Fatih Sultan Mehmet’in Nadir Madalyonu Londra’da Satışa Çıkıyor...

Fatih Sultan Mehmet’in Nadir Madalyonu Londra’da Satışa Çıkıyor,Ancak madalyonu hangi sanatçının yaptığına dair bir bilgi yok ve bu konuda eserin üzerinde herhangi bir imza ve yazı yer almıyor.
Bu haber 2024-03-24 22:32:36 eklenmiş ve 165 kez görüntülenmiştir.

Bonhams Müzayede Evi’nin bu Mayıs ayında Londra’daki İslam ve Hint Müzayedesinde satışa sunacağı bu dairesel bronz portre rölyef 20 yıl kadar önce yeniden keşfedildi.

 

Yaklaşık 20 yıl önce yeniden keşfedilen ve Fatih Sultan Mehmet’in tılsım olarak kullandığı düşünülen bronz portre madalyonu, Londra’daki bir müzayede evinde 2024 Mayıs’ta satışa çıkartılacak.

 

Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliği dönemine tarihlenen madalyon üzerine işlenmiş portresi, Bonhams Müzayede Evi tarafından 1,5 ila 2 milyon İngiliz Pound’u tahmini satış bedeliyle açık artırmaya çıkartılacak. Bu paranın Türk Lirası olarak karşılığı 62 milyon ila 82 milyon yapıyor.

 

İtalyan Rönesans dönemi madalyonlarının yer aldığı bir koleksiyonda 2000 yılında keşfedilen eserin kenarlarında Latince “Büyük Prens, Büyük Emir, Sultan Mehmet Efendi” yazıyor. Madalyonun arkasında herhangi bir tasarım veya yazının bulunmaması, taşınabilir boyutta olması ve üst kısmındaki küçük delik, bu madalyonun bir tılsım olarak kullanıldığını düşündürüyor.

 

Fatih Sultan Mehmet, hayatının çeşitli dönemlerinde kendi portrelerini sipariş etti. Bunların belki de en bilineni, şu anda Londra’daki Ulusal Galeri’de bulunan Venedikli sanatçı Gentile Bellini’nin yaptığı bir portre.

 Fatih, yakında satışa çıkacak olan bu bronz portreyi, muhtemelen Manisa’dayken ya da babasının ölümünden kısa bir süre sonra yaptırmıştı.

Fatih’in bu madalyonunun üslup özellikleri, diğer İtalyan çağdaşlarınınkilerle de uyumlu. Kimliği henüz doğrulanamayan yetenekli bir Batılı sanatçı tarafından modellendiği görülüyor. Herhangi bir desen veya yazının bulunmaması, izleyicinin tamamen portreye odaklanmasını sağlarken, Fatih’in profilinin üzerindeki küçük delik, onun boyna asılacak kişisel bir tılsım işlevi gördüğünü gösteriyor.

 

Bu olağanüstü madalyonun yapıldığı bronzun dayanıklılığı, sonraki yüzyıllarda korunmasını sağlarken, arka yüzünde herhangi bir metin veya ikonografik detayın bulunmaması (tılsım işlevi açısından gereksiz), eserin dikkat çekici arka planının gözlerden uzak olmasına yardımcı oldu. Söz konusu madalyonun Fatih hayatta olduğu sürece sarayda korunduğu düşünülüyor.

 

 

ETİKETLER : Fatih Sultan Mehmet ’in Nadir Madalyonu Londra ’da Satışa Çıkıyor ...
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -
Anket
Güneysu Belediyesi Hizmetlerinden Memlünmüsünüz
EVET
% 100
HAYIR
% 0
 

Güneysu53.com - Guneysu53 - Bölgenın Tek Haber Kaynağı, Rize haberleri, Artvin, Rize, Trabzon, Giresu,Ordu,Samsun,
© Copyright 2024 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur