Karal, Ovit Tüneli ölüm yolu’nu Meclis gündemine taşıdı...

DEVA Partili Karal, Ovit Tüneli’nin Rize çıkışında sık sık ölümlü kazalara neden olan ‘ölüm yolu’nu Meclis gündemine taşıdı: 7 yıl geçti, 20 kilometrelik yol hala tamamlanmadı...
Bu haber 2025-05-12 22:06:49 eklenmiş ve 208 kez görüntülenmiştir.

DEVA Partili Karal, Ovit Tüneli’nin Rize çıkışında sık sık ölümlü kazalara neden olan ‘ölüm yolu’nu Meclis gündemine taşıdı: 7 yıl geçti, 20 kilometrelik yol hala tamamlanmadı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye’nin ikinci en uzun tüneli olan Ovit Tüneli’nin Rize çıkışında sık sık ölümlü kazalara neden olan 20 kilometrelik yolun yıllardır tamamlanmamasını Meclis gündemine taşıdı. Gecikmenin gerekçesini soran Karal, “Tünel dört şeritli inşa edilmiş olmasına rağmen, çıkışta bir anda daralan, virajlı ve aydınlatmasız eski yola geçiş ciddi bir güvenlik riski oluşturuyor. Bu teknik uyumsuzluk yıllardır görmezden geliniyor ve kazalara davetiye çıkarıyor.” dedi.

 

DEVA Partili Hasan Karal, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

 

“20 kilometrelik kesim 7 yıldır tamamlanamadı”

 

2018’de hizmete açılan Ovit Tüneli’nin, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu arasında stratejik bir ulaşım koridoru olduğunu belirten Milletvekili Karal, ancak tünelin Rize tarafındaki İkizdere ile tünel girişi arasında kalan yaklaşık 20 kilometrelik kesimin, aradan geçen 7 yıla rağmen hala tamamlanmadığını ve büyük bir güvenlik açığına dönüştüğünü söyledi. Bu kritik kesim için Kasım 2024’te Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihale yapıldığını ancak aradan geçen 6 aya rağmen hiçbir fiziki ilerleme sağlanmadığının altını çizen Karal, yolun hala eski haliyle kullanılmasının, sürücüler açısından ciddi bir can güvenliği tehdidi oluşturduğunu vurguladı.

 

“Tünel çıkışında yolun aniden daralması kazalara sebep oluyor”

 

Tünelin iki gidiş iki geliş olmak üzere dört şeritli olarak inşa edildiğini anımsatan Karal, “Ancak çıkışta aniden daralan, virajlı ve ışıklandırması olmayan eski kara yoluna geçiş, hem teknik açıdan uyumsuzluk yaratmakta hem de ölümlü kazalara yol açmaktadır. Tünel çıkışında yer alan dar ve kör noktalarda görüş mesafesi oldukça sınırlıdır. Özellikle ilk kez bu yolu kullanan sürücüler için büyük bir tehlike teşkil etmektedir. Bu durum özellikle gece saatlerinde kazalara davetiye çıkarmaktadır.” şeklinde konuştu.

 

“Erzurum tarafı tamamlandı, Rize hala eksik, eşitsizlik algısı var”

 

Karal, son olarak 26 Nisan 2025’te İkizdere ilçesi Sivrikaya mevkiinde, Ovit Tüneli’nin Rize çıkışında meydana gelen trafik kazasında 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 kişinin de ağır yaralandığını anımsattı. 24 Ağustos 2024’te aynı noktada meydana gelen başka bir kazada ise 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin de yaralandığını kaydeden Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgede sık sık ölümlü kazaların yaşanması, bu yol kesiminin açık bir ihmal alanına dönüştüğünü göstermektedir. Erzurum’un İspir ilçesinde bulunan, tünelin diğer yakasındaki duble yol tamamlanmış ancak Rize 20 kilometrelik kısım yıllardır ihmal edilmiştir. Bu bölgesel eşitsizlik algısını da güçlendirmektedir. Yol tamamlandığında, Rize’den Erzurum’a kesintisiz ulaşım sağlanacak, hem sürüş süresi kısalacak hem de kaza riski azalacaktır.”

 

Bakanlığa 9 maddelik çağrı

 

Karal, verdiği önergede Bakan Uraloğlu’ndan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

 

“1)    Ovit Tüneli’nin İkizdere çıkışı ile ilçe merkezi arasında kalan yaklaşık 20 kilometrelik yol kesiminin Kasım 2024’te ihalesi yapılmış olmasına rağmen, aradan geçen 6 aya rağmen neden hiçbir fiziki yapım çalışması başlatılmamıştır? Gecikmenin gerekçesi nedir?

 

2)     Yolun yapımına başlanamamasının nedeni bürokratik mi, teknik mi, mali mi yoksa başka bir gerekçeye mi dayanmaktadır? Kamuoyuna bu konuda neden açıklama yapılmamaktadır?

 

3)     26 Nisan 2025’te aynı yol kesiminde yaşanan ve 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği kazaya ilişkin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı veya Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından herhangi bir idari ve teknik inceleme başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa sonuçları nelerdir?

 

4)     Aynı noktada 24 Ağustos 2024 tarihinde meydana gelen, 2 ölümlü ve 6 yaralanmalı kazadan sonra ne tür güvenlik önlemleri alınmıştır? Alınmadıysa neden gerekli tedbirler derhal devreye sokulmamıştır?

 

5)     Ovit Tüneli’nin dört şeritli olarak inşa edilmesine karşın, çıkışta aniden daralan, virajlı ve aydınlatmasız eski kara yoluna geçişin sürücüler açısından ciddi güvenlik riski oluşturduğu bilinmesine rağmen, bu teknik uyumsuzluk neden yıllardır giderilmemektedir?

 

6)     İspir’e kadar duble yol tamamlanmışken, Rize tarafındaki bu 20 kilometrelik yol kesiminin yıllardır bitirilememiş olması bölgesel bir ihmal midir? Bakanlığınızın bu konudaki yaklaşımı nedir?

 

7)     Bahsi geçen yol kesiminde yıllar içinde kaç trafik kazası meydana gelmiştir? Bu kazalarda toplam kaç kişi hayatını kaybetmiş, kaçı yaralanmıştır?

 

8)     Proje kapsamında yol tamamlanana dek, tünel çıkışı ile İkizdere arasında geçici güvenlik ve yönlendirme çözümleri uygulanması düşünülmekte midir?

 

9)     Bölge halkı ve sürücüler bu yol kesiminde her gün ölüm riskiyle karşı karşıya kalırken, Bakanlığınız bu yolun tamamlanmasıyla ilgili kamuoyuna açık ve net bir takvim açıklayacak mıdır?”

 

 

 

ETİKETLER : DEVA Partili Karal Ovit Tüneli’nin Rize çıkışında sık sık ölümlü kazalara neden olan ‘ölüm yolu’nu Meclis gündemine taşıdı:
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -

Güneysu53.com -  Güncel Haber, Rize haberleri, Artvin, Rize,  Trabzon, manşet haber, Giresun, gerçek haber, Ordu, Samsun, spor, siyaset, anlık haber, doğru haber, ilkeli haber, ajans haber, spot haber,
© Copyright 2026 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur