Yaş çay taban fiyatı 2 Lira 50 Kuruş olmalıdır...

Demokrat Parti Güneysu ilçe Başkanı Mevlüt Ak Yaptığı açıklamada, Gürcü işçilerine çay toplama iznini müstahsil mi verdi?, 2017 yaş çay Taban fiyatı 2 lira 50 kuruş olmasa yapılan artışın hiçbir kıymeti yoktur.
Bu haber 2017-05-11 23:21:42 eklenmiş ve 1228 kez görüntülenmiştir.
Yaş çay Doğu Karadeniz insanı için temel geçim kaynağı olması nedeniyle son derece önemli ve ülkemiz  tarım sektörü açısından stratejik bir ürün olduğu  Aşikardır.
Türkiye tüm dünyada çay üretim alanı bakımında 8. sırada, kuru çay üretimi açısından dünyada 6. sırada yer almaktadır. Yaş çay Doğukaradeniz'in bilhassa Rize’nin tek geçim kaynağı olması nedeniyle yaş çay daha da önem kazanmaktadır,Rizelinin de helal ekmeğidir.
Geçtiğimiz günlerde Rize Ziraat Odası başkanı sayın Nevzat Paliç yaptığı açıklamada 1 kilo yaş çayın üreticiye maliyetini hesapladığını açıkladı,  Paliç’ın  yaptığı hesaplamaya göre  gübre, bakım, işçilik, taşıma ve diğer giderlerle birlikte üreticiye 1 kilo yaş çay maliyetinin 1,76 TL olduğunu açıkladı. Paliç’ın Açıkladığı Bu verilere bir şey daha eklemek lazım,geçim endeksi,
 yani müstahsil aldığı çay parasıyla emeğinin karşılığını alabiliyor mu ? karnını doyurabiliyor mu, 
TÜİK’in açıkladığı verilere  göre Rize’de net göç hızı eksi 4.74. Bu insanlar herhalde turistik geziye gitmediler,
Ekmek kavgası için memleketini terk  edip gurbete gittiler. Rize’yi ve Doğu karadenizi göç belasından kurtarmak  için yaş çay taban fiyatını tespit ederken geçim endeksi de göz önüne mutlaka alınmalıdır. Bu kapsamda 2017 yılı Yaş çay taban fiyatı net 2 lira 50 kuruş  olmalıdır. 2 lira 50 kuruş olmasa yapılan zamım hiçbir kıymeti yoktur.
 
Gürcü işçilere çay toplama iznini müstahsil’mi verdi ?

Rize Basınında çıkan haberlerde  Doğu Karadeniz’de Her yıl Mayıs ayının ilk haftalarında başlayıp ekim ortalarına kadar devam eden yaş çay hasadında yerli işçi sorunu nedeniyle yabancı işçi çalıştırılarak yaklaşık 120-130 milyon dolar ülke dışına çıktığı söyleniyor.
 
Bu açıklamaları yapan lara  şunu sorarım, Türkiye’de yabancı işçi çalıştırmak yasak olduğu dönemlerde yaş çay toplanmayıp dalında mı kalıyordu?
Kim bu kanunu değiştirerek yabancı işçilerin Türkiye’de çalışmasına izin verdi, Kanunu Müstahsil mi değiştirdi?, Bu kanunu değiştirenler Türkiye’de çalışan yabancı işçiler yurtdışına dolar çıkaracaklarını bilmiyorlar mıydı. 
Her yıl Yurtdışına çıkan 120-130 milyon dolardan çay müstahsilinin hiçbir günahı yoktur,
Yıllardan beri Ak Parti hükümetlerinin yaş çaya verdikleri düşük  fiyat çay müstahsilini fukaralaştırmış,emeğinin karşılığını alamamıştır, Çay Müstahsilleride ucuz işçilik olarak   gürcü işçileri Yaş  Çay toplattırıyor, Doğu Karadeniz bölgesine çay toplayan yabancı işçilerin realitesi de bu dur.2017 Yılı yaş çay sezonu Kazasız, belasız ve bereketlı bir sezon olmasını yüce Allahtan niyaz ederim.

Mevlüt Ak
Demokrat Parti Güneysu İlçe Başkanı


 
.
ETİKETLER : Rize Mevlüt Ak yaşçay Demokrat Parti Güneysu
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur