Salarha’daki TOKİ’nin konut projesindeki sorunları TBMM gündeminede...

Rize Merkez Salarha'da yapılmakta olan TOKİ Konutları için arazileri acele kamulaştırma ile elinden alınıp konut satışı yapılan hak sahiplerinin mağduriyetine ilişkin Rize Milletvekili Sn. Tahsin Ocaklı'nın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Mehmet Özhaseki'nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Bu haber 2023-09-21 17:08:14 eklenmiş ve 167 kez görüntülenmiştir.

Salarha’da TOKİ’nin 465 konut projesi için arazilerine acele kamulaştırma ile el konulan 140 kişinin mağduriyeti TBMM gündemine geldi. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Salarha’da yapılmakta olan TOKİ konutlarının hak sahiplerine satışındaki sözleşmelerin ağır koşullarını gündeme getirdi.

Ocaklı, memur maaş artışı oranında artan taksit şeklinde yapılan sözleşmeler nedeniyle arazilerine acele kamulaştırma ile birçok kişinin mağduiryet yaşadığını ifade ederek, Sosyal Konut projesi adı altında arazilerine, acele kamulaştırma ile piyasa değerinin çok altında fiyatlarla el konulan, birçoğu emekli olan ve başka bir geliri olmayan vatandaşlar, bu ağır ödeme koşullarını yerine getirmekte zorlanmaktadır.” dedi.

Taksitleri ödedikçe kalan borçları artıyor!

Rize merkeze bağlı Salarha Beldesinde 2019 yılında yapımına başlanan, 12 iş yeri ve 465 daireden oluşan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Projesinde arazileri acele kamulaştırma ile ellerinden alınan, birçoğu emekli ve başka bir geliri olmayan 140 kişi ile yapılan sözleşmeler; memur maaş artışına endeksli olarak taksit tutarlarının artırılacağı şekilde yapıldı.  2019’da satış bedeli 923.464,74 TL olarak belirlenen konutlar için %10 peşinat alındı. TOKİ, 240 ay taksitle satış yapacağını duyurmasına rağmen taksit sayısını 180 aya düşürdü. İlk dört ay 4.617,32 TL taksit ödeyen hak sahiplerinin taksit tutarı memur maaş artışına göre artırılarak 5.540,79 TL’ye yükseltildi. Ödemelerini zamanında yaptığı halde artan taksit tutarları nedeniyle kalan borçları azalmak yerine artan vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı. Birçoğu emekli olan ve ellerine 7.500 TL geçen arazi sahiplerinin geliri değişmediği halde borçları katlanarak artmaya devam ediyor.

Vatandaşlar, aynı projede farklı sözleşmeler imzalandığını, 140 kişi dışındaki sözleşmelerin sabit taksit ödemeleri ile yapıldığını ifade ederken, TOKİ’den yapılan ön bilgilendirmede; “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimlerinde; Konutlar %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları teslim tarihinni takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacaktır.” Denildiğini hatırlatan Ocaklı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den şu sorulara cevap istedi:

1.   Rize Merkez Salarha Beldesinde 465 Konut projesi için acele kamulaştırma ile ne kadar arazi elde edilmiştir? Bu araziler için metrekare başına ödenen tutar ne kadardır?

2.   Kura çekimi öncesi TOKİ’den yapılan bilgilendirmede; taksit sayısının 240 ay olacağı belirtilmiş olmasına karşın, sözleşmelerin 180 ay üzerinden yapılmasının nedeni nedir?

3.   Sosyal konut adı altında vatandaşların arazilerine el koyup, sonra size daire vereceğiz diyerek, ödeyemeyecekleri sözleşmelerle insanları çaresiz bırakmak, sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmakta mıdır?

4.   Söz konusu 465 konutun arazilerine el konulan 140’ının artan taksit ödemeli, geri kalan 325’inin sabit taksit ödemeli şekilde satılmasının nedeni nedir?  Söz konusu 325 kişi Şehit aileleri, harp ve vazife malülü ile bunların dul ve yetimlerinden mi müteşekkildir?

5.   Emekli maaşında artış olmadığı halde birçoğu emekli olan vatandaşların borçlarının artmasına neden olan sözleşmenin düzeltilerek, mağdur edildiğini düşünen vatandaşları rahatlatacak bir çalışmanız var mıdır?

ETİKETLER : a s d e r f t g y h j k l p ğ ü b c a w m ö ş
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Rize Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur