Rize Ticaret borsasından yapılan uyarıda : Çay bahçelerindeki yabancı ot temizliğinde pestisit kullanımı yasak olup kullanımı tespit edilmesi durumunda, ÇAYKUR tarafından üretici ruhsatları askıya alınacaktır.
Ot ve Zararlılara karşı ilaç (Pestisit ) kullanımı arılar, kuşlar, balıklar, mikroorganizmalar, omurgasızlar gibi hedef olmayan organizmalarda ölümlere neden olabilmektedir. Ot ve Zararlılara karşı Pestisit kullanımı sağlık açısından ilk anda ve en ciddi zararı çiftçilere vermektedir. Çünkü tarımsal alana atılan pestisit orada belli bir süre toksik etkisini yapmaya devam ettiriyor. Çeşitli pestisitlerin tarımsal üretim yapılan bir alana atıldığındaki zehirli etkisi; kimisinin 3 gün, kiminin 30 gün, kimininki 3 ay olmak üzere orada devam edebiliyor.
Tarımsal alana atılan pestisitlerin önemli bir kısmı çevreye yayılır ve hem orada yetiştirilen bitkilerde hem de o toprakta zehirli etkisini devam ettirir. Bu konudaki çeşitli çalışmalara göre, birim alana atılan pestisitlerin %95’i, bazılarına göre %99’u hava olayları, yağış, sulama vesaire gibi çeşitli faktörler vasıtasıyla atıldığı bölgenin dışına da taşınarak olumsuz etkisi yayılıyor.
Değerli Üreticilerimiz Çay hasadının başladığı bu günlerde, Çay Tarımı alanlarında yabancı ot temizliği kimi bahçelerde devam etmektedir. Çay bahçelerindeki yabancı ot temizliğinde pestisit kullanımı yasak olup kullanımı tespit edilmesi durumunda, ÇAYKUR tarafından üretici ruhsatları askıya alınacaktır.
|