Sputnik Türkiye’de çalışan basın emekçilerinin Anayasal haklarının çiğnenmesini TBMM gündemine getiren CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan, haksız şekilde işten çıkarılan gazetecilerin haklarını korumak için girişimde bulunmasını ve grev yapılan iş yerine müfettiş göndererek inceleme yaptırmasını istedi.
Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Anayasa’nın ve yasaların işçilere tanıdığı hakları hatırlatan CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nun 43’üncü maddesi ile grev kırıcılığının yasaklandığını ifade etti.
Resmi adı Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı olan Sputnik Türkiye’de toplu iş görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine 24 Temmuz 2023’te grev ilanı yapan Türkiye Gazeteciler Sendikasına üye basın emekçilerine istifa baskısı yapıldığı iddia edilmiş, istifa etmeyen çalışanlardan 24’ü işveren tarafından Anayasa ve Yasalar hiçe sayılarak işten çıkarılmıştı. Bu gelişmelerle birlikte 17 Ağustos 2023 tarihinde greve çıkan Sputnik Türkiye çalışanlarına destek için basın emekçilerini işyerlerinde ziyaret eden ve ardından TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan, Anayasayı ve yasaları çiğneyerek grevdeki işçilerin yerine yeni istihdam yoluyla grev kırıcılığı yaptığı iddia edilen iş yerine müfettiş gönderip inceleme yaptırmasını istedi.
Grev başladıktan sonra işverenin grevin kanuni olmadığı gerekçesiyle mahkemeye başvurduğunu, 24 Ağustos’ta mahkemenin grevin yasal olduğuna karar verdiğini ifade eden Ocaklı, Bakan Işıkhan’dan şu sorularına cevap istedi:
1. Grev kararı alındıktan sonra işçi çıkararak ve grevdeki işçilerin yerine yeni işçi almak suretiyle Anayasa’yı ve yasaları çiğnediği iddia edilen söz konusu işyeri hakkında inceleme ve araştırma yaptırdınız mı? Bu işyeri hakkında yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz? Ne gibi yaptırımlar uygulayacaksınız?
2. Grev ilanından sonra yasa dışı şekilde işten çıkarılan basın emekçilerinin işe iadesi için girişimde bulunacak mısınız?
3. Anayasa’da ve yasalarda emeği önceleyen, çalışanları koruyan düzenlemeler olmasına rağmen toplu iş görüşmeleri sırasındaki uyuşmazlık durumlarında işverenlerin işten çıkarma yoluna gitmelerini önleyecek çalışmalarınız olacak mıdır? Ne gibi çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?
4. Anayasa’nın ve meri yasaların grevle ilgili maddelerini işverenler uygulamak zorunda değil midir?
5. Son 5 yıl içerisinde 2822 Sayılı yasanın grev hakkı ile ilgili maddelerini ihlal ettiği için cezai müeyyide uygulanan kaç tane iş yeri vardır?
|