GÜNHAFDER Medrese Eğitimini Konuştu...

Güneysu Kur'an Hafızları Eğitim Merkezi (GÜNHAFDER) Yönetim ve Denetim Kurulu mutad toplantısını Rize Merkez'de gerçekleştirdi.
Bu haber 2017-05-06 18:08:16 eklenmiş ve 1180 kez görüntülenmiştir.

Güneysu Kur'an Hafızları Eğitim ve Kültür Derneği Yönetim ve Denetim kurulu toplantısı 05/05/2017 cuma günü saat:20.00'da Rize Merkez'de yapıldı.

Günhafder Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammet Yıldırım'ın Kur'an-ı Kerim tilâvetiyle başlayan toplantıda Günhafder İslami İlimler Merkezi'nin geleceğe dönük yapısı konuşuldu.

Toplantıda konuşan Günhafder Yönetim Kurulu Başkanı Mustekim Kaba "Açılış itibariyle 15 öğrencinin eğitim gördüğü merkezde, program temel olarak Sarf, Nahiv, Belâğat ve Kur’an-ı Kerîm Meâl’i derslerinden oluşmaktadır. Medrese usulu eğitimin yapıldığı merkezimiz önümüzdeki yıllarda dahada gelişip öğrenci sayısını hızla artıracaktır." dedi.

Kaba, Arapça eğitiminin yoğunluğu açısından medresede verilen eğitim okullarda verilen eğitimden daha yoğun, daha istikrarlı ve daha isabetlidir. Medrese eğitimi belli bir tecrübenin mahsulü olan süreçten geçerek geldiğinden, okutulan kitaplar yüzlerce eser içerisinden seçilmiş, bu alanın başucu kitapları olmuş eserlerdir. Medresede öğrenciye, Emsile, Bina, Maksud, Avamil, İzzî, İzhar, Kavaidü’l-i’râb, Katru’n-nedâ veya Şuzuru’z-zeheb, Suyutî diye meşhur, Suyutî’nin İbn Malik’in Elfiyye’sine yazmış olduğu şerh olan el-Behçetü’l-Merdıyye ve nahvin felsefesi olarak adlandırılan Molla Cami gibi eserler nahivde sıralı ders kitabı olarak okutulmaktadır. Öğrencinin durumuna göre bu sıralamaya ders kitabı eklenebilmektedir. Örneğin sarfta İzzî’den sonra Taftazanî’nin Sa’denî’si, nahivde İzhar şerhi Netâicü’l-efkâr, Kavâid şerhi Hallü’l-meâkıd, ayrıca Şerhu’l-Muğnî’de okutulabilmektedir."dedi.

Ehlinden ve sistemli olarak verilen medrese eğitiminin gerek alet ilimleri gerekse âlî ilimlerden yukarıda sayılan kitapların okutulup icazet alınabilecek durumuna gelmek için, üç, maksimum dört yılda bitirilecek bir programa dâhil olmak ilim yolcusu adına isabetli olacaktır. Bunun ötesi zaman kaybı olup telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açabilmektedir ki; bunun acı örneklerini medresedeki arkadaşlarımızın bazılarında da müşahede etmişizdir.

Çözüm olarak âcizane söylenebilecek çok şey olmakla beraber şu noktalara değinilebilir. Klasik asla terk edilmemeli, bununla beraber modern metinler de takip edilip uygun olanlar seçilerek alınmalıdır. Medrese eğitiminde bu yolun içerisinde yıllarca bulunan biri olarak faydaya sebep olması duasıyla sıra kitapları denilen Emsile, Bina, Maksud, Avamil, İzzî, İzhar yerine modern bir nahiv kitabı, Kavaidü’l-i’râb, Katru’n-nedâ değil de Şuzuru’z-zeheb, Suyutî okunmalıdır diyebilirim. Molla Cami ise Arap dil ve belağatında mütehassıs olmak isteyen kimselere okutulmalıdır. Diğer ilimlere ait (akaid, tefsir, hadis ve fıkıh) ise en az usul ve fürusundan birer eser mutlaka bitirilmelidir. Örneğin tefsirden Nesefî, tefsir usulünden ise Dihlevî’nin el-Fevzü’l-kebîr’i buna misal verilebilir. İlimlerin genişliği ve çokluğu göz önüne alındığında yapılması gereken şey, talebenin zekâ ve kabiliyetine uygun ilim dalının hoca tarafından belirlenmesi ve o talebenin o yönde kanalize edilmesidir. Çünkü ilim (bi lücce-i bî sahil) ucu bucağı olmayan bir sahil, ömür ise kısacıktır. Bu kısa hayatı alet ilimleriyle değil de âlî ilimlerle geçirmek en doğru yoldur.

Günhafder Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Erkan ise, "Medrese eğitimi geçmişten gelen birikimiyle ders verme açısından da diğer eğitim kurumlarından ayrılmaktadır. Bunları kısaca verip karşılaştırmayı okuyucuya bırakalım. Medrese eğitiminde talebe birebir hocasından ders almakta ve karma eğitim sistemi bulunmamaktadır. Medresedeki eğitim süreli değil süreklidir. Yani belli bir yaş sınırlaması yoktur. Ayrıca medrese eğitimi ekseriyetle bedava olup ücretli değildir. Medrese eğitiminde mütalaa sistemi bulunmakta ve talebe bu şekilde dersini hocaya hazırlamaktadır. Bununla beraber talebeye kendisinden üst seviyedeki gruplarla müzakere yaptırılarak dersin kalıcılığı ve daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır. Yeni başlayan talebe ile yol almış medrese talebeleri ders anlamında yardımlaşmakta, öğrenme sürecine öğretme de dâhil edilmektedir. Medreselerde genellikle yatılı talebeye eğitim verilmekte ve eğitimi sekteye uğratacak, eğitimin tüm benliği saran havasını bozacak uzunca tatiller bulunmamaktadır.

Dernek Sekreterimiz Bayram Ali Aslan ise, " Arapça eğitiminde okullarda ise gerek bizim müşahedelerimiz gerekse verilen bilgiler doğrultusunda medresede okutulan (nahiv ve diğer ilim dallarına ait) kitapların adı dahi geçmemektedir. Okullarda sistem sınıf geçmeye odaklıyken medresede o kitabın iyice hazmedilmesi için çaba sarf edilmektedir. Okullarda dil öğretiminde konuşmaya (mükaleme) ağırlık verildiğinden dolayı bazen medrese talebesinden daha iyi konuşabilmektedir okulda öğrenciler. Bunun gerek verilen metot gerekse şahsi çalışmayla alakalı olduğu izahtan varestedir. Okullarda gösterilen kitap veya konularda siyasi-sosyal ortam ve bağlam vurgusu daha fazla iken bu medreselerde daha zayıf kalmaktadır. Örneğin medrese talebesi Semerkandî’nin Vaz’iyye şerhini okur, o kitaptaki malumatı iyice hazmeder. Yazıldığı ortam ve dönemin şartları hakkında pek malumatı olmazken, okul öğrencisi kitaptaki malumatı çok sathi olarak bilir ancak kitabın ele alındığı dönemin sosyal, siyasi ve kültürel durumundan daha fazla haberdar olur. Bundaki en temel neden ise okul öğrencisinin dersine farklı alanlardan birkaç hocanın girmesi gösterilebilir.Daha fazla sayılabilecek farklılıklar olmakla birlikte temel olarak bu ayrımları görmek bize iki eğitim kurumunu karşılaştırmak adına gerekli ipuçlarını verecektir." dedi.   Daha sonra Karşılıklı konuşmaların ardından geleceğe dönük eğitim hizmetlerinin görüşülmesiyle ziyaret son buldu.

ETİKETLER : GÜNHAFDER
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Güneysu Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur