Hasan Uzun: Çayı Değerleştirerek Rize’ den Göçü Hızlandırdılar”

SP GİK Üyesi Hasan Uzun son 29 yılda AKP Hükümetinin çayda taban fiyatı düşük tutarak Rize’ den dışarıya göçü hızlandırdığını söyledi
Bu haber 2025-04-30 00:45:42 eklenmiş ve 45 kez görüntülenmiştir.

SP GİK Üyesi Hasan Uzun son 29 yılda AKP Hükümetinin çayda taban fiyatı düşük tutarak Rize’ den dışarıya göçü hızlandırdığını söyledi

 

Haber: İlyas GÜR

 

Saadet Partisi Rize İl Divan Toplantısı, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Hasan Uzun, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan çay tarımı ve Rize'nin ekonomik durumu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

Hasan Uzun, toplantının başında Saadet Partisi Genel Başkanı'nın Rize ziyaretinin önemine vurgu yaparak, “Genel Başkanımız her şeyi çok güzel anlattı. Allah razı olsun, eksik yok. Ancak çay fiyatı konusunda küçük bir açıklama yapmak istiyorum," dedi. Çay alım fiyatlarının belirlenmesi sürecine değinen Uzun, "Genel Başkanımıza durumun kötü olduğunu söyledim. 30 lira olması gerekir dedim, o da daha yüksek olması gerektiğini belirterek 40 lira seviyesinde bir açıklama yaptı," ifadelerini kullandı.

 

Çay sektöründe ciddi işçi sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Uzun, geçen yıl birçok üreticinin çayını toplayacak işçi bulamadığını ve dalında bıraktığını belirtti. Kendisinin de 35 yıllık sanayici olarak ilk kez çayını toplayamadığını söyleyen Uzun, çayda alım gücünün düştüğüne işaret etti.

 

Geçmiş yıllarla kıyaslama yapan Uzun, Refah-Yol hükümeti döneminde çayla dört ekmek alınabildiğini, bugün ise çayın gerçek değerini kaybettiğini dile getirdi. "1996-97 yıllarında 1 kilo çayla 4 ekmek alınabiliyordu. Bugün bu alım gücü yok," dedi.

 

Çayda Kalite Sorunu ve Denetimsizlik Eleştirisi

 

Çayın içeriğine yönelik müdahalelere de sert tepki gösteren Uzun, "Çay sopaları karıştırılarak kalitesi düşürülüyor. 110-120 liraya satılan çaylar var, bunlar gerçek çay değil," diyerek piyasadaki çay kalitesizliğine dikkat çekti. Bu durumun AK Parti iktidarı döneminde arttığını öne süren Uzun, "Bu tür hileleri yapanların yüzde 99'u AK Partili. Bunları durdurması gerekenler de yine AK Partililer," şeklinde konuştu.

 

Çaykur'un durumu hakkında da önemli iddialarda bulunan Uzun, 10 milyar 600 milyon TL destek verilen kurumun sadece 74 milyon TL kâr ettiğini belirtti. "Çaykur’un bir an önce doğru bir yapıya kavuşturulması lazım. Yoksa peşkeş çekilmesinden endişe ediyoruz," ifadelerini kullandı.

 

Bölgedeki Nüfus Kaybı ve Kalkınma Sorunları

 

Hasan Uzun, Rize'nin nüfusunun artmadığını, aksine bölgeden göçlerin arttığını belirterek, "1991’de Rize'nin nüfusu 416 bindi, bugün artmadı. Üniversiteler açıldı, binalar yapıldı ama gençler Rize'de kalmıyor," dedi. Sanayi ve gerçek kalkınmaya yönelik yatırımların yetersiz olduğunu savunan Uzun, yapılan birçok yatırımın ihtiyaca uygun olmadığını vurguladı.

 

"Çayımıza Sahip Çıkalım"

 

Konuşmasının sonunda yeni çay sezonu için çağrıda bulunan Uzun, "Çayımıza sahip çıkmalıyız. Elimizde kalan son temiz ürün çay. Onu da kaybedersek elimizde bir şey kalmaz," diyerek yetkilileri daha sıkı denetim ve destek politikaları geliştirmeye davet etti.

ETİKETLER : SP GİK Üyesi Hasan Uzun son 29 yılda AKP Hükümetinin çayda taban fiyatı düşük tutarak Rize’ den dışarıya göçü hızlandırdığını söyledi
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Rize Haber haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -

Güneysu53.com - Guneysu53 - Güncel Haber, Rize haberleri, Artvin, Rize,  Trabzon, manşet haber, Giresun, gerçek haber, Ordu, Samsun, spor, siyaset, anlık haber, doğru haber, ilkeli haber, ajans haber, spot haber,
© Copyright 2025 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur