GENEL BAŞKAN ATALAY: MECLİS’TE 100 TANE İŞÇİ KÖKENLİ, TULUM GİYMİŞ VEKİL OLSA BİZ BU SORUNLARIN TAMAMINI ÇÖZERİZ.”


Bu haber 2023-04-03 01:19:16 eklenmiş ve 134 kez görüntülenmiştir.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, 1 Nisan 2023 Cumartesi günü Türk Metal Sendikası’nın 17. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, 1 Nisan 2023 Cumartesi günü Ankara’da gerçekleşen Türk Metal Sendikası’nın 17. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Genel Kurulda divan başkanlığına TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp ALEMDAR seçildi.

Programın açılış konuşmasını TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul KAVLAK gerçekleştirdi.

Ülkemizin yaşadığı deprem felaketlerinin ardından büyük bir üzüntü ile 17. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdiklerini belirten Genel Sekreter KAVLAK, ”Bu genel kurulumuzu ne yazık ki, büyük bir felaketin ardından gerçekleştirmek zorunda kaldık. Hepimiz bunun üzüntüsü içindeyiz. Depremlerde 50 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. On binlerce vatandaşımız yaralandı. Acımız çok büyük, yaralarımız çok derin. Bir gün önce var olan umutlar, bir gün sonra yok olup gitti. Günler, bir enkazın başında, küçük bir ses duyma ümidiyle geçti. Anneler, babalar, kardeşler, yakınlarının ölümlerini çaresizlik içinde izledi. Dedim ya, tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşadık.” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ ve Türk Metal Sendikası da diğer kurum ve kuruluşlar gibi depremden etkilenen vatandaşlar için ilk günden itibaren yoğun bir faaliyet içine girdiğini kaydeden KAVLAK, “Bütün otellerimizi ve sosyal tesislerimizi üyelerimizin ve depremzedelerin hizmetine açtık. Bölgede yemek ve erzak dağıtımı yaptık. Bununla da kalmadık, bölgedeki üyelerimize 10 milyon liralık nakdi destek sağladık. Önümüzdeki süreçte bu desteği 25 milyon liraya çıkartmak için de karar aldık. Elbette tüm bunlarla yetinmedik. Bir yandan onların yaralarını sarmak için seferber olurken, diğer yandan da kurtarma çalışmalarına katıldık” dedi.

Geçmiş dönemde Koronavirüs başta olmak üzere ülkemizde ve dünyada birçok olağanüstü durum yaşandığı dile getiren getiren Genel Sekreter KAVLAK, “2020 yılında hayatımıza giren ve girdiği andan itibaren her şeyi alt üst eden Covid-19 salgını, ‘Yeni Normal’ denen ucube bir düzeni de beraberinde getirdi. Bütün dünyada herkes evine kapandı. Maskelerin arkasına saklandı. Hayat birden duruverdi. Bir tek emekçiler durmadı. Biz işimizin başındaydık. Ürettik, çalıştık. Hem de canımız pahasına çalıştık, ölümüne çalıştık. Pendemiyle birlikte ağırlaşan hayat şartları, giderek artan enflasyon, durgunluk, üretim krizleri, işten çıkartmalar, ölümcül bir virüs gibi önce bize bulaşmaya başladı. Yeni koşullar herkesten önce emekçileri vurdu. Özellikle örgütsüz işçiler, işlerinden oldu, ücretlerini alamadı. Olan, yine emekçilere oldu. İşte o zaman örgütlü toplumun ve sendikanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. İşte o zaman ancak birleşirsek, birlikte mücadele edersek kazanacağımızı bir kez daha anladık.” dedi.

Ekonomik krizlerin ve enflasyonun önce emeğiyle geçinenleri etkilediğini, emekçilerin ekmeği küçülmeden de krizlerden çıkamadığını ifade eden KAVLAK, “Ülkemiz bir ekonomik krize girmiş her şeyin fiyatı üçe, dörde katlanmış. Enflasyon almış başını gitmiş ama patronlara, zenginlere hiçbir şey olmamış. Onlar her zamanki gibi karlarına kar katmış. İşte bakın büyüme rakamlarına, Türkiye 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyümüş. Sermayenin bu büyümeden aldığı pay 52,4’ten 54,5’e yükselmiş. Çalışanların aldığı pay ise yüzde 31’den yüzde 26,3’e düşmüş. Dünyanın neresinde böyle adaletsiz bir gelir transferi var? Dünyanın neresinde sürekli fakirden alıp zengine vermek var? Dünyanın neresinde birilerine vergi affı gelirken, bizim sırtımıza vergiyi yüklemek var? Dünyanın neresinde böyle adaletsizlik, haksızlık var? Soruyorum neresinde var?” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul KAVLAK’ın ardından kürsüye Genel Başkan Ergün ATALAY çıktı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, kıdem tazminatının kaldırılmaması konusunda verilen sendikal mücadeleyi hatırlatarak o mücadele sayesinde bugün hala kıdem tazminatı hakkının olduğunu söyledi.

Taşeron sorununun 4 sene önce çözüldüğünü ancak Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) çalışan yaklaşık 70 bin kişinin kapsam dışı kaldığını hatırlatan ATALAY, “Sayın Bakanım taşeronu çözmemiz lazım. Taşeron meselesi çözülmeden ne bana rahat var ne ben size rahat veririm ne de işçiler bana rahat verir. Bu meseleyi çözüme ulaştırmak durumundayız.” dedi.

Çalışma hayatının çözüme kavuşturulan sorunları için teşekkür ettiğini ancak çözüm bekleyenleri de dile getirmeye devam edeceğini kaydeden Genel Başkan ATALAY, “Kamuda 700 bin işçi. Ailesiyle beraber 3 milyon insan. Kamu toplu sözleşmeleri ile ilgili somut adım bekliyor. Onu da çözmek durumundayız. Kamu sözleşmesini sendikalarımız takip ediyor. Önümüzdeki hafta arkadaşlarımız bir toplantı daha yapacaklar. Bayram bitene kadar bu meseleyi çözeceğimizi umut ediyorum. Çünkü milletin beklentisi var.” diye konuştu.

Türkiye’deki işçilerin sendikalaşma oranının yüzde 14 olduğunu ifade eden ATALAY, özellikle basın sektöründe sendikalaşma oranının çok düşük olduğunu belirterek “Bu iş kolunda örgütlenmeyi sağlayamazsak bu ülkeye demokrasiyi, örgütlenmeyi tam getirdik diyemeyiz.” ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Ergün ATALAY, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu Meclis, dünkü Meclis, ondan evvelki Meclis, oluşacak Meclis sermayenin kontrolünde. İşçi, emekli ve işsiz, biz bu ülkenin yüzde 65’iyiz. Benim 5-6 parti kadar üyem var. Bana gelip kimse sormadı, ‘TÜRK-İŞ Başkanı milletvekili falan verecek misin?’ diye. Ne iktidarından ne muhalefetinden… Bunun sorumlusu kim? Başta ben olmak üzere burada oturan sendikacı arkadaşlarım. Biz iktidarın ve muhalefetin oy makinesi miyiz? Vergide adalet istiyoruz, taşeron kadroya geçsin diyoruz, Meclis’te 100 tane işçi kökenli, tulum giymiş vekil olsa biz bu sorunların tamamını çözeriz. Biz bu sistemi ne zaman değiştirirsek o zaman emeğin sorunlarını hallederiz.” ifadelerini kullandı.

Kendisinin iş adamı veya siyasetçi olmak gibi bir hedefinin bulunmadığını ifade eden ATALAY, çalışanlara yansıtılan verginin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Türk Metal Sendikası’nın 17. OLAĞAN Genel Kuruluna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp ALEMDAR, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet SAYGILI, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak AKKOL, Küresel Sanayi İşçiler Sendikası (IndustriAll) Genel Sekreter Yardımcısı Kemal ÖZKAN ve TÜRK-İŞ’e bağlı sendika temsilcileri ile işçiler katıldı.

ETİKETLER : a s d e r f t g y h j k l p ğ ü b c a w m ö ş
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer GÜNDEM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur