
Bölgemize 101. Yıl önce gelen 210 bin üretici ve yaklaşık 800 bin dekar Karadenizin engebeli ve yağışlı bölgesinde yetişen 200 yakın fabrika da üretilen kuru çay 85 milyon ülkemizin yaşayanların tükettiği, yurt dışına ihracat çalışmaları yapılan, yeni ürün çeşitliliği ile bölge ve ülke ekonomisine çok büyük katkıları olan, işsizliği, bölgeden göçü önleyen ürün Çay,
Ülkemizin üretim değerleri söz konusu olduğunda; ÇAY, hububat, meyve, araba, beyaz eşya, araba, teknoloji fark etmeksizin hepsine sahip çıkmamız lazım, Çiftçinin zor şartlarda üretim yaptığını unutmayalım, yerli üretime zarar verecek eylem ve söylemler tüketicinin yanlış yönlendirilmesine sebep olabilir.
Sosyal medya da Çay üretimi ile ilgili olumsuz ifadelerin ülke ekonomisine, Doğu Karadeniz bölge insanına zarar verdiğini düşünelim, Yüzde 60 ı meyilli Sarp arazi yapısına sahip, yılın neredeyse tamamı yağmurlu geçen, aynı gün içinde 3 iklimin yaşandığı bu bölge de
Çayın Alternatifi Çaydır.
Bölgenin tamamında ek gelir amaçlı narenciye üretiliyor, likapa, üzüm, yerel meyveler ancak çaydan vazgeçin demek bölgeyi açlığa mahkum etmektir. Bu söylemleri yapanları Çay üretim döneminde bahçedeki üretimden, bardağa geçen zorlu, meşakkatli, serüveni öğrenmeye, izlemeye gelin diyorum.
Türk çayı doğal olarak yetişen üzerine kar yağan nadide bir üründür. Bir çok içecek üreticisi Çay tüketimini yapan müşterileri kendi ürününü tüketen müşteri yapmak için rekabet etmektedir.
Türk insanı bu bölgede yetişen çayın tiryakisi olmuş; Yıllık Türkiye de kişi başı başına yaklaşık 3 kg çay tüketiminin en fazla olduğu ülkemiz, Dünya da yaş çay üretiminde üretimde 5. Sıradadır.
Yöneticiler, iş insanları, önder kişiler, sosyal medya kullanıcıları, yazılı ve görsel medya temsilcileri, tüketiciyi yanlış yönlendirecek, tüm kişi, kurum veya kuruluş sahiplerini, ülkemizde üretilen ürünlere, herkesin ortak buluşma noktası olan bir çay içelim söylemi ile birleştiren Türk Çayına sahip çıkmaya medyada, yazılı veya görsel yayın oranlarında olumsuz açıklama yapanları ülkemizde üreticiyi zarara sokacak, tüketiciyi yanlış yönlendirecek, yanlış algı oluşturacak açıklamalardan vazgeçmeye davet ediyorum.
Ülkemizde yaşanan herkese,
Tüketicilere milli ve stratejik ürün olan Türk çayına aynı zamanda ülkemizde üretilen ürünleri kullanarak çiftçiye, üretime sahip çıkmaya davet ediyorum.