
Haber: Gülcan YILDIRIM
“Medya, demokrasinin dördüncü gücüdür”
Programın başında medya mensuplarına teşekkür eden Başkan Çervatoğlu, “Yöremizde çok fazla medya kuruluşu yok. Medya, demokrasinin dördüncü kuvvetidir. En muhalif olan bile toplum için değerlidir” dedi.
Gazeteci Hakan Tosun’un vefatı nedeniyle başsağlığı dileyen Çervatoğlu, “Çevre mücadelesine destek veren değerli gazeteci Hakan Tosun’a Allah’tan rahmet diliyorum. Bu vesileyle Karadeniz’in çevre aktivistleri Reşit Kibar ve Metin Lokumcu’yu da saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.
“Saldırının nedeni hâlâ net değil”
“Bağımlılıkla mücadelede hepimize görev düşüyor”
Toplumsal sorunlara da değinen Çervatoğlu, bölgede madde bağımlılığı konusuna dikkat çekerek, “Bu sadece bireysel değil, toplumsal bir mesele. Ailelerin, emniyetin, STK’ların ve belediyelerin iş birliği içinde olması gerekiyor” dedi.
“Hizmetin siyaseti olmaz”
Fındıklı’da 10 Ekim anma etkinliği sırasında yaşanan tartışmalara da değinen Çervatoğlu, yürüyüşün barışçıl bir anma olduğunu belirtti:
“Fındıklı’da hiçbir eylemde emniyetle karşı karşıya gelmedik”
Fındıklı’daki yürüyüş sürecinde güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmediklerini belirten Çervatoğlu, “Biz her zaman diyalogla, konuşarak çözümler ürettik. Trafiğe kapalı bir alanda yürüdük. O alan zaten halkın nefes aldığı, güvenli bir bölge. Kentler insanlar içindir, araçlar için değil” dedi.
“Piramidi tersine çevirdik, halkla eşit düzlemdeyiz”
Belediyecilik anlayışını anlatan Çervatoğlu, göreve geldiği 2019 seçimlerinden bu yana hiyerarşiyi reddettiklerini belirterek, “Ben Fındıklı halkıyla eşitim. Kapımı söktüm, randevulu sistem kaldırıldı. Belediye başkanı ulaşılmaz olmamalı. Halkla aynı masada oturuyoruz, birlikte karar veriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Meci kültürünü yeniden canlandırdık”
Fındıklı’da dayanışma kültürünü canlandırdıklarını söyleyen Çervatoğlu, “Bizim köylerimizde ‘Meci’ vardı; imece kültürü. Evi olmayanın evini birlikte yapardık. Şimdi bunu toplumsal bir değere dönüştürdük. Sokak düzenlemelerinde, projelerde halkla birlikte çalışıyoruz. Bu, yönetime katılımın en somut örneği” dedi.
“Kültür merkezleri, bisiklet yolları ve sahil düzenlemeleri tamamlanıyor”
Projelerine de değinen Başkan, “Kültür merkezleri, sosyal tesisler, güvenli bisiklet yolları ve sahil düzenlemeleriyle Fındıklı’yı daha yaşanabilir hale getiriyoruz. Doğalgaz ve temiz enerji çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Bu projeler halkımızla birlikte şekilleniyor” diye konuştu.
Fındıklı’da İmece, Eğitim ve Altyapı Projeleriyle Yol Alınıyor
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, ilçede sürdürülen projeler, toplumsal dayanışma uygulamaları ve son dönemde yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu. Gelişim TV canlı yayınında konuşan Çervatoğlu, belediyecilik anlayışını ve yapılacak çalışmaları anlatarak, “Ben Fındıklı halkıyla eşitim; hizmetin siyaseti olmaz” mesajını yineledi.
Doğalgaz, ulaşım ve altyapı çalışmaları
Çervatoğlu, ilçede doğalgaza geçiş ve taşıma hattı çalışmalarının sürdüğünü, özellikle çeper mahallelerdeki çalışmaların önümüzdeki dönemde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. “Fındıkta yüzde 80’in doğalgazı taşıma sistemiyle bile olsa sağlanması önemli; mahallelerimizin eksiklerini tamamlayacağız” diyen Başkan, sahil dolgusu, güvenli ulaşım alanları ve bisiklet yolları gibi fiziksel projelerin de programda olduğunu belirtti.
İmece kültürünü canlandırma ve toplumsal projeler
Başkan Çervatoğlu, kent yönetiminde “imece” – meci geleneğini temel aldıklarını vurguladı. Sokak iyileştirmelerinden cephe düzenlemelerine kadar birçok çalışmayı halkla birlikte gerçekleştirdiklerini aktaran Çervatoğlu, vatandaşın yönetime doğrudan katılımını sağladıklarını söyledi. Örnek proje olarak “Papatya Sokak” düzenlemesini ve Via Cafe, Aydın Boysan sosyal tesisleri ile kültürel yaşamda artışı gösterdi.
Eğitim ve burs desteği
Eğitime verdiği önemi de aktaran Çervatoğlu, imeceyle yürütülen kampanyalar sonucu başta fındık toplama etkinlikleriyle elde edilen gelirin öğrencilere burs olarak döndüğünü açıkladı. “Ardeşen, Fındıklı ve Arhavi bölgesinde bir vakıf aracılığıyla yaklaşık 590 öğrenciye burs veriyoruz” dedi. Ayrıca kreş çalışmaları ve çok dilli okul gibi eğitim yatırımlarının da sürdüğünü ifade etti.
Kültür, sanat ve sosyal tesisler
Çervatoğlu, belediyeciliğin yalnızca altyapı işi olmadığını belirterek kültür-sanat faaliyetlerine ağırlık vereceklerini söyledi: “Belediyecilik tiyatroya, sinemaya, halk oyunlarına ulaşabilmektir. Geleneklerimizi, fındık ayıklama imecelerini canlandırıyoruz.” Kültür merkezleri, sosyal tesisler ve gençlere yönelik spor alanları da projeler arasında yer alıyor.
Toplumsal olaylar ve güvenlik
Yaklaşık iki ay önce yaşanan saldırı olayına dair adli sürecin devam ettiğini hatırlatan Çervatoğlu, şikâyetçi olduğunu ve tutukluluğun sürdüğünü kaydetti. Bölgedeki bağımlılıkla mücadele çağrısı yapan Başkan, “Aileler, emniyet ve STK’lar birlikte mücadele etmeli” dedi.
10 Ekim anması ve ifade özgürlüğü
Çervatoğlu, 10 Ekim anma etkinlikleriyle ilgili değerlendirmesinde, barışçıl her türlü eylemin anayasal hak olduğuna dikkat çekti. “Filistin halkının yanında olduğumu ama Hamas’ın duruşunu desteklemediğimi açıkça söyledim. Biz barışçıl taleplerimizi ifade ederken haklarımız korunmalı” ifadelerini kullandı.
Yönetim anlayışı: Piramidi tersine çevirmek
“Piramidi tersine çevireceğiz” diyerek göreve geldiğinde ulaşılabilirlik ve katılımcılığı öncelik haline getirdiklerini söyleyen Çervatoğlu, belediye kapılarının açık olduğunu, vatandaşların doğrudan taleplerini iletebildiğini vurguladı. “Belediye başkanı ulaşılmaz olmamalı; birlikte karar veriyoruz” dedi.
Gerçekleştirilen ve planlanan işler
Konuşmasında, köy okullarının restorasyonu, taş mektep projeleri, festival ve etkinlikler, döküm çalışmaları, geri dönüşüm ayrıştırma tesisi kurulumu, iş makinelerinin artırılması gibi somut yatırımları sıralayan Çervatoğlu, eksikleri kabul ettiğini ve yapılanı takdir etmenin de önemine değindi.
Başkan Çervatoğlu, konuşmasını “Kentler insanlar içindir; araçlar değil” sözleriyle tamamladı ve ilçede katılımcı, kültürel ve sosyal odaklı belediyecilik modelini sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.
Dayanışma ve Halk Odaklı Hizmet Anlayışı
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, belediyecilik anlayışlarını “dayanışma, üretim ve paylaşım” temelinde yürüttüklerini vurguladı. Başkan Çervatoğlu, “Biz silkelensek bile halkımızın desteğiyle her engeli aşarız. Bizde haram para yok, alın terimiz damlar. Halkımızla birlikte çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Çervatoğlu, geçmiş dönemde yaşanan doğal afetlerde kurumların yetersizliğine rağmen, halkın dayanışması sayesinde hizmetlerin aksatılmadan sürdürüldüğünü belirtti. Ayrıca, belediyenin kaynaklarını engellemeye çalışan bazı kesimlere rağmen çalışmalarını halkın lehine sürdürdüklerini aktardı.
Kentsel Dönüşüm ve İmar Planları
Başkan Çervatoğlu, Fındıklı’daki kentsel dönüşüm planlarını halka açık ve bilimsel temelli bir şekilde yürüttüklerini açıkladı.
Halk Katılımı: Kentsel dönüşüm projelerinde tüm planlamaların halkın görüşüne sunulduğunu belirtti.
Adil Dağılım: Örneğin 120 m² olan ev alanlarının temel ilke olarak korunacağını, herhangi bir azalma olursa halk toplantılarıyla karara bağlandığını söyledi.
Deprem ve Bina Stoku: Fındıklı’daki bina stokunun sağlam olmadığını vurgulayan Çervatoğlu, kentsel dönüşümün halkın güvenliği için hayati olduğunu ifade etti.
Ayrıca, doğal gaz altyapısı ve üst yapının eksiklikleri nedeniyle halktan özür dileyen Çervatoğlu, “Yaklaşık bir yıldır altyapının tamiri bekleniyor. Halkımızın çektiği sıkıntıyı biliyoruz” dedi.
Konut Sorunu ve Üretim Vurgusu
Başkan Çervatoğlu, Türkiye genelinde konut sorununa dikkat çekerek, “Konut temel ihtiyaç olmalı, rant aracı olmamalı. Tarım ve üretimden koparsak sadece rantsal projelerle karşılaşırız” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de mevcut konut sayısının yetersiz olduğunu belirten Çervatoğlu, tarım ve orman alanlarının korunması gerektiğini vurguladı.
Turizmin çarpık gelişimine karşı uyarılarda bulunan başkan, uzun vadede çocukların geleceğini düşünerek planlama yapılması gerektiğini ifade etti.
Sosyal Projeler ve Eğitim Yatırımları
Fındıklı’da sosyal yaşamı geliştirmeye yönelik projeler de gündemde. Çervatoğlu’nun açıklamaları:
Bisiklet ve Yaya Yolları: Eski sahil yolunu iki şeritli yola indirerek, sağlı sollu bisiklet ve yaya yolları yapılacak.