Rize İl sağlık Müdürlüğünden, Oruç Tutanlar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Rize il sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşımaktadır.
Bu haber 2025-02-28 22:27:04 eklenmiş ve 102 kez görüntülenmiştir.

Rize il sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada,   On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşımaktadır.

Oruç tutanların bu dönemde sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur öğünlerinde besin seçimleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

 Ramazan Ayı’nda gün boyu aç ve susuz kalan vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sıvı miktarı ve besinlerin, iftardan sahura kadar olan süreçte doğru şekilde alınması; hem gün boyu enerjinin korunmasını hem de sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar.

• Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.

• Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Kızartma, kavurma  yerine haşlama, fırında, buğulama pişirme yöntemlerini tercih edin.

• Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.

• İftar ve sahur arasında ihtiyacınız kadar su için. Ayrıca süt, ayran, sade soda, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarını tercih edin.

• Sahur öğününüzü atlamayın.

• İftarda ve sahurda kan şekerini birden yükseltmeyen, uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli gıdalar, tam tahıllı ürünler (tam tahıllı buğday ekmeği, çavdar veya kepek ekmeği), kuru baklagiller, süt ürünleri (yoğurt, ayran, kefir vb.), yumurta, bal, taze sebze ve meyveler, hurma gibi kuru meyveler, şekersiz hoşaf veya komposto, ceviz, çiğ fındık, badem gibi yağlı tohumlar tercih edin.

• Rafine ürünlerden, beyaz undan yapılmış kek, poğaça ve kurabiye gibi hamur işleri ve şekerli besinleri tüketmekten sakının.

• Oruç açıldıktan 10-15 dakika sonra yemeğe sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlanmış et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edin.

• Sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, tam tahıllar, yağlı tohumlar ve kefir, yoğurt, ayran, boza, tarhana, şalgam suyu gibi probiyotik besinler bağışıklık sistemini olumlu etkilediği için öğünlerinizde bunlara yer vermeye çalışın.

• İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Rize İl sağlık Müdürlüğünden Oruç Tutanlar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Rize Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -

Güneysu53.com - Guneysu53 - Güncel Haber, Rize haberleri, Artvin, Rize,  Trabzon, manşet haber, Giresun, gerçek haber, Ordu, Samsun, spor, siyaset, anlık haber, doğru haber, ilkeli haber, ajans haber, spot haber,
© Copyright 2025 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur