyle yeni bir çay kanunu çıkarılmalıdır. Biz daha önce de açıkladık üreticiyi, çay tarımını ve ÇAYKUR'u korumayan hiçbir kanunu ve kanun teklifini kabul etmeyiz, bu kanun çıkarsa bile iktidara geldiğimiz gün iptal edeceğiz diyerek üreticilerin taleplerini şu sözlerle dile getirdi:
1-İçinde taban fiyat uygulaması olmayan, üreticiyi mağdur edecek, çaykuru yok edecek kanun teklifini bütünüyle geri çekiniz. Gelin hep birlikte en geniş katılımla en geniş mutabakatla çay kanununu hazırlayalım ve meclisten geçerek yasalaşmasını sağlayalım.
2-Yaş çaya verilen destekleme bedeli 30 kuruştan az 1 TL'ye çıkarılsın ve 2022 yılı bitmeden ödensin.
3-Çay üreticilerinin promosyon talebi yerine getirilsin.
4-ÇAYKUR' da çalışan mevsimlik işçilerin sorunları çözülsün ve talepleri yerine getirilsin. 12 ay aş ve iş tüm çalışanların en doğal ve demokratik hakkıdır. 
5-Rize Ticaret Borsası ,ÇAYKUR, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası ve Rize MUSİAD ve Ziraat  Odaları, Belediyeler çay üreticilerinin çocuklarına burs versin . bu burs talebimiz aynı zamanda tüm öğrenciler içinde geçerlidir.

AKP’ nin hazırlamış olduğu ve 1 Ekim’de yeniden gündeme getireceğini açıklamış olduğu bu kanun teklifi iktidardan gidecek olan AKP‘ nin gider ayak çay tarımına atacağı son kazıktır. bu kanun teklifi iktidardan giden AKP'nin çay sektörünü kendi yandaşlarına devretme amacını gütmektedir. bu çay kanunu yasalaşırsa çay üreticisi kendi tarlasında köle olacak ÇAYKUR da yok olacaktır. geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmanın tek yolu bu kanuna karşı mücadele etmektir." dedi.
ETİKETLER : CHP CHP Rize Saltuk deniz
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur