Arama

Fındıklı’da Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile ilaçlı mücadele başlatıldı

Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, istilacı zararlı böceğin tespit edildiği bölgede kimyasal mücadele ve karantina uygulaması gerçekleştirdi.

12/08/2026 01:05 | Son Güncelleme : 12/08/2026 03:25 | Okunma Sayısı : 54 | Haber merkezi


Fındıklı’da Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile ilaçlı mücadele başlatıldı
ad image

Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ülkemizde fındık, turunçgil ve birçok ağaç türünün gövde ve köklerine zarar vererek ölümüne yol açan istilacı zararlı Turunçgil Uzun Antenli Böceği (Anoplophora chinensis) ile mücadele kapsamında Fındıklı ilçesinde zirai ilaçlama faaliyeti gerçekleştirildi.

Böceğin larvaları ağaç içerisinde uzun tüneller açarak su ve besin iletimini engelliyor; bu durum zamanla kuruma ve devrilmelere yol açıyor. 2026 yılında yürütülen survey çalışmaları neticesinde zararlının görüldüğü alanlarda kimyasal eradikasyon işlemleri yapılırken, 2 km yarıçaplı tampon bölgeler oluşturularak karantina tedbirleri uygulanıyor.

Çalışmalarla turunçgil, fındık ve diğer ağaç türlerinde oluşabilecek ekonomik ve doğal kayıpların önüne geçilmesi hedefleniyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin söz konusu zararlıyı tespit etmeleri halinde en yakın il/ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Etiketler : Fındıklı’da Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile ilaçlı mücadele başlatıldı
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Güneysu’da Modern Kurban Pazarı Vatandaşlarla Buluşuyor

Güneysu’da Modern Kurban Pazarı Vatandaşlarla Buluşuyor

Rize’nin Güneysu ilçesinde Kurban Bayramı öncesi hummalı bir çalışma sürüyor. Güneli Mahallesi’nde inşa edilen yeni kurban pazarı, modern altyapı ve üstyapısıyla hem satıcıların hem de vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanıyor.

3 ay önce
Rize’de çay üreticileri yeni sezon öncesi fiyat beklentilerini dile getiriyor.

Rize’de çay üreticileri yeni sezon öncesi fiyat beklentilerini dile getiriyor.

Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Ceyhun Kalender, yaş çay fiyatı tartışmalarına farklı bir bakış getirdi.

3 ay önce
Başkanı Çervatoğlu, 2 Milyon 346 Bin TL’lik Cezayı reddetti

Başkanı Çervatoğlu, 2 Milyon 346 Bin TL’lik Cezayı reddetti

Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu, 2 milyon 346 bin TL’lik cezayı reddetti: “Yerel yönetimi cezalandırmak çözüm değil, devletin görevi çözüm üretmektir.”

3 ay önce
Yorumlar

Çaykur çalışan

Sayın muhittin bey konuşmanız güzel profesyonel olan kış grubunu 11ay29 yapınca yazın gelecek olan bekçi kardeşlerimizi nasıl istihdam etmeyi planlıyor bekçiler uzun çalışmalı ama hangi grubu sorun burda

1 ay önce