''Isınan Hava Koşullarına Uygun Çay Bahçeleri Oluşturmalıyız''

Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “Isınan hava koşullarına uygun çay bahçeleri oluşturmalıyız. Kenya, Endenozya gibi sıcak ülkelerde çay üretimi sıcak havaya dayanıklı çay fideleriyle çay üretimi yapılıyor.
Bu haber 2023-09-16 01:08:53 eklenmiş ve 125 kez görüntülenmiştir.

Rize Ticaret Borsası ev sahipliğinde Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Ticaret ve Sanayi Odası(RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Çayeli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Mert, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Çakır ve oda- borsa yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla 12 Eylül 2023 Salı günü Saat : 16.00’da Çay Çarşısı Toplantı Salonu’nda Rize Oda-Borsa Müşterek Yönetim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

 

 

Toplantının açılış konuşmalarını yapan RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, “Rize’nin kalkınması için odalarımız ve borsamızın önemi çok büyük. Rize’deki yatırımlar ve projelerden odalarımızın başkanları değinecektir. Ben çay sektöründe yaşanan gelişmelerden bahsetmek istiyorum. 2020 yılından 2022 yılına kadar yaş çay üretimimizde %18 rekolte düşüklüğü gerçekleşmiştir. 2023 yılının birinci ve ikinci sürgününde rekolte düşüklüğü devam etmektedir. Üçüncü sürgünde de rekoltenin düşmesini bekliyoruz. Bu yıl maksimum 1 milyon 250 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu düşüşlerde pandemi döneminden itibaren gübre fiyatlarında ki artıştan dolayı az gübre verilmesi, verilen gübrelerin kalitesinin de düşük olması sebep oldu. Bu üretim ülkemizin ihtiyacını karşılayacak fakat rekolte düşüklüğü Rizemize giren paranın düşmesine sebep olacaktır. 2022 yılı yaş çay alım fiyatı ödeme konusunda sorunsuz bir yıl geçirdik. Ekonomik sıkıntıların yaşanması ve çay sanayicilerinin krediye ulaşamamasından dolayı 2023 yılında birinci ve ikinci sürgünde fiyatlar iyiydi fakat üçüncü sürgün yaş çay alım fiyatı düşmüş durumda.

 

Özetle sürekli aynı sıkıntılarla çay sektörünün sürdürülebilir olması mümkün değil. Yıllar önce söylediğimiz çay kanunu bir an önce çıkması gerekmektedir” dedi.

 

 

 Bütün dünyanın etkisini hissettiği küresel ısınmadan kaynaklı çay üretiminde yaşanacak sorunlara dikkat çeken RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, “Isınan hava koşullarına uygun çay bahçeleri oluşturmalıyız. Kenya, Endenozya gibi sıcak ülkelerde çay üretimi sıcak havaya dayanıklı çay fideleriyle çay üretimi yapılıyor. Giresun, Trabzon ve Atvin illerinde Ziraat Fakültesi yok. Sadece bizim ilimizde var. Bu illerin üniversitelerinde Bitki Koruma ve Toprak Bölümü oluşturulması konusunda fikir birliği yapmalıyız. Toprağımızın PH oranı çok düşmüş durumda. Biran önce üniversitelerimizle ortak çalışmalar yapıp toprağımızın iyileşmesi için çalışmalar yapmalıyız. Toprağımız iyi olmadığı için üretilen kuru çayın kalitesi de düşmektedir. Kuru çayda 31 ekstrakt oranları çayımızda 29’lara inmiş, selüloz oranları yükselmiştir. Kısacası bu sorunlardan dolayı çayımızdaki enzimleri kaybettik. Eğer ilimizde insanlarımızın kalmasını istiyorsak çayda kaliteyi ve verimi sağlamalıyız” dedi.

 

ETİKETLER : a s d e r f t g y h j k l p ğ ü b c a w m ö ş
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur