Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesinde bugün yönetim kurulu ve üyelerin katılımı ile yıllık genel değerlendirme toplantısı yapıldı, toplantı sonrası Yönetim Kurulu adına şube başkanı Müfit Akman bir yazılı basın açıklaması yaptı.
Başkan Akman açıklamasında, Tarım, toprak, gıda, su, enerji nin önemli olduğunu belirtmek isteriz, belirtilen konularda görüşler ve öneriler dile getirildi, üreticinin üretim maliyetleri düşürülecek önlemler ve destekler, projeler yapılmalı, üretim de sürdürülebilirlik sağlanmalı, Çiftçilik meslek olmalı, bağkur primi desteği verilmeli, üretilen ürün tüketiciye maliyetli yüksek satılıyor olması üretici bahçede ucuza maliyetlerinin altında ürün satmaktan zarar ediyor, tüketici pahalı tüketiyor herkes şikayetçi, çiftçi üretime devam etmelidir. 12-18 Aralık Yerli malları ve tutum haftası bu haftanın önemi konuşuldu, Yerli üretimin önemli olduğunu anlatmak adına kutlanmaktadır.
21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’nü birlikten kuvvet doğar ilkesiyle kooperatiflerin önemi koşulu,
Bölgemizin herşeyi olan çay tarımı, sorunları, çözüm önerileri dile getirildi,
Çay tarımında,
Çay tarımının bölgemizde 100. Yılında yüz yıllarca getiri sağlaması için sürdürülebilirlik için toprak tan başlayıp iyileştirme projeleri hayata geçirilmesi,
Çay da tarımında kalite odaklı ürün toplamalı, üretilmeli, makinalı hasatta benzinli motorların derin hasat yapılması sonucu kullanılması bitkiye zarar verdiği bilinmelidir. Üreticilerin hasat konusunda çaylarını birgün de toplayıp satmak istemesi sistemi zora sokmaktadır, tüm fabrikaların işleme kapasitesinin üzerinde günlük çay toplanması yanlış bir uygulama olduğunu üreticilerin bilmesi,
Üreticiler tarafından hasat öncesi bahçelerde yabancı ot temizliği elle veya ot motorları ile yapılmalı, üreticiler tarafından kaliteli hasat yapılması gerektiği dile getirildi, gübreleme de 25-5-10 gübresi önerilmekte, dekara 60-70 kg kullanılması gerektiği dile getirildi, Budama da 1/10 yerden en fazla 20 cm olacak şekilde her üreticinin kendi ruhsatlı çay bahçesinden budama yapması gerektiği, budama personellerinin aynı parsellerde daimi statüde çalıştırılması konusunda görüşler dile getirildi, çay tarımının sağlıklı yapıda sürdürülebilirliği için, son olarak 1984 yılında çıkarılan 3092 sayılı kanunun yetersizliği nedeniyle topraktan, bahçeden, üretimden, tüketiciye kadar sistemi kontrol eden çay kanunun çıkarılması gerektiği dile getirilmiştir.
Toplantı yerli malı haftası yöresel ikramlarla sona ermiştir. Toplantıya katılım sağlayan herkese teşekkür ederiz. Dedi.
|