Rize’de Pileki Taşı Oymacılığı Kursu Açıldı

Rize'nin İyidere İlçesi Pileki Mağarasının yanında oluşturulan pileki taşı oymacılığı eğitim atölyesi kuruldu. Rize Valisi Kemal Çeber, Pileki Mağarasının yanında oluşturulan pileki taşı oymacılığı eğitim atölyesini ziyaret ederek Pileki Ustası Mustafa Yılmaz’ın öğrencilere vermiş olduğu dersi izledi.
Bu haber 2022-10-26 13:54:33 eklenmiş ve 149 kez görüntülenmiştir.

Rize Valisi Kemal Çeber, İyidere İlçesi Pileki Mağarasının yanında oluşturulan pileki taşı oymacılığı eğitim atölyesini ziyaret ederek Pileki Ustası Mustafa Yılmaz’ın öğrencilere vermiş olduğu dersi izledi.

Yüzyıllar boyunca Karadeniz'e özgü mısır ekmeği ve çeşitli ürünleri pişirmek için kullanılan pileki taşının çıkarılmasıyla oluşan tarihi Pileki Mağarası'nı ziyaret eden Vali Kemal Çeber, İyidere İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün pileki taşı oymacılık kursu kapsamında 12 öğrencinin katılımıyla Pileki Mağarasının yanında oluşturulan atölyede  Pileki Ustası Mustafa Yılmaz’ın öğrencilere vermiş olduğu eğitimi izledi. Pileki taşının çıkarılması, üretim aşamaları hakkında Usta Mustafa Yılmaz’dan bilgiler aldı.

Ziyaret ve incelemelerde Vali Çeber’e; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, İyidere İlçe Kaymakamı Hasan Musab Okatan, İlçe Belediye Başkan Vekili Tevfik Ali Kavalcı, İl Milli Eğitim Müdürü Engin Emen, İl Genel meclis Üyeleri Talat Tüfekçi ve Sabit Karafazlı eşlik etti.

“Yeni yetişen ustalarla yok olmakta olan kültürel mirasımıza sahip çıkacağız”

Zaman içinde unutulmaya yüz tutmuş pileki kültürünü yeniden canlandırma adına çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Vali Çeber,” Pileki bizim için çok önemli bir kültürel mirastı, fakat zamanla buranın artık yok olmaya yüz tutuğunu görmüştük. Ama sahip çıkılması gereken ve ilimiz için çok önemli bir mirası olduğunu düşündüğümüz için çalışmalara başladık.  Önce bu alanda, mağaranın içinde düzenlemeler yaptık. Daha sonra en eski ustalarımıza ulaştık, Sabri ve Mustafa ustalarımız bizi yalnız bırakmadılar. Tecrübeleriyle bize destek verdiler.

İnsanlar burada yüzlerce yıl pileki taşından ürünler üretmiş, 1960’larda içerde 50 kişi dışarda 100 kişi civarında insan çalışırmış. Buradaki üretilen taşlar bölgemizin her yerine gider ve çok sayıda insana ekmek kapısı olurmuş. Çıktığımız yolda yeni ustalar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bunun da sağlanması için onlara her türlü desteği vereceğiz. Ayrıca pileki taşımızın coğrafi işaretini alıyoruz. Bunda da son aşamaya geldik. Coğrafi işaretimizi aldıktan sonra yeni yetiştireceğimiz ustalarla yok olmakta olan kültürel mirasımıza sahip çıkmış, onu yeniden canlandırmış olacağız” dedi.

 

ETİKETLER : a s d e r f t g y h j k l p ğ ü b c a w m ö ş
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer YEREL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur