
Haber: Mevlüt AK
Feyiz açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Açıklanan resmi enflasyon rakamları, bir kez daha göstermiştir ki; milyonlarca emeklinin, işçinin ve dar gelirlinin mutfağındaki gerçek yangın, kağıt üzerindeki verilerle söndürülmeye çalışılmaktadır. Çarşıda, pazarda, markette her gün karşılaştığımız fiyatlar "tek haneli" veya ılımlı artış masallarıyla örtbas edilemez bir boyuta ulaşmıştır.
Mutfaktaki Enflasyon Verilerle Örtüşmüyor
TÜİK tarafından servis edilen rakamlar, halkın temel yaşam kalemleri olan gıda, kira, enerji ve sağlık harcamalarındaki devasa artışları görmezden gelmektedir. Emeklilerimiz, yıllarca verdikleri emeğin karşılığını almak yerine, düşük gösterilen enflasyon oranları üzerinden hesaplanan komik zamlarla açlık sınırının altına hapsedilmiştir.
Et, süt, peynir ve taze sebze gibi temel gıdalardaki yıllık artış %50-60 bandındayken, resmi enflasyonun bunun yarısı kadar gösterilmesi halkın aklıyla alay etmektir.
Kira artışları ve enerji faturaları emeklinin belini bükerken, bu gerçeklerin hesaplamalarda yeterince yer bulmaması kabul edilemez.
Geçmişte asgari ücretle yarışan emekli maaşları, bugün sefalet ücretine dönüşmüştür.
Hesap Ortada, Adalet Bekliyoruz.
Kendilerine gelince "bol kepçe" davrananların, sıra emekliye ve dar gelirliye gelince "kuru hesap" uzmanı kesilmesini hayretle izliyoruz. Resmi verilerle gerçek yaşam maliyeti arasındaki bu uçurum, sadece bir istatistik hatası değil, aynı zamanda bir hak gaspıdır.
Buradan ilan ediyoruz: Emekli, soframızdan eksilen ekmeğin, torunumuza alamadığımız oyuncağın, ödeyemediğimiz faturaların hesabını tutmaktadır. Gerçek enflasyon mutfakta tencere kaynamadığında bellidir; kağıt üzerindeki süslü rakamlar karın doyurmamaktadır.
Enflasyon hesaplama yöntemleri ve sepet içeriği şeffaf şekilde kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
Maaş artışları sadece resmi enflasyona göre değil, gerçek yaşam maliyetine ve milli gelir artışına (refah payı) göre belirlenmelidir.
En düşük emekli maaşı, insanca yaşanabilecek bir düzeye (en az asgari ücret seviyesine) çekilmelidir.
Demokratik tepkimizi her platformda dile getirecek, emeğimizin ve alın terimizin kağıt oyunlarıyla eritilmesine izin vermeyeceğiz. Unutulmasın ki, bugün yapılan hesaplar, yarın sandıkta halkın gerçek hesabıyla karşılaşacaktır.