Rize Çayı 104 Ülkeye Ulaştı: İhracatın Yüzde 58’i Rize’den

Türkiye, 2025 yılının ilk 6 ayında çay ihracatında 104 ülkeye önemli miktarda çay gönderdi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’ne göre, ocak-haziran döneminde toplam 3 bin ton çay ihraç edilerek yaklaşık 17 milyon dolar gelir elde edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre, miktar ve gelirde artış yaşandı.
Bu haber 2025-07-09 16:40:28 eklenmiş ve 189 kez görüntülenmiştir.

Türkiye’nin stratejik tarım ürünlerinden biri olan çay, 2025 yılının ilk 6 ayında 104 ülkeye ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladı.

 Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, ocak-haziran döneminde toplam 3 bin ton çay ihracatı gerçekleştirilerek yaklaşık 17 milyon dolar gelir elde edildi.

 Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2 bin 897 tonluk ihracattan 13,9 milyon dolar gelir sağlanmıştı. Böylece hem miktar hem de gelir bazında artış yaşandı.

 Belçika İlk Sırada

İhracatta en fazla çayın gönderildiği ülkelerin başında Belçika yer aldı. Bu ülkeye yapılan ihracat 7,77 milyon doları buldu. Belçika’yı 2,06 milyon dolarla Birleşik Krallık, 1,55 milyon dolarla ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) izledi.

 

Rize, İhracatın Lokomotifi Oldu

Türkiye’nin çay üretim merkezi olarak bilinen Rize, ihracat performansında da ön planda yer aldı. Toplam çay ihracatının yüzde 58’i Rize’den gerçekleşti. Kentten 23 ülkeye gönderilen 2 bin 155 ton çay sayesinde 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir sağlandı.

Rize'den en fazla çay ihraç edilen ülkeler sırasıyla:

Belçika: 7,74 milyon dolar

KKTC: 718 bin dolar

ABD: 310 bin dolar

Yetkililer, Rize’den yapılan ihracattaki bu artışın hem üretim kalitesinin hem de markalaşma sürecinin önemli bir göstergesi olduğunu belirtiyor.

Türkiye genelinde çay ihracatının önümüzdeki aylarda artarak devam etmesi bekleniyor.

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Rize Çayı 104 Ülkeye Ulaştı: İhracatın Yüzde 58’i Rize’den
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
E-Mail Bülten Kaydı
Döviz Kurları
Arşiv Arama
- -

Güneysu53.com -  Güncel Haber, Rize haberleri, Artvin, Rize,  Trabzon, manşet haber, Giresun, gerçek haber, Ordu, Samsun, spor, siyaset, anlık haber, doğru haber, ilkeli haber, ajans haber, spot haber,
© Copyright 2026 Güneysu53. Tüm hakları saklıdır.
SPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
TRABZON SPOR
FENER BAHÇE
GALATASAREY
SİYASİ PARTİLER
DEMOKRAT PARTİ
CHP
İYİ PARTİ
AK PARTİ
MHP
EĞİTİM
TC. MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI
FAYDALI LİNKLER
E-Devlet
Adalet Bakanlığı
Güneysu Kaymakamlığı
Güneysu Belediyesi
Çaykur