Kaynaklar yanlış planlamayla heba oluyor

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “O zaman bizi, ‘yola karşı, solcu zihniyet” diye itham ettiler.
Bu haber 2023-12-01 01:22:10 eklenmiş ve 218 kez görüntülenmiştir.

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, önceki gün yaşanan fırtınaya bağlı olarak dalgaların Karadeniz sahil yolunda meydana getirdiği tahribatın yanlış planlamadan kaynaklandığını belirterek, Rize’de yapılmakta olan şehir hastanesi için uyarıda bulundu.

Karadeniz sahil yoluna başlandığında ilk dava açanlardan olduğunu söyleyen CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “O zaman bizi, ‘yola karşı, solcu zihniyet” diye itham ettiler. Bir yol projesi 3 E kuralı ile yapılmalıdır; emniyet, estetik, ekonomi. Bu projede bunlar gözetilmemiş, bu nedenle yıllar içerisinde sürekli olarak tahribatlar meydana geliyor. Bu tahribatlar devam edecek. Çünkü, iktidarın planlamasında bir hata var. Karayollarından aldığımız bilgiye göre yolun Rize’nin Ardeşen ilçesindeki 8 km’lik bir bölümünün maliyeti 37 milyon dolar. Eğer şehrin güneyinden, yerleşim yerlerinin arkasından, kıyılar korunmuş olarak yapılsaydı bu bölümün maliyeti 33 milyon dolar olacaktı. Yani, ekonomik olarak yolun sahilde deniz doldurularak yapılmış olmasının daha maliyetli olduğu kesin. Estetik olarak da iyi değil, ekonomik olarak da iyi değil.” dedi.

Rize-Güneysu yolu sürekli çöküyor!

Hükümetlerin yıllardır en kolay buldukları yöntemin denizi doldurup arazi elde etmek olduğunu ama doğru planlama yapılmayınca bunun felaketlere yol açtığını, ayrıca onarım masraflarının kamuya ek yük getirdiğini, çok daha pahalıya mâl olduğunu vurgulayan Ocaklı, yanlış planlamanın, iktidarın pek çok uygulamasında görüldüğünü ifade ederek, “Yine Rize-Güneysu yolunun 2’nci kilometresinde bir yılda üç kez çökme meydana geldiğini biliyoruz. Doğru planlama yapamadıkları için ortaya çıkan bütün bu tahribatların onarım bedellerini hiç de ilgisi olmayan yoksul halka ödetiyorlar. Gürcistan’dan tutun Yunanistan’a İtalya’ya kadar denizi doldurup yol yapan hiçbir ülke yok iken, bizim ülkemizde böyle hatalı bir yol tercih edilmiştir. Bu büyük bir yanlıştı, bedeli halka ödettiriliyor, can kayıplarıyla ödeniyor.” diye konuştu.

Şehir hastanesinin deniz doldurularak yapılması hata

Rize’de deniz doldurularak yapılacak olan şehir hastanesinin yer seçiminin yanlışlığına vurgu yapan Ocaklı, “Şu an o şehir hastanesi hizmet veriyor durumda olsaydı, bugün ciddi bir facia ile karşılaşabilirdik. O hastanenin yapılacağı yerin tamamı –dünkü fırtınada- su doldu, dalgalar malzeme taşıyarak oraları doldurdu. Demek ki yer seçimini bilimsel verilere dayalı olarak yapamıyorlar.” dedi.

Benzer biçimde hatalı olduğu bilinen yeşil yol projesinin de aksamalara yol açacak, doğal yaşamı engelleyecek bir proje olduğunu ifade eden Ocaklı, “Onun da engellenmesi lazım. İktidar ise bizim söylediklerimize tamamen kulağını tıkamış, yandaş şirketlere nasıl pay aktarabileceğinin hesaplarını yapıyor.” şeklinde konuştu.

Halkı dinlemiyorlar

İkizdere’de halkın tamamının, bütün siyasi partilerin, STK’ların, bütün Rize milletvekillerinin karşı çıkmasına rağmen orada HES yapmak için bir şirketi kollamaya devam edildiğinin altını çizen Ocaklı, “Takipçisi olacağız elbette, bunları engelleyeceğiz, Rize halkı, İkizdere halkı bunu engelleyecektir. Planlamada önemli olan şey, başında doğru yapmaktır. Ne yazık ki, iktidar bu yaşanan felaketlerin sebebidir, bu yola karşı giriştiği hukuk mücadelesi ile bilinen Avukat Cihan Eren öldürüldü. Tıpkı Hrant Dink suikastında olduğu gibi katilleri ortada dolaşabiliyor ama hasarlarını ve onların maddi yüklerini halkımıza ödetmeye devam ediyorlar.” dedi.

ETİKETLER : a s d e r f t g y h j k l p ğ ü b c a w m ö ş
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur